Το καλοκαίρι του 2022 έφτασαν, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Τετάρτης η Πόπη Τσαπανίδου, οι φήμες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αλέξη Γεωργούλη και τότε, κατά την ίδια, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ψάξτε την ιστορία».
«Οι φήμες κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες το 2022. Ήταν φήμες για κακή συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη για ένα άτομο» είπε αρχικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Action24 το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την ίδια τότε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης «ενημέρωσε το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας είπε “ψάξτε την ιστορία, δείτε τι υπάρχει”. Όταν υπάρχει μια φήμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, όταν κάνεις έρευνα για ψήμη ψάχνεις κάτι χειροπιαστό».
«Όταν μάθαμε για τις φημολογίες, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας μας, μας ενημέρωσε για τις φήμες και ρώτησε τον Αλέξη Γεωργούλη τί συμβαίνει και αυτός το διέψευσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν το άφησε έτσι. Ψάξαμε με τις διαδικασίες που μπορούσαμε, απευθυνόμενοι στις αρχές του ευρωκοινοβουλίου, αν υπήρξε όντως κάποια καταγγελία. Οι αρμόδιες αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις φήμες που διερευνούσαμε για κακοποιητικές συμπεριφορές. Δεν θα μπορούσαν και να το επιβεβαιώσουν γιατί καλύπτονται από το απόρρητο. Η καταγγελία ήρθε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μόλις προχθές (σ.σ. την Δευτέρα), γιατί τότε προέκυψε το θέμα της άρσης ασυλίας» συμπλήρωσε η κυρία Τσαπανίδου.
Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι ο Στέλιος Κούλογλου δεν είχε καλή ενημέρωση κατά τις χθεσινές δηλώσεις του για τον χρόνο για τον οποίο υπήρχε συζήτηση για τον Αλέξη Γεωργούλη, η κυρία Τσαπανίδου απάντησε ότι «τον άκουσα τον κ. Κούλογλου και είπε “αν θυμάμαι καλά πριν 1-2 χρόνια»
Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όταν υπάρχει μια τέτοια φήμη «καλείς τον άνθρωπο για τον οποίο υπήρχε μια φήμη που τότε ήταν ίδια με κουτσομπολιά». «Ήταν μια φήμη για κακή συμπεριφορά, κακοποιητική συμπεριφορά σε συνεργάτες. Για μένα κακή συμπεριφορα είναι κακοποιητική συμπεριφορά» συμπλήρωσε η Πόπη Τσαπανίδου.
Σύμφωνα με την ίδια «φώναξε ο Παπαδημούλης τον Γεωργούλη για το αν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορες, αν υπάρχουν διαμαρτυρίες από ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται. Ο κ. Γεωργούλης έκανε λόγο τότε για προσβλητική διαδικασία και διέψευσε τα πάντα».
Η Πόπη Τσαπανίδου απάντησε και για το αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε το όνομα της Έλενας Χριστοπούλου, της γυναίκας που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και σωματική βλάβη, λέγοντας «είναι δυνατόν ένα κόμα που στέκεται δίπλα στις γυναίκες, είχε φτιάξει δομές, κέντρα φιλοξενίας για να δημιουργήσει πλαίσιο στήριξης γυναικών που κακοποιούνται, είναι δυνατόν να δώσει το όνομα ενός θύματος; Ούτε καν, είμαστε με το θύμα, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις και δεν δείχνουμε καμία ανοχή, δεν υήρχε περίπτωση άνθρωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το όνομα και να την βάλει σε μια ίδια διαδικασία».
«Όταν το ακούω αναρωτιέμαι “με ποιο σκεπτικό;” και το σκεπτικό είναι ότι δεν το έδωσε το ΠΑΣΟΚ άρα το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν έχει καν λογική» κατέληξε για το θέμα η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Παπαδημούλης: Το 2022 ψάξαμε τις φήμες για τον Γεωργούλη
Για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη μετά την άρση ασυλίας που ζητήθηκε για το πρόσωπό του μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αρχικά υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «την καταγγελία (σ.σ. από την Ελένη Χρονοπούλου) την έμαθα την Δευτέρα λίγο πριν την ανακοινώσει η Μέτσολα. Σε 15 λεπτά αποπέμφθηκε από το κόμμα κόμμα και την ευρωομάδα του κόμματος γιατί με τα θέματα αυτά δεν παίζουμε»
Στη συνέχεια και μετά από ερώτηση για το πότε για πρώτη φορά ρωτήθηκε ο Αλέξης Γεωργούλης για φήμες που υπήρχαν σε βάρος του, ο κ. Παπαδημούλησ απάντησε ότι «κυκλοφόρησαν αόριστες φήμες, κουτσομπολιά ότι κάτι υπάρχει και αυτό έγινε το 2022. Δεν ήταν καταγγελία. Αφορούσε μια αόριστη φήμη ότι κάτι υπάρχει που έχει σχέση με σεξουαλική παρενόχληση».
«Τον κάλεσα, μου το διέψευσε και έκανε λόγο για συκοφαντίες. Το ψάξαμε στη συνέχεια όσο μπορούσαμε, η ομάδα και το κόμμα, αλλά δεν προέκυψε κάτι» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης υποστηρίζοντας ότι «αν ήξερα την καταγγελία νωρίτερα, με βάση τις αρχές μου και τις απόψεις Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε κάνει από τότε την κίνηση που κάναμε την Δευτέρα».
«Αν υπάρχουν καταγγελίες δεν το γνωρίζουμε, να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης και δικαστούν όπως πρέπει» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη.
Κούλογλου, Τσαπανίδου και Τσίπρας
Από πλευράς του, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε χθες πως «υπήρχαν φήμες και για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν αυτές οι φήμες, και τις είχε διαψεύσει.
Περιγράφοντας τη στάση του κόμματός της απέναντι στην συγκεκριμένη υπόθεση, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου υποστήριξε πως «μόλις χθες (σ.σ. προχθές) μάθαμε ότι ο κ. Γεωργούλης βαρύνεται με μια τέτοια καταγγελία και σε 15 λεπτά απομακρύνθηκε από το κόμμα και την Ευρωομάδα», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας άμεσα έδωσε την εντολή να απομακρυνθεί από το κόμμα και την Ευρωομάδα».
Τρεις μήνες διερεύνηση «φήμης»
Η ίδια, ωστόσο, εξήγησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ασχοληθεί μήνες πριν με τα όσα ακουγόταν στους διαδρόμους των Βρυξελλών αναφορικά με την συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη ως Ευρωβουλευτή, περιγράφοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε μπει σε διαδικασία «διερεύνησης» μιας «φήμης» για το πρόσωπό του και για χρονικό διάστημα τριών μηνών.
«Τον Ιούνιο 2022 είχε φτάσει σε εμάς μια φήμη και έγινε για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 διερεύνηση σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ζητήθηκε από τον κ. Γεωργούλη να δώσει εξηγήσεις και διέψευσε κατηγορηματικά τότε και μίλησε για συκοφαντίες. Δεύτερον, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει καταγγελία και δεν βγήκε κάτι τότε» εξήγησε από μέρους της κ. Τσαπανίδου. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν μπορούσαμε να απομακρύνουμε κάποιον για μια φήμη. Δεν υπήρχε τότε σε γνώση μας καταγγελία. Δεν υπήρχε τότε τίποτα για καταγγελία ούτε στην Ευρωβουλή ούτε στον Τύπο. Μόλις χθες μάθαμε για καταγγελία που πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιδράσαμε ακαριαία σε 15 λεπτά».
Ως προς τη στάση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η ίδια είπε ότι «ο κ. Γεωργούλης οφείλει να δώσει εξηγήσεις και στις χιλιάδες πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν», διαμηνύοντας πως «πρέπει να επιστρέψει τη έδρα του στην Ευρωβουλή. Του έχουμε ζητήσει ήδη την έδρα του».
Κατά πληροφορίες, η εντολή της Κουμουνδούρου για «διερεύνηση» της «φήμης» που φέρεται να κυκλοφορούσε για τον κ. Γεωργούλη εκπορεύθηκε από την ηγεσία του κόμματος προς τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη με την κατεύθυνση της «μηδενικής ανοχής». Την ίδια χρονική περίοδο συνεργάτες της Ευρωομάδας του κόμματος φέρονται να αποτάνθηκαν προς τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου αναζητώντας επιμέρους στοιχεία για τον πρώην Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς, ωστόσο, να έχει περιέλθει εις γνώση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε κάποια πληροφορία, σύμφωνα με την κ. Τσαπανίδου.
Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά»
Στο πλευρό των θυμάτων τάχθηκε χθες και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την υπόθεση κατά τη διάρκεια περιοδείας του, στο Λαύριο. «Χθες ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για εμάς. Υπήρξε μια καταγγελία για τον ευρωβουλευτή Γιωργούλη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από την δικαιοσύνη και έχει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά σε ό,τι μας αφορά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, με εμφυλη βία, με σεξουαλική βία. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις, εμείς είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα όχι με τους θύτες» τόνισε αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «το μήνυμα που έστειλα και στείλαμε χθες ήταν απολύτως σαφές. Καμιά συγκάλυψη, καμία ανοχή καμιά σκιά. Όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, όποιος κι αν είναι αυτός». «Αυτό το μήνυμα θέλω σήμερα να το περάσω, δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί αυτή υπόθεση θα κρίνει δικαιοσύνη, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλοι μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται. Να μάθουμε ότι μεγαλύτερη αξία από όλες είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη, την οποία πρέπει να σεβόμαστε. Και δεν χωράει η βία, δεν χωράνε σε αυτές τις καταστάσεις ανοχή απέναντι στη βία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Νέες καταγγελίες για τον Γεωργούλη
Πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν δύο ακόμη πρόσωπα, τα οποία φέρονται να προχωρούν σε εύθετο χρόνο σε καταγγελίες σε βάρος του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Πρωινό μας με τη Φαίη Σκορδά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ρεπόρτερ Θεοδόσης Πάνου, η μια αφορά πρώην συνεργάτιδα του ευρωβουλευτή που μιλά για κακοποιητική συμπεριφορά και η δεύτερη είναι επίσης από πρώην συνεργάτη και αφορά σε συμπεριφορές που δεν ήταν σωστές απέναντι στον ίδιο ως εργαζόμενο στο γραφείο του κ. Γεωργούλη.
Αναφορικά με την υπόθεση της κ. Χρονοπούλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, η ίδια αμέσως μετά το περιστατικό που κατήγγειλε στις βελγικές αρχές και τοποθετείται χρονικά τον Μάιο του 2020, επισκέφθηκε φαρμακείο κοντά στο σπίτι της, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Οι άνθρωποι που την βοήθησαν της συνέστησαν να επισκεφθεί ιατροδικαστή, πράγμα το οποίο έκανε.
Στη συνέχεια, κατέφυγε στις εισαγγελικές Αρχές έχοντας στα χέρια της ιατροδικαστικό πόρισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για κακώσεις, ελαφριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σεξουαλική κακοποίηση με ευρήματα.
Αναφορικά με τον Αλέξη Γεωργούλη, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:
Στις 24 και 25 Απριλίου συνεδριάζει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα πάει ο φάκελος.
Εκεί μπορεί να κληθεί ο Αλέξης Γεωργούλης για να εκθέσει τη δική του πλευρά και είναι επιλογή του να εμφανιστεί ή να μην εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής.
Στη συνέχεια, εφόσον η επιτροπή το κρίνει, η υπόθεση επιστρέφει στο Ευρωκοινοβούλιο το οποίο ψηφίζει για την άρση ή μη της ασυλίας του κ. Γεωργούλη.
Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα.
Νίνα Κασιμάτη: Καταδικαστέα η διαρροή του ονόματος
Ήταν ένα περιστατικόπου μας σόκαρε και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακαριαία, γιατί σε αυτά τα ζητήματα της έμφυλης βίας δεν χωρούν ναι μεν, αλλά και ίσες αποστάσεις, είμαστε εκ προοιμίου με το θύμα, τόνισε στην ίδια εκπομπή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη.
Συμπλήρωσε πως περιμένουμε από τις βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην διερεύνηση της υπόθεσης, αφού αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη για να χυθεί άπλετο φως.
Η κ. Κασιμάτη επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσείσει τις κατηγορίες για την αποκάλυψη του ονόματος της καταγγέλλουσας, λέγοντας ότι η διαρροή ήταν απολύτως καταδικαστέα.
«Κάποια ΜΜΕ δεν προστάτευσαν το θύμα, εμείς δεν βλέπουμε κάποια πολιτική σκοπιμότητα εναντίον μας και εννοείται ότι δεν έχει γίνει η διαρροή του ονόματος από εμάς» είπε χαρακτηριστικά.
Δικηγόρος Ελένης Χρονοπούλου
Η πελάτισσά του είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας από τη στιγμή που κατήγγειλε την κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος της από τον ευρωβουλευτή- εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη. Μιλώντας στους Αταίριαστους και τη Δέσποινα Βλεπάκη, ο κ.Σπήλιος Σπηλιάκος τόνισε ότι η ίδια είναι ένας πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια. «Είναι δύσκολη περίοδος, παλεύει, αντέχει», είπε και πρόσθεσε ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα από το 2020, όταν έκανε την καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ επισήμανε ότι χωρίς τη συναίνεσή της ήρθαν τα στοιχεία της στη δημοσιότητα, ουδέποτε το επεδίωξε η ίδια. Ο κ.Σπηλιάκος είναι γνώστης των καταγγελομένων εξ αρχής, όταν συνέβησαν όλα.
Η κυρία Χρονοπούλου πήγε αρμοδίως στις βελγικές αρχές, κατήγγειλε το περιστατικό, έγιναν τα προβλεπόμενα, είπε και σημείωσε ότι αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας, «εκ όσων έχω πληροφορηθεί οι χρόνοι είναι οι συνήθεις», είπε.