Search
Close this search box.
Search

Νέο «αλαλούμ» με το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ»

Πριν 4 έτη

Ένας ακόμη μικρός «πανικός» με το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», λόγω των «ζητημάτων λειτουργίας του προγράμματος», που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ αποφασίζοντας έτσι να αναβάλλει την υποβολή αιτήσεων για τέσσερις Περιφέρειες.

Την ίδια στιγμή «σκόνη σηκώθηκε» από πληροφορίες για λογισμικό που στήθηκε στο εξωτερικό και με το οποίο μειώνεται ο χρόνος υποβολής αίτησης, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τους μηχανικούς- συμβούλους που «τρέχουν» το Πρόγραμμα, αλλά και τους εν δυνάμει ωφελούμενους που προσδοκούν σε ένταξη.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα βγαίνει περιοδικά στον αέρα μέχρι το 2030, γίνεται ντόρος εδώ και μήνες καθώς όσο εμπλέκονται δηλώνουν ξανά και ξανά αντίθετοι με το ένα και βασικό παράγοντα ένταξης, την ταχύτητα στην κατάθεση των αιτήσεων.

«Ανοίγει για παράδειγμα η πλατφόρμα, για μία Περιφέρεια, στις 10 το πρωί και σε ένα 10λεπτο έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια αυτή. Όστις πρόλαβε τον Κύριο οίδε. Η υποβολή της αίτησης είναι για 100άρηδες, για sprinters», δήλωσε στο GRTimes.gr μηχανικός που ασχολείται με το Πρόγραμμα.

Το «Εξοικονομώ», είναι από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΕΣΠΑ και το νέο πρόγραμμα , το «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», με προϋπολογισμό 850 εκατ. και επιδοτήσεις που μπορούν να φθάσουν ως και το 85% των δαπανών που θα κάνει ο ωφελούμενος, είναι μακράν το δημοφιλέστερο κάθε προηγούμενης ….»έκδοσης».

«Χαμός» για το «Εξοικονομώ»
Το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το Πρόγραμμα αποδεικνύεται κι’ από το ότι τα 406 εκατ. που έχουν ως τώρα διατεθεί εξαντλήθηκαν σε διάστημα 5,5 ωρών που σημαίνει ότι τα κονδύλια του προγράμματος «έφευγαν» με ρυθμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ ανά λεπτό.

Αυτό το πρόβλημα του….»τρέξτε να προλάβετε», δεν είναι καινούργιο. Είχε προκληθεί τεράστια αντίδραση στον προηγούμενο κύκλο όταν είχε κρασάρει η πλατφόρμα και οι σύμβουλοι έμεναν ξύπνιοι όλο το βράδυ, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί για να προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις των πελατών τους.

Τα χρονικά παράθυρα των αιτήσεων για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, που υπάρχει λόγω καιρικών συνθηκών μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνούν τα 10’ λεπτά της ώρας. Και αυτό το 10λεπτο αν λειτουργεί κανονικά η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ».

Αυτό που υποστηρίζεται είναι ότι το ΥΠΕΝ, πρέπει να θέσει ορισμένα κριτήρια για τις υπαγωγές και να μη μείνει στο …»τρέξτε και όποιος προλάβει». Πιο συγκεκριμένα, τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι εισοδηματικά, παλαιότητας κτιρίων, κριτήρια που θα βοηθούσαν στην ένταξη πολυκατοικιών για ενεργειακή αναβάθμιση. Τέτοιου είδους κριτήρια θα μπορούσαν να ισχύουν πχ. για το 30% των αιτήσεων.

Πέραν αυτού, όποιος καταθέτει αίτηση, παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου αλλά δεν εντάσσεται επειδή έχουν εξαντληθεί τα χρήματα, να διατηρεί κάποια προτεραιότητα ώστε στον επόμενο κύκλο που είναι να ανοίξει μετά από επτά μήνες ( έτσι είχε δηλώσει ο Κ. Χατζηδάκης), να προηγείται και να μην ξανακάνει όλη τη διαδικασία από την αρχή.

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια στο «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», αφορούν το ποσοστό επιδότησης που λαμβάνει ο ωφελούμενος, ανάλογα με την έκταση της ενεργειακής αναβάθμισης που κάνει.

Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις που δόθηκαν, ακριβώς επειδή κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν «προγραμματάκια λογισμικού που περνάνε τις αιτήσεις αυτόματα», το νέο χρονοδιάγραμμα έχει ως εξης:

– Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 25/1/2021 αντί για τις 11/1/2021.

– Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27/1/2021 αντί για τις 13/1/2021.

– Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29/1/2021 αντί για τις 15/1/2021.

– Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία που οι ενδιαφερόμενοι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις μετατίθεται για την 1/2/2021 αντί για τις
20/1/2021.

– Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος ΑΒ) θα ξεκινήσει από τις 3/2/2021 σε όλη την επικράτεια.

Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να δούνε τις τυχόν παρεμβάσεις που θα κάνει το ΥΠΕΝ σχετικά με τη λειτουργία του Προγράμματος, ενώ βέβαια αυτές δεν θα πρέπει να προκαλέσουν διαφορετικό τρόπο μεταχείρισης όσων ήδη υπέβαλαν και αυτών που θα υποβάλλουν στο εξής.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.