-->
07.12.2023

Νιγηριανός γερουσιαστής και η σύζυγός του καταδικάστηκαν στη Βρετανία για εμπόριο οργάνων

Νιγηριανός πολιτικός, η σύζυγός του κι ένας γιατρός κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Λονδίνου για εμπόριο οργάνων, στην πρώτη ανάλογη απόφαση βάσει νόμου περί Σύγχρονης Δουλείας.

Επειτα από δίκη έξι εβδομάδων, ο 60χρονος γερουσιαστής και πρώην αντιπρόεδρος της Γερουσίας στη Νιγηρία, Ike Ekweremadu, η 56χρονη σύζυγός του, Beatrice κι ο δρ. Obinna Obeta κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά, πέρυσι, και την εκμετάλλευση ενός νέου Νιγηριανού στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι τρεις τους συνωμότησαν για να φέρουν τον νεαρό πλανόδιο πωλητή από το Λάγκος στο Λονδίνο προκειμένου να του αφαιρέσουν το νεφρό.

Στο θύμα που για νομικούς λόγους δεν κατονομάζεται, είχαν προσφέρει παρανόμως το ποσό των 7.000 λιρών προκειμένου να γίνει δωρητής για την κόρη του γερουσιαστή, Σόνια, η οποία λόγω νεφρικής νόσου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μεταπτυχιακό της στον κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ο νεαρός Νιγηριανός ψευδώς παρουσιάστηκε σε ιδιωτική μονάδα νεφρού στο νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου ως ξάδερφος της Σόνια, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να πείσει τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν μεταμόσχευση νεφρού (αξίας 80.000 λιρών).

Σημειώνεται πως στη Βρετανία είναι νόμιμη η δωρεά νεφρού, όχι όμως επ’ αμοιβή.

Στην κατάθεσή του ο νεαρός αφηγήθηκε ότι πίστευε πως θα εργαζόταν στη Βρετανία και μόνο όταν βρέθηκε απέναντι στους Βρετανούς γιατρούς αντιλήφθηκε ότι θα του έπαιρναν κάποιο όργανο. Η μεταμόσχευση δεν έγινε ποτέ.

«Ο Ekweremadu που έχει πολλές ιδιοκτησίες και προσωπικό 80 ατόμων συμφώνησε να πληρώσει κάποιον για νεφρό για την κόρη του – κάποιον σε κατάσταση ένδειας και από τον οποίο πήρε αποστάσεις και δεν ήθελε επαφές για πολιτικούς λόγους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, Χιου Ντέιβις.

Οι ποινές τους θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου. Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, με βάση τον νόμο περί σύγχρονης δουλείας.

Πηγή: GuardianΔιαβάστε επίσης