-->
08.08.2022

Νίκος Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον – «Ζούμε σε πόλεμο»

Για «εκατόμβη νεκρών» καθημερινά σε περίπτωση που επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Ο κ. Τζανάκης που βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός αρχικά για τους άνω των 40 και ενδεχομένως αργότερα στους άνω των 18 ετών, καθώς, όπως είπε, πλέον «ζούμε έναν πόλεμο».

Ο Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, τα κρούσματα κορωνοϊού θα διπλασιαστούν ίσως και θα τριπλασιαστούν, ενώ εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

 

Ο ίδιος παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια για την Όμικρον:

Όπως είπε το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο αγώνας θα ξεκινήσει και πάλι «από τον Μάρτιο του 2020».

Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, το τρίτο και πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.

Τόνισε πως το σίγουρο είναι πως το σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί.

 


Εξαδάκτυλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε πως αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».

Για την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι όποια κι αν είναι η Όμικρον καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους, παρά να μας βρει ανεμβολίαστους».

Επανέλαβε τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς προσφέρει άμυνα ακόμη και στο μικρό ποσοστό των πολιτών που δεν την απέκτησαν με τις δύο πρώτες δόσεις.


Διαβάστε επίσης