Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων δεν θα είχε συναφθεί ποτέ αν δεν ασκούσαν πίεση ο ίδιος και οι συνεργάτες του που θα ενταχθούν στην κυβέρνησή του.
«Αλλάξαμε την πορεία της κατάστασης, και την αλλάξαμε γρήγορα, και ειλικρινά, το καλό που τους θέλω να έχει γίνει (σ.σ. η έναρξη της εφαρμογής της) προτού ορκιστώ», είπε ο Τραμπ στο συντηρητικό πόντκαστ Dan Bongino Show Ο Τραμπ είπε επίσης ότι «δώσαμε τα χέρια και υπογράψαμε ορισμένα έγγραφα, αλλά καλύτερα να γίνει».
Η εκεχειρία αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι μια «κρίση της τελευταίας στιγμής» με τη Χαμάς καθυστέρησε την έγκριση της κυβέρνησής του. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν δεν είχε κάνει τίποτα για να επιτύχει τη συμφωνία «Δεν ψάχνω για τα εύσημα. Θέλω να απελευθερώσω αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους βγάλουμε» είπε.
Παρομοίασε την κατάσταση με την κρίση ομήρων στο Ιράν, η οποία επιλύθηκε λίγες στιγμές μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τότε προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν στη θέση του Τζίμι Κάρτερ. «Για τρία χρόνια έζησαν σαν να ήταν στην κόλαση», είπε ο Τραμπ για τους ομήρους, οι οποίοι ήταν αιχμάλωτοι για 470 ημέρες. «Πρέπει να τους βγάλουμε και θα είναι υπέροχο όταν το κάνουμε».
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε προχθές Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μεθαύριο Κυριακή, αν εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση. Προβλέπει στην πρώτη της φάση, διάρκειας έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περίπου χιλίων παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Στη δεύτερη φάση, τα μέρη θα διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος του πολέμου. Τέσσερις ημέρες πριν από την ορκωμοσία για τη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είχαν αποδώσει ποτέ καρπούς χωρίς την πίεση του ίδιου και της ομάδας του, ιδίως του μελλοντικού ειδικού απεσταλμένου του για τη Μέση Ανατολή, του Στιβ Γουίτκοφ.