Παρέλαβε… χάος, όπως κάθε νέα διοίκηση που διαδέχεται την προηγούμενη. Υποσχέθηκε να βάλει τάξη, να ενισχύσει τους «ερασιτέχνες», να πάψει να αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, να εξορθολογίσει και βέβαια να «φέρει πίσω τις Κυριακές μας» στο κεντρικό μότο της νέας εποχής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η νέα ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου είναι «εδώ», κοντά ενάμιση χρόνο πια, και αν μη τι άλλο καλό θα ήταν να κρύψει κάπου καλά την προεκλογική ατζέντα της.
Γιατί δεν είναι απλά έξω από το πλάνο της, αλλά στην πραγματικότητα δίνει την εντύπωση πως ένα νέο σκάνδαλο λαμβάνει χώρα, με την κυβέρνηση να χειροκροτεί αμέριμνη και με εκατ. ευρώ να χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς. Τα έξι από αυτά; Στο νέο μισθολόγιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, έξι εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα «χρυσά παιδιά» της Εξυγίανσης, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ (!) στις τσέπες των 20 πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών. Απαραίτητη λεπτομέρεια: από τους 20 αυτούς καλοπληρωμένους, οι 15 προσλήφθηκαν ή μονιμοποιήθηκαν με πολύ μεγαλύτερες αποδοχές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Την περίοδο δηλαδή που πρόεδρος είναι ο Βαγγέλης Γραμμένος! Αλήθεια, ακούει κάποιος εισαγγελέας;
Συμπεριφορές καρμπόν
Ακόμα και αν δεν γνώριζε κανείς ότι αυτή η διοίκηση στηρίχθηκε και στηρίζεται από την κυβέρνηση, το καταλαβαίνει αμέσως. Αρκεί μια αντιπαραβολή των όσων έταζε και των όσων κάνει. Συμπεριφορές καρμπόν. Για παράδειγμα, η προηγούμενη διοίκηση ώς το 2015 είχε 89 υπαλλήλους, αριθμός μεγάλος αλλά όχι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον του 2001, της εποχής της προεδρίας – νυν πανίσχυρου διευθύνοντος συμβούλου της Σούπερ Λίγκας – Βασίλη Γκαγκάτση που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 81. Βασικός στόχος της παράταξης του Βαγγέλη Γραμμένου λοιπόν (ή τέλος πάντων ένας από τους βασικούς στόχους) ήταν και να περιορίσει αυτόν τον αριθμό των εργαζομένων στο Πάρκο Γουδή, αλλά κυρίως να ρίξει το ετήσιο μισθολογικό κόστος που άγγιζε τα 3,5 εκατ. ευρώ. «Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ.
Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με περισσότερα από 10.000 ευρώ. Μισθός μεγαλύτερος από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του» έλεγε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ποια να είναι η άποψή του άραγε σήμερα, που οι υπάλληλοι της ΕΠΟ ξεπερνούν τους 150 και το μισθολόγιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε κόστος, όντας πια υπόθεση των 6 εκατ. ευρώ;
Golden boys
Σίγουρα η ερώτηση έχει ενδιαφέρον. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως έχει η πληροφορία πως ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του βουλευτή πια Κοντονή. Ο Νικόλαος Μπάρτζης! Κοστίζει κάτι παραπάνω από τον Αλέξανδρο Χολέβα, στενό συνεργάτη του νυν υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη. Στελέχη της Εξυγίανσης. Και του νυν, και του πρώην! Ο Μπάρτζης βέβαια με το ζόρι χωρά στο top 10 των πιο ακριβοπληρωμένων (9ος στη σχετική λίστα), ο δε Χολέβας είναι στο 12. Υπάρχουν πολλοί που τους προσπερνούν και αφήνουν πίσω – μιας και το έθεσε τότε ο Σταύρος Κοντονής – και τις μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας (11.561 ευρώ, μιας και το βρήκαμε πρόχειρο), αλλά και του Πρωθυπουργού της χώρας (7.644 ευρώ).
Ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, για παράδειγμα, Μέλο Περέιρα. Ο ισπανός βοηθός του Φερνάντο Μαρίν (με τον οποίο ο Πορτογάλος δεν ανταλλάσσει πια ούτε καλημέρα) που ήρθε να απομακρύνει τους Ελληνες Τριτσώνη και Κουκουλάκη από τους ορισμούς των διαιτητών (μετά το περσινό πάρτι που έφτασε ώς την UEFA). Και ο Τριτσώνης με τον Κουκουλάκη όμως δεν πρέπει να έχουν παράπονο. Τυπικά άλλαξαν πόστα, ουσιαστικά οι αρμοδιότητες είναι ίδιες (γιατί ο Περέιρα τον Τριτσώνη εμπιστεύεται). Και κυρίως οι αμοιβές τους: σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεχίζουν να περνούν και οι δύο τον Προκόπη Παυλόπουλο! Για να το κάνουμε ακόμη πιο κατανοητό: οι τέσσερις της διαιτησίας, μόνο, στοιχίζουν κάτι παραπάνω από 60.000 ευρώ τον μήνα. Κάτι παραπάνω από 720.000 ευρώ τον χρόνο για να στέλνουν τους διαιτητές στα γήπεδα την Κυριακή.
Και να είχαμε έστω κανονικές διαιτησίες; Ετσι όπως τα έχει κάνει η Εξυγίανση στη Σούπερ Λίγκα, η ΚΕΔ έπρεπε να πληρώνει, όχι να πληρώνεται. Εκτός αν τελικά το έχουμε καταλάβει εμείς λάθος. Εκτός δηλαδή αν οι άνθρωποι κάνουν αυτό που πρέπει, απλά το «πρέπει» είναι διαφορετικό από το… αυτονόητο. Οχι, πείτε μας, δεν θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να παρέμβει κάποια στιγμή ένας εισαγγελέας για αυτό το πάρτι που συμβαίνει στην πλάτη του ελληνικού λαού;
Ποια ανταπόδοση;
Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, τυπικά είναι νόμιμο. Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα χρήματα από τις χορηγίες στις εθνικές ομάδες, τα πρόστιμα στις ΠΑΕ, στους ποδοσφαιριστές για τις κάρτες που δέχονται, τα παράβολα από την έκδοση δελτίων, ποσοστό από τις μεταγραφές κ.τ.λ., ενίοτε η κρατική επιχορήγηση.
Στην ουσία όμως ο μηχανισμός της Ομοσπονδίας λειτουργεί για να ανταποδίδει τα χρήματα που κερδίζει. Να τα επιστρέφει στο ποδόσφαιρο. Οχι να στήνει φαγοπότι, κατασπαταλώντας εκατ. ευρώ για τα «δικά μας παιδιά». Οχι να προκαλεί την κοινωνία με μισθούς πέρα από τη λογική και με προσλήψεις που δεν έχουν ουσιαστικά κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Οπως φαίνεται, όμως, αυτά είναι… ψιλά γράμματα. Να “ναι καλά η Εξυγίανση και τα πρωτοπαλίκαρά της”, καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα.
To 2017 , τον Αύγουστο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου έγραφε για τα «χρυσά κουτάλια» του Πάρκου στο Γουδί:
«Αυτό είναι το κόστος ΠΡΟΚΛΗΣΗ της Π.Δ.Ε της ΕΠΟ όταν η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και εάν είμαστε υπερβολικοί, ας μας διαψεύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.
Οι αμοιβές τους προκαλούν και ταυτόχρονα ζαλίζουν. Για αυτούς τα πεντοχίλιαρα (όχι σε δραχμούλες όπως άδει η Γλυκερία αλλά ακόμη χειρότερα σε ευρώ) δεν είναι… πετσετάκια, αποτελούν το… παντεσπάνι τους. Τη στιγμή που ο απλός κόσμος παλεύει να ανταποκριθεί σε καθημερινές ανάγκες του, οι παράγοντες της ΠΔΕ/ΕΠΟ και της ΚΕΔ «τρώνε με χρυσά κουτάλια», σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή ρήση.
Πάρτε μια γεύση:
Γιάννης Δρόσος (πρόεδρος) 7.500 ευρώ
Νίκος Μπάρτζης (αν. πρόεδρος) 7.000 ευρώ
Ιάκωβος Φιλιππούσης (εξωτ. σύμβουλος) 7.000 ευρώ
Αλέξης Δέδες (γραμματέας) 12.500 ευρώ
Ζήσης Βρύζας (εθνικές ομάδες) 11.000 ευρώ
Σταύρος Τριτσώνης (ΚΕΔ/ΕΠΟ) 16.000 ευρώ
Μιχάλης Κουκουλάκης (ΚΕΔ/ΕΠΟ) 11.500 ευρώ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Τζώρτζογλου, από την οποία αντλήσαμε τα παραπάνω:
«Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει γίνει μάρτυρας μιας φαρσοκωμωδίας που παίζεται στην ΕΠΟ με πρωταγωνιστές τους διορισμένους της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.
Τα παρακάτω πρόσωπα, φερόμενα και ως εξομαλυντές και του οποίους ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού κ. Κοντονής με σε συνεργασία με τον επιτετραμμένο της FIFA Κύπριο Πρόεδρο κ. Κουτσοκούμνη και την στήριξη μεγάλων ΠΑΕ “φύτεψαν” για να εξομαλύνουν τάχα το ελληνικό ποδόσφαιρο και που κοστίζουν ΜΗΝΙΑΙΩΣ στην ΕΠΟ τα παρακάτω ποσά έκαστος:
Γιάννης Δρόσος (πρόεδρος) 7.500 ευρώ
Νίκος Μπάρτζης (αν. πρόεδρος) 7.000 ευρώ
Ιάκωβος Φιλιππούσης (εξωτ. σύμβουλος) 7.000 ευρώ
Αλέξης Δέδες (γραμματέας) 12.500 ευρώ
Ζήσης Βρύζας (εθνικές ομάδες) 11.000 ευρώ
Σταύρος Τριτσώνης (ΚΕΔ/ΕΠΟ) 16.000 ευρώ
Μιχάλης Κουκουλάκης (ΚΕΔ/ΕΠΟ) 11.500 ευρώ
Αυτό είναι το κόστος ΠΡΟΚΛΗΣΗ της Π.Δ.Ε της ΕΠΟ όταν η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και εάν είμαστε υπερβολικοί, ας μας διαψεύσουν.
Αυτοί, λοιπόν, είναι που οδηγούν στον θάνατο τον ερασιτέχνη παράγοντα και εκατοντάδες ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και διαλύουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τη συνεχιζόμενη άρνησή τους να γίνει ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ των χρεών προς την Ομοσπονδία.
Οι ακριβοπληρωμένοι κύριοι της ΕΠΟ κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, χωρίς να τους ενδιαφέρει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…
Εμείς οι παράγοντες τι κάνουμε;
Δείτε και τα λεφτά με ουρά των απλών υπαλλήλων που αυξάνονται
Με μισθούς από 1.100 ευρώ μέχρι και 4.271 ευρώ αμείβονται οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), που αποτελεί τον οργανισμό διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, για να είναι καλύτερο το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα…
Όπως προβλέπεται στη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν το σωματείο των εργαζομένων με την διοίκηση της ΕΠΟ και έχει διάρκεια μέχρι το 2020.
Στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων έχουν ενσωματωθεί τα μέχρι τώρα καταβαλλόμενα χρονοεπιδόματα καθώς και το επιστημονικό επίδομα. Μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων αυτών στους βασικούς μισθούς, πλέον αυτά καταργούνται.
Επίσης στους υπαλλήλους της ΕΠΟ χορηγούνται τα παρακάτω επιδόματα:
Επίδομα γάμου: 10% (επί του βασικού μισθού)
Επίδομα τέκνων: 5% για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά, 10% για το τρίτο, 12% για το τέταρτο και 15% για ένα επιπλέον. Το επίδομα αυτό χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας των τέκνων. Επίσης χορηγείται για παιδιά που φοιτούν σε σχολές ΙΕΛ για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι σχολές αυτές και μέχρι την συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας των. Εάν το τέκνο σπουδάζει σε ανώτερη ή ανώτατη χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 28ου έτους αυτού, εφόσον παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές.
Ανθυγιεινό επίδομα: ποσοστό 5% στον χειριστή φωτοτυπικού, ποσοστό 10% στις καθαρίστριες και 15% στους χειριστές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
– Επίδομα ξένης γλώσσας
Επίδομα θέσης (587 ευρώ μηνιαίως για τους Διευθυντές Διευθύνσεων και 440 ευρώ για τους Προϊσταμένους
Δαπάνη Επιμόρφωσης: Για όποιον υπάλληλο επιθυμεί να παρακολουθήσει σεμινάριο ξένων γλωσσών κλπ στον ελεύθερο χρόνο του, η ΕΠΟ θα καλύπτει το 50% των εξόδων του.
Τέλος σε περίπτωση καλής πορείας της Εθνικής Ομάδας Ανδρών δίνεται στους υπαλλήλους της ΕΠΟ το ποσό των 500 ευρώ στις περιπτώσεις:
Α) Κάθε φορά που προκρίνεται η Εθνική Ομάδα Ανδρών στην Τελική Φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (UEFA EURO)
Β) Κάθε φορά που προκρίνεται η Εθνική Ομάδα Ανδρών στην Τελική Φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (FIFA WORLD CUP)