Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες περιγράφουν ότι ο χρόνος θα μπορούσε επίσης να ρέει και προς τα πίσω σε κβαντικό επίπεδο
Οχρόνος, όπως τον αντιλαμβανόμαστε, έχει μια συνεχή ροή που κινείται προς μια κατεύθυνση, από το παρελθόν προς το μέλλον. Αλλά οι Βρετανοί φυσικοί αμφισβητούν τώρα αυτή την αντίληψη. Σε μια νέα μελέτη, οι ίδιοι περιγράφουν ότι ο χρόνος θα μπορούσε επίσης να ρέει προς τα πίσω σε κβαντικό επίπεδο.
Τέτοιες θεωρίες δεν είναι εντελώς νέες. Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν την πορεία του χρόνου σε ένα πείραμα με ένα κβαντομηχανικό σύστημα.
Διαφορετικοί νόμοι ισχύουν στο κβαντικό επίπεδο
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey μελέτησαν τώρα πώς τα λεγόμενα κβαντικά συστήματα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια, φωτόνια, άτομα και μόρια, τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της κβαντομηχανικής – και έτσι διαφέρουν από άλλα συστήματα σωματιδίων που μπορούν να περιγραφούν με τη χρήση της κλασικής φυσικής.
Ήθελαν να διαπιστώσουν αν η αντίληψή μας για τον χρόνο είναι συμβατή με την κβαντομηχανική. Οι περισσότεροι νόμοι της φυσικής λειτουργούν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Δεν έχει σημασία αν οι διαδικασίες «τρέχουν» προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ωστόσο, το σύμπαν έχει έναν νόμο που εφαρμόζεται μόνο προς μία κατεύθυνση: τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, ο οποίος περιγράφει την εξέλιξη από την τάξη στην αταξία.
Το μαθηματικό πρόβλημα
Για να περιγράψουν μαθηματικά το πρόβλημά τους, οι Βρετανοί ερευνητές έκαναν δύο υποθέσεις. Αρχικά, περιόρισαν την περιγραφή του τεράστιου κβαντικού περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο σχετικό σύστημα. Η δεύτερη υπόθεση τους ήταν ότι το κβαντικό περιβάλλον είναι τόσο μεγάλο που η ενέργεια και η πληροφορία χάνονται εκεί και δεν επιστρέφουν. Έχοντας αυτό ως βάση, διερεύνησαν στη συνέχεια πώς ο χρόνος προκύπτει ως φαινόμενο με σταθερή κατεύθυνση, αν και σε ένα εξαιρετικά μικρό επίπεδο θα μπορούσε θεωρητικά να τρέχει και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κβαντικό σύστημα συμπεριφερόταν το ίδιο και δεν είχε σημασία αν ο χρόνος έτρεχε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Οι ερευνητές βρήκαν έτσι μια μαθηματική βάση για την υπόθεσή τους ότι ο χρόνος μπορεί απλά να αντιστραφεί σε τέτοια κβαντικά συστήματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο χρόνος μπορεί να μην είναι τόσο γραμμικός όσο νομίζαμε.
Με πληροφορίες από futurezone