Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τώρα η Άγκυρα περιμένει την έγκριση για τα F-16 από το Κογκρέσο.
Τελευταία κίνηση της Άγκυρας είναι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να στείλει ενημέρωση στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ πως εγκρίθηκε το πρωτόκολλο, όπως σημειώνει ο Μανώλης Κωστίδης.
Σήμερα, πάντως, Άγκυρα και Ουάσινγκτον περιμένουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει αίτημα στο Κογκρέσο για την πώληση των 40 F-16 και τα κιτ εκσυγχρονισμού των υπόλοιπων μαχητικών.
Ενδεχομένως το αίτημα θα συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις για την συμπεριφορά της Τουρκίας προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο, πιθανώς με ρήτρες που θα αφορούν στην εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Το τηλεοπτικό δίκτυο HABER TURK μετέδωσε: «Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως ο νόμος σχετικά με το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο οποίος εγκρίθηκε από το τουρκικό Κοινοβούλιο. O νόμος δημοσιεύτηκε με το άρθρο 7492 και γίνεται αναφορά πως εγκρίνεται το πρωτόκολλο που αφορά την ένταξη του βασιλείου της Σουηδίας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο και έχει υπογραφεί στις 5 Νοεμβρίου του 2022. Και ο πρόεδρος υπέγραψε την απόφαση της προεδρίας για την έγκριση του πρωτοκόλλου της απόφασης της ένταξης της Σουηδίας».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία θεωρεί πως η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν χρήσιμη για την αλλαγή του κλίματος στο Κογκρέσο.
«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε ψηφοφορία για τα F-16 στο Κογκρέσο»
«Πιθανότατα δεν θα δούμε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Θα υπάρξει ψηφοφορία μόνο εάν υπάρξει αντίθεση. Έτσι, βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο και συχνά μιλάω με τους παλιούς μου φίλους στο Κογκρέσο. Ειλικρινά, αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε ένα ικανοποιητικό σημείο, αλλά φυσικά, το θέμα της πώλησης εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κογκρέσου και θα το αξιολογήσει.
Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ήταν πραγματικά χρήσιμη στο Koγκρέσο και σε άλλα μέρη. Ήταν υπέροχο να βλέπουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την εμπορική συνεργασία, τη θερμή σχέση μεταξύ των δύο χωρών και αυτό βοηθά επίσης» δήλωσε ο Τζεκ Φλέικ.