Η ταινία τρόμου «Ο Εξορκιστής» που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τη δεκαετία του ΄70 αναβιώνει με τρεις νέες ταινίες, με την Έλεν Μπέρστιν να επιστρέφει στον ρόλο της Κρις ΜακΝιλ. Η ιστορία της νέας τριλογίας περιστρέφεται γύρω από έναν ανήσυχο πατέρα που αναζητά τις συμβουλές της Κρις, όταν το παιδί του καταλαμβάνεται από έναν δαίμονα.
Την τριλογία θα σκηνοθετήσει ο Ντέβιντ Γκόρντον Γκριν, ο οποίος το 2018 ανέλαβε την αναβίωση του franchise των ταινιών «Halloween» με την Τζέιμι Λι Κέρτις. Η πρώτη από τις ταινίες θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2023. Η Universal και η υπηρεσία streaming του NBC, Peacock απέκτησαν τα δικαιώματα για τις τρεις ταινίες έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Λίντα Μπλερ πάντως, δεν πρόκειται να επιστρέψει στην επερχόμενη κινηματογραφική τριλογία. Παρόλο που η Έλεν Μπέρστιν θα επαναλάβει το ρόλο της ως Κρις ΜακΝιλ στο νέο franchise, η κινηματογραφική της κόρη έγραψε στο Twitter: «Σε όλους τους θαυμαστές μου που ρωτούν για τη συμμετοχή μου στην επανεκκίνηση του «Εξορκιστή», από την πλευρά μου δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή ή την επανεμφάνιση του ρόλου μου. Εύχομαι σε όλους όσοι συμμετάσχουν το καλύτερο και εκτιμώ την αφοσίωση και το πάθος που έχουν οι θαυμαστές για τον “Εξορκιστή” και τον ρόλο μου», ανέφερε.
Στην κλασική ταινία τρόμου, που έκανε πρεμιέρα το 1973, η Μπλερ έπαιξε ένα νεαρό κορίτσι το οποίο κατέλαβε ένας δαίμονας. Ο «Εξορκιστής» υπήρξε η πρώτη ταινία τρόμου, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ήταν η πιο επιτυχημένη και εμπορική ταινία τρόμου για πάνω από 40 χρόνια, έως το 2017 που εκθρονίστηκε από «Το Αυτό».
Η Μπλερ αν και παραδέχτηκε ότι μίλησε με τους σεναριογράφους και τους παραγωγούς της νέας κινηματογραφικής σειράς του «Εξορκιστή» διευκρίνισε: «Δεν έχω ιδέα για το έργο και δεν έχω εμπλακεί σε συνομιλία συμμετοχής. Με ενημέρωσαν απλώς, για να ξέρω, ότι θα κάνουν την ταινία».
Η ταινία που συγκλόνισε και προκάλεσε αντιδράσεις
Ο «Εξορκιστής» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1973 στις ΗΠΑ και τον Μάρτιο του 1974 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν βγήκε στις αίθουσες συγκλόνισε τους θεατές καθώς μέχρι τότε δεν είχαν συνηθίσει τόσο τρόμο στην οθόνη.
Πολλοί ήταν εκείνοι που λιποθύμησαν ή έκαναν εμετό στο σινεμά, ενώ κάποιοι άλλοι δεν άντεξαν και ήθελαν να φύγουν, όμως ήταν τόσο πολύ φοβισμένοι που δεν ήθελαν καν να μετακινηθούν. Μάλιστα, αρκετοί γιατροί τοποθετήθηκαν έξω από τους κινηματογράφους τη χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε «Ο Εξορκιστής» σε ολόκληρη τη Βρετανία ήταν μεγάλες. Τα τοπικά συμβούλια απαγόρευσαν τις προβολές, ενώ οι ιερείς ζήτησαν να αποσυρθεί πριν καν παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι φήμες περί… κατάρας της ταινίας
Από το 1973, που κυκλοφόρησε ο «Εξορκιστής» μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα «περίεργα», που τονώνουν ανά διαστήματα την φήμη της ταινίας. Ορισμένοι από το καστ και τους τεχνικούς που εργάζονταν στην ταινία θεωρούσαν ότι ήταν τόσο αιρετική και διαβολική, που αποτελούσε κατάρα για όλους τους εμπλεκόμενους.
Υπήρξαν επίσης, και διάφορα δημοσιεύματα για «καταστροφές» που συνέβησαν στο σετ συμπεριλαμβανομένης μιας φωτιάς που κατέστρεψε τα περισσότερα από τα σκηνικά εκτός από το δωμάτιο, όπου έγινε ο εξορκισμός. Αρκετοί συμμετέχοντες τραυματίστηκαν ενώ υπήρξαν και αναφορές για κάποιους θανάτους που αποδόθηκαν στην ταινία. Στο πέρασμα των χρόνων διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία κατάρα.
Το μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ και ο εξορκισμός του 1949
Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ και αφορά την κατάληψη ενός κοριτσιού από δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών από διάφορους ιερείς.
Το μυθιστόρημα του Μπλάτυ είναι εμπνευσμένο από εξορκισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1949. Στις 26 Ιανουαρίου 1949 πέθανε στο Cottage City κοντά στη Ουάσινγκτον η θεία του Ρόλαντ Ντόε, ο οποίος προφανώς επηρεασμένος από τον θάνατό της άλλαξε συμπεριφορά με τέτοιο τρόπο ώστε να «διαπιστωθεί» ότι δαίμονες έχουν αναλάβει το έλεγχο του προσώπου του.
Από την πλευρά της μητέρας του είχε δεχτεί αυστηρά θρησκευτική ανατροφή ενώ η θεία του τον είχε μάθει περί αποκρυφισμού και χρήσης της πνευματιστικής δέλτου. Ψάχνοντας για βοήθεια, η μητέρα του απευθύνθηκε αρχικά στον ρωμαιοκαθολικό ιερέα Άλμπερτ Χιουζ της εκκλησίας St. James της γειτονικής πόλης Μάουντ Ράινερ. Στις 11 Μαρτίου ο Ρόλαντ δέχτηκε πρώτη φορά την επίσκεψη του εξορκιστή Γουίλιαμ Σ. Μπόουντερν και των βοηθών του Ρέιμοντ Φ. Μπίσοπ και Γουόλτερ Χάλοραν.
Στις 16 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Τζόζεφ Ε. Ρίτερ έδωσε την άδεια του να πραγματοποιηθεί εξορκισμός, ο οποίος διάρκεσε μέχρι την 18 Απριλίου. Ο Χάλοραν παρατήρησε ότι το αγόρι κατά τη διάρκεια του εξορκισμού μιλούσε λατινικά. Οι φράσεις του όμως ήταν μέρος της ρωμαιοκαθολικής λειτουργίας η γλώσσα της οποίας ήταν μέχρι το 1965 τα λατινικά. Κατά τη διάρκεια του εξορκισμού διαπιστώθηκε η αξιοσημείωτη ευστοχία του Ρόλαντ στο φτύσιμο. Την ικανότητα αυτή όμως, κατά το μεγαλύτερο του αδερφό, είχε αποκτήσει ήδη πριν. Επίσης το κρεβάτι του Ρόλαντ κινήθηκε στο δωμάτιο του. Το γεγονός αυτό εξηγείται αφού το κρεβάτι είχε τροχούς και με κάθε απότομη κίνηση του δεκατετράχρονου επάνω του μετακινούνταν.
Στις 20 Αυγούστου 1949 ο εξορκισμός δημοσιεύτηκε σε άρθρο της εφημερίδας Washington Post. Αυτό θα διαβάσει αργότερα ο τότε 20χρονος Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ, φοιτητής του πανεπιστημίου Τζώρτζταουν και θα του σταθεί έμπνευση για μυθιστόρημά του.