Δεν είναι τυχαίο που η κυρία Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να πάρουν αυξήσεις 40% και αναδρομικά που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!
Η Αυγέρη, προκλητικά, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή «πρέπει να εκτελεστεί αδιαφορώντας για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού αλλά και την κοινωνική κατακραυγή».
Δεν είναι άλλωστε, κρυφές οι σχέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με έναν από τους τρεις ανώτατους δικαστικούς που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την περικοπή των συντάξεων των δικαστών, είναι και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Οι άλλοι δύο είναι ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας.
Βέβαια, και οι τρεις τους δεν έκαναν τίποτα παράνομο με την προσφυγή τους αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι συνάδελφοί τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν αποφάσισαν το ίδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους συνταξιούχους; Και, επίσης, είναι ηθικό να διεκδικούν μόνο αυτοί οι τρεις δικαστές αναδρομικά περικοπές;
Aυτά κάνουν και η Δικαιοσύνη είναι ο Θεσμός που έχει απαξιωθεί περισσότερο από κάθε άλλον, στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Όχι άδικα, τελικα…
Και κάτι άλλο: Μάλλον (δεν) υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα. Που να νοιάζονται για την κοινωνία, και όχι για την… τσέπη τους;
Ποιος είναι ο κ. Ράμμος
Γνωστός και μη εξαιρετέος ο κ. Χρήστος Ράμμος. Ως πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει δεχτεί πολλές φορές κριτική για τους χειρισμούς του σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, για το σόου που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας έξω από την ΑΔΑΕ, απ’ όπου βγήκε μ’ έναν φάκελο ανά χείρας, για την κόντρα του με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και για την επιθυμία του να πάει αυτόκλητος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να προκαλέσει συζήτηση για άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, αναφέρει μεταξύ άλλων το manifesto.gr, αλλά και το Protothema.gr.
Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που περίμενε πώς και πώς την… αυθόρμητη εμφάνιση Ράμμου στο Κοινοβούλιο, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σε γνωμοδότησή του για το αν υποχρεούται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ύστερα από αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ξεκαθάρισε πως «κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος».
Ο Χρήστος Ράμμος έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι θέλει να παίξει πολιτικό ρόλο ή ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες είχε γραφτεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι θα ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Ο ίδιος μιλώντας τον περασμένο Φεβρουάριο στην εφημερίδα «Το Βήμα» για όλα αυτά είχε πει τα εξής: «Τους ευχαριστώ πολύ που με πληροφορούν για το ποια είναι τα σχέδιά μου, αλλά αυτά τα σενάρια απαξιώ και να τα διαψεύσω. Υπάρχει όμως κάτι σοβαρό που δεν αφορά μόνο εμένα. Όταν δημιουργείται ένα κλίμα φοβίας και απαξίωσης για να αδρανοποιηθεί ένα ανεξάρτητο όργανο, όταν ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί λένε ότι έφτασα στα όρια της προδοσίας ή ότι έστησα σκευωρία με τον κ. Τσίπρα και με επίορκους της ΕΥΠ ή ότι είμαι delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ και πέμπτη φάλαγγα, αυτά δεν είναι απλά υβριστικά ή συκοφαντικά ψεύδη. Είναι θεσμική εκτροπή, απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μου, σε μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Από την άλλη, ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου, όπως ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους “Τα Νέα” το 2007 «προέβη σε σειρά πρωτοφανών ενεργειών, που θα καταγραφούν στην ιστορία».
Μια από αυτές ήταν η εγκύκλιός του με την οποία σύστηνε στους στους δικαστές “να μη δικαιώνουν απολυμένους συμβασιούχους και να μην εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία ναυτιλιακών επιχειρήσεων και δημοσίων έργων κάνοντας δεκτές σχετικές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων”.
Είναι και άλλες ενέργειές του, βέβαια, που είχαν προκαλέσει σάλο και μια αναζήτηση στο Google είναι χαρακτηριστική των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει, μεταξύ και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οργή από τους πολίτες και τους χαμηλοσυνταξιούχους
Δείτε μερικά από τα χαρακτηριστικά σχόλια των χρηστών για τις “απαιτήσεις” των ανωτάτων δικαστικών:
Η κυβέρνηση κλείνει κάθε κουβέντα
«Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και δημοσιονομικής ανησυχίας». Με τη φράση αυτήν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκοψε την όρεξη εκείνων που θεώρησαν ότι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν μια δικαστική απόφαση, εκείνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και να διεκδικήσουν αυξήσεις στις συντάξεις τους σε βάρος των υπόλοιπων συνταξιούχων. «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο και τριών κατηγοριών» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης και έκλεισε τη συζήτηση που με βία άνοιξε, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.