Search
Close this search box.
Search

Ο Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά το σενάριο αλλαγής εκλογικού νόμου – Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή, ελληνοτουρκικά

Πριν 2 εβδομάδες

Για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, τη διαφωνία του με τον Κώστα Καραμανλή , την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την Οικονομία, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αυτοψία» του ALPHA με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Για την Οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό ως το πρώτο από τα τρία κεφάλαια (ακολουθούν τρεις ακόμη Προϋπολογσμοί), τα οποία θα κρίνουν εάν η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πολίτες μέχρι το 2027.

«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια συσσωρευμένη ακρίβεια, αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας κρίσεων όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός, που ήρθαν να επιβαρύνουν μια ήδη τραυματισμένη οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αναγνώρισε ότι ένα μέρος της κοινωνίας δοκιμάζεται, αλλά επισήμανε πως η πληθωριστική κρίση βρίσκεται πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης.

Αναφερόμενος στις στοχευμένες μειώσεις ΦΠΑ που εφαρμόστηκαν, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτές πέτυχαν «ένα σχετικό αποτέλεσμα», αν και δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικές παντού και πάντα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της επιδοματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ένα ευαίσθητο κράτος οφείλει να στηρίζει τους πολίτες του σε περιόδους κρίσης. «Όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, η ανεργία ήταν πολύ υψηλή. Σήμερα έχουμε καταφέρει να τη μειώσουμε σημαντικά. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις.

Για παράδειγμα, το επίδομα τέκνων είναι κρίσιμο, καθώς η ανατροφή παιδιών συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες», ανέφερε. Επιπλέον, μίλησε για το επίδομα στέγασης, σημειώνοντας πως τα αυξημένα ενοίκια αποτελούν σημαντικό βάρος για τα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «το ζήτημα επί Τσίπρα δεν ήταν τα επιδόματα αυτά καθαυτά, αλλά η αφαίμαξη της μεσαίας τάξης, η οποία οδηγούσε σε ένα σπιράλ χωρίς διέξοδο για την ανάπτυξη».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει περισσότερα για τη μεσαία τάξη κατά την επόμενη τριετία, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.

Για τη διαγραφή Σαμαρά

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σαμαρά σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες τοποθετήσεις του, μην αφήνοντάς του «άλλη επιλογή» από τη διαγραφή του.

«Δεν μπορώ να επιτρέπω να διακινούνται θεωρίες ότι εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών είμαστε ενδοτικοί ή ότι κάνουμε μυστική διπλωματία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη φράση του κ. Σαμαρά για «χαριεντίσματα» στη συνάντηση της Βουδαπέστης με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντπγάν. «Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό να απολύσει τον υπουργό Εξωτερικών», συμπλήρωσε.

«Θα περίμενα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες που υπονομεύουν εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκανε λόγο για άκαιρη συζήτηση αναφορικά με το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε η συζήτηση θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025 και τόνισε πως είναι προσβολή για τον θεσμό να ανοίγει αυτή η συζήτηση.

Σχολιάζοντας τη διαφωνία του Κώστα Καραμανλή για τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Διαφωνώ, με αυτόν τον τρόπο προστάτευσα και το κύρος της κυβέρνησης και της παράταξης». Παράλληλα, διέψευσε κάθε πιθανότητα αποχώρησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά τη διαγραφή Σαμαρά.

Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως σε ένα κλίμα αστάθειας στην παγκόσμια σκηνή η Ελλάδα είναι εξαίρεση έχοντας μία σταθερή κυβέρνηση που κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας, απορρίπτοντας κάθετα και οριζόντια κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

«Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να το θέσω εν κινδύνω», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουν βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία για να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά.

Για το ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την, όπως είπε, κατάρρευση κοινοβουλευτικά του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι νωρίς ακόμη, θα δούμε εάν ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εάν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Οι προτάσεις ωστόσο του ΠΑΣΟΚ είναι πρόχειρες», είπε.

Για Κασσελάκη και εκλογικό νόμο

Δεν μπορώ να πω πως με αφορά ιδιαίτερα, είπε ο πρωθυπουργός. Στην συνέχεια ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Όπως είπε, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις μη κατεβάζοντας τον πήχη της αυτοδυναμίας. «Με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα περαιτέρω προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας».

Όπως είπε, τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε πετύχει να μπορούμε να συζητούμε και να μην έχουμε εντάσεις και να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και να μπορούμε να συζητάμε εάν θα ορίσουμε το πλαίσιο για τη μία και μόνη διαφορά που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Όπως ανέφερε, δεν διαφαίνεται περιθώριο για συζήτηση σε βάθος σχετικά με τη μία και μοναδική διαφορά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα θέματα, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει καμία πρόοδο», πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως οι συζητήσεις με την Τουρκία γίνονταν επί δεκαετίες. «Είναι άδικο και υπονομευτικό να λέει κάποιος πως έχουμε αλλάξει τακτική», ξεκαθάρισε. «Αν παρουσιάζεται πως έχουμε συμφωνία με την Τουρκία, ότι θα μοιράσουμε στο Αιγαίο και όλα όσα αναπαράγονται, είναι ψεύτικα και παντελώς ανυπόστατα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, αν έκανε συμφωνία θα την έκανε μόνο εάν ήταν θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά εγώ δεν το βλέπω αυτό προς το παρόν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Στην συνέχεια είπε πως, εάν το καλό κλίμα και η συζήτηση με την Τουρκία, ερμηνεύτηκε από κάποιους ως ενδοτικότητα, τότε το λάθος είναι δικό τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» τόνισε.

Για την ενίσχυση της Άμυνας της χώρας

Στο πλαίσιο της εκπομπής, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την αεροπορική βάση της Τανάγρας, όπου αναφέρθηκε στα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ό,τι πιο σύγχρονο». Επίσης, υπογράμμισε την πρόοδο στα προγράμματα των Viper, ενώ είπε ότι έως το 2030 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 20 αεροσκάφη F-35, με τα πρώτα να φτάνουν στην Ανδραβίδα το 2025. Σημείωσε, επίσης, ότι η πρώτη φρεγάτα Belh@rra θα πέσει στο νερό το 2025, ενώ προχωρά ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού θόλου που θα προστατεύει πλήρως τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης κάλπης, εκλογές το 2027 - Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και ελληνοτουρκικά
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης κάλπης, εκλογές το 2027 - Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και ελληνοτουρκικά
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης κάλπης, εκλογές το 2027 - Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και ελληνοτουρκικά
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρης κάλπης, εκλογές το 2027 - Τι είπε για Σαμαρά, Καραμανλή και ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αναγνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Όσο βελτιώνονται τα οικονομικά της χώρας, θα αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια έκτακτη κίνηση στήριξης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.