Search
Close this search box.
Search

Ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης μετανιώνει για το έργο ζωής του

Πριν 2 έτη

Ο Τζέφρι Χίντον θεωρείται πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2012, μαζί με δύο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δημιούργησαν την τεχνολογία που αποτέλεσε θεμέλιο για τα σημερινή τεχνητή νοημοσύνη.

Τώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κούρσα των εταιρειών τεχνολογίας προς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Ο Δρ. Χίντον δήλωσε ότι παραιτήθηκε από την Google, όπου εργαζόταν για περισσότερο από μια δεκαετία, ώστε να μπορεί να μιλά ελεύθερα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης Ένα μέρος του, είπε, μετανιώνει τώρα για το έργο της ζωής του.

«Παρηγορώ τον εαυτό μου με τη συνήθη δικαιολογία: Αν δεν το είχα κάνει εγώ, κάποιος άλλος θα το είχε κάνει», είπε ο Δρ. Χίντον κατά τη διάρκεια μιας μακροσκελούς συνέντευξης την περασμένη εβδομάδα.

Η πορεία του Δρ. Χίντον από πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης σε «Κασσάνδρα» έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για τον τεχνολογικό κλάδο. Ο Μπιλ Γκέιτς συνέκρινε τα συστήματα ΑΙ με το πρώτο γραφικό περιβάλλον χρήστη (GUI) σε υπολογιστές Windows και Macintosh και προέβλεψε ότι στο μέλλον η συζήτηση με μηχανές μέσω διεπαφών φυσικής γλώσσας θα γίνει ο νέος, κυρίαρχος τρόπος αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Ωστόσο ο Χίντον και άλλοι ειδικοί φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει εργαλείο παραπληροφόρησης. Σύντομα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας. Κάποια στιγμή, λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ανθρωπότητα. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τους κακούς παράγοντες από χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για κακούς σκοπούς» δήλωσε ο Δρ. Χίντον.

Λίγο καιρό μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, 19 πρώην και νυν μέλη της Ένωσης για την Προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιας ακαδημαϊκής εταιρείας 40 ετών, δημοσίευσαν επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους της. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται ο Έρικ Χόρβιτζ επιστημονικός διευθυντής της Microsoft, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία της OpenAI σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησης Bing.

Ο Δρ. Χίντον, που συχνά αποκαλείται “ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης”, δεν υπέγραψε καμία από αυτές τις επιστολές και δήλωσε ότι δεν ήθελε να ασκήσει δημόσια κριτική στην Google ή σε άλλες εταιρείες μέχρι να παραιτηθεί από τη δουλειά του.

Το 2012, ο Δρ. Hinton και δύο φοιτητές του στο Τορόντο δημιούργησαν μέσω μιας startup, ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να αναλύσει χιλιάδες φωτογραφίες και να μάθει να αναγνωρίζει κοινά αντικείμενα, όπως λουλούδια, σκύλους και αυτοκίνητα.

Η Google ξόδεψε 44 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την startup. Και το σύστημά τους οδήγησε στη δημιουργία όλο και πιο ισχυρών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων νέων chatbots όπως το ChatGPT και το Google Bard. Το 2018, ο Δρ Χίντον και δύο άλλοι συνεργάτες του έλαβαν το βραβείο Turing, που συχνά αποκαλείται “το βραβείο Νόμπελ της πληροφορικής”, για το έργο τους στα νευρωνικά δίκτυα.

Με πληροφορίες από New York Times

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.