Search
Close this search box.
Search

Ο πλανήτης «διψάει»: Πάνω από τις μισές λίμνες του κόσμου έχουν συρρικνωθεί

Πριν 12 μήνες

Πάνω από το ήμισυ των μεγάλων λιμνών και ταμιευτήρων της γης έχουν συρρικνωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως λόγω κλιματικής κρίσης και ανθρώπινης κατανάλωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επάρκεια νερού – για κατανάλωση, γεωργία και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Διεθνής ομάδα ερευνητών αναφέρουν πως κάποιες από τις πιο σημαντικές πηγές νερού -από την Κασπία Θάλασσα, μέχρι τη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής- απώλεσαν νερό με αθροιστικό ρυθμό περίπου 22 γιγατόνων ετησίως για σχεδόν τρεις δεκαετίες, ποσότητα που αντιστοιχεί στον συνολικό όγκο νερού που κατανάλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ολόκληρο το 2015.

Ο Φανγκφάνγκ Γιάο, υδρολόγος επιφανειακών υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science, σημείωσε πως το 56% της συρρίκνωσης των φυσικών λιμνών οφείλεται στην παγκόσμια υπερθέρμανση και την ανθρώπινη κατανάλωση, με την υπερθέρμανση να διατηρεί «τη μερίδα του λέοντος» στην ευθύνη.

Οι κλιματολόγοι εκτιμούν πως οι άνυδρες περιοχές του πλανήτη θα γίνουν ακόμη πιο ξηρές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και αυτές με υγρασία, ακόμη πιο υγρές.

Οι αιτίες της συρρίκνωσης

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν περίπου 2.000 μεγάλες λίμνες με τη χρήση δορυφορικών μετρήσεων σε συνδυασμό με κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα.

Διαπίστωσαν πως η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση, οι αλλαγές στη βροχόπτωση και την απορροή, η ιζηματογένεση και η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει την πτώση της στάθμης των λιμνών παγκοσμίως, με το 53% των υδάτινων αυτών όγκων να καταγράφουν μείωση από το 1992 έως το 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μη βιώσιμη χρήση συρρικνώνουν τις λίμνες, όπως την Αράλη στην Κεντρική Ασία και τη Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή, ενώ λίμνες σε Αφγανιστάν, Αίγυπτο και Μογγολία πλήττονται από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Περί τα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται άμεσα από τη δραματική αυτή εξέλιξη, ενώ πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν ήδη λειψυδρία τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.