-->
22.10.2021

Ο πραγματικός λόγος που το Βατικανό μισούσε τους Beatles

Ησχέση της θρησκείας με το ροκ εν ρολ ανέκαθεν δεν ήταν και οι καλύτερες. Από τότε που ο Μπιλ Χέιλι, ο Λιτλ Ρίτσαρντ και φυσικά ο Έλβις Πρίσλεϊ μετέτρεψαν αυτή τη σκληρότερη μορφή μουσικής σε πολιτιστικό φαινόμενο τη δεκαετία του 1950, αμέτρητοι ιερείς, πάστορες, ευαγγελιστές και ηθικοί φύλακες προσπάθησαν να «χτυπήσουν» τη ροκ.

Κάτι που συνέβη και με τους Beatles, τους οποίους το Βατικανό για αρκετά χρόνια μισούσε.

Τι είχε συμβεί με τους Beatles;

Αφορμή στάθηκαν τα προσβλητικά σχόλια του Τζον Λένον σε μία συνέντευξη τύπου το Μάρτιο του 1966, κατά την οποία είχε προβλέψει ότι ο Χριστιανισμός «θα φύγει» και ότι αυτός και οι συμπαίκτες του στο συγκρότημα ήταν «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού τώρα», αναφέρει το grunge.com.

Τα σχόλια του Λένον έγιναν λίγο πολύ viral, σύμφωνα με τα πρότυπα του 1966, και οι Beatles καταδικάστηκαν από πολλές θρησκευτικές ομάδες, με έναν πάστορα από το Οχάιο να προειδοποιεί ακόμη ότι θα εκδιώξει οποιοδήποτε μέλος της εκκλησίας του αντιλαμβανόταν ότι παρακολουθούσε κάποια από τις συναυλίες των Fab Four.

Το Βατικανό δεν αποτελούσε εξαίρεση ανάμεσα σε όσους αναστατώθηκαν από τις δηλώσεις του Λένον. Σε μια δήλωσή του, ο Πάπας Παύλος ΣΤ έθεσε τον προβληματισμό του κόσμια λέγοντας ότι «ορισμένα θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται βέβηλα, ακόμη και στον κόσμο των Μπιτνίκ (λογοτεχνικό κίνημα που έλαβε χώρα στην Αμερική τις δεκαετίες του 1950 και 1960, με ουσιαστική επιρροή στα μεταγενέστερα κινήματα των χίπις και του πανκ)».

Αν και η δήλωση του πάπα φάνηκε πολύ μετριοπαθής, στην ουσία ήταν τόσο επίσημη και αυστηρή η καταδίκη των Beatles, και μάλιστα από τον πιο ισχυρό άνθρωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να συγχωρέσει το Βατικανό τους Beatles

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αλλά το 2008, το Βατικανό έκανε τα πράγματα επίσημα για άλλη μια φορά συγχωρώντας τους Beatles για τα διχαστικά σχόλια του Τζον Λένον για τον Χριστιανισμό και τον Ιησού Χριστό. Η αφορμή ήταν η 40η επέτειος του ομώνυμου διπλού άλμπουμ του συγκροτήματος το 1968 (γνωστό και ως «Λευκό Άλμπουμ») με το Βατικανό να δημοσιεύει ένα κείμενο στην επίσημη εφημερίδα του, «L’Osservatore Romano», θεωρώντας ότι ο Λένον δεν πρέπει να κριθεί για τα σχόλια που έκανε στα νιάτα του, ειδικά δεδομένης της ανατροφής του.

Διαβάστε επίσης