-->
16.04.2024

Ο σύμβουλος του Τσίπρα «αδειάζει» τον Πολάκη! – Δείτε γιατί

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην «ακουμπάει» τον Πολάκη και να τον αφήνει ανεξέλεγκτο να λέει τα δικά του, που πολλές φορές είναι αντίθετα με τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα, όμως ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει άλλη άποψη.

Ο λόγος για τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα Καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Σορβόνης – Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Cancer, Biology and Therapeutics (INSERM U938), Consultation Thrombose en Oncologie.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα «θα ήταν λύση ο εμβολιασμός εάν είχαμε ξεκινήσει μαζικό, καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως λέγαμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αν είχαμε ξεκινήσει από τότε. Σήμερα πια δεν προλαβαίνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός καθολικός, αλλά δεν προλαβαίνουμε για το επερχόμενο κύμα…»

Και τι λέει ο Παύλος Πολάκης, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη;

«Ντροπή προκαλεί η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν τα εμβόλια δεν καλύπτουν την μετάλλαξη «Όμικρον», καλώντας τον κόσμο ουσιαστικά να μην εμβολιαστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά σιωπά. Όχι απλά ανέχεται, αλλά παροτρύνει και καλύπτει τον πρώην υπουργό του. Τελικά, η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην καταπολέμηση της πανδημίας εκφράζεται από τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη», αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης σε δήλωσή του.

Τι λέει όμως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας 

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Όταν ερωτάται για την κατάσταση στη Γαλλία συγκριτικά με την Ελλάδα ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού λέει:

«Έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάνω από 12 χρονών της τάξης του 90%, ενώ στην Ελλάδα ξέρουμε ποιο είναι το αντίστοιχο. Αυτό κάνει τη διαφορά. Φοράμε μια μάσκα κανονική, χειρουργική, απλή και στα σούπερ μάρκετ. Και στον δρόμο ακόμη δεν φοράμε μάσκες. Πολύ πιθανόν βέβαια να αλλάξει αυτό. Μένουν άλλα 5 εκατομμύρια του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Κι αν θα έχουμε πρόβλημα, θα το έχουμε από αυτούς».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γρηγόρη Γεροτζιάφα στο e-farmako.gr και τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη:

«Όποιο μέτρο παίρνει η Πολιτεία αυτήν τη στιγμή, που εφαρμόζει την αποστασιοποίηση, τον έλεγχο με τεστ είναι στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια προσαρμογή διαρκής, γιατί το φαινόμενο της εξάπλωσης της Όμικρον είναι πολύ δυναμικό και δημιουργεί κάθε μέρα νέα δεδομένα. Είμαστε σε μία εύπλαστη κατάσταση». Αυτό τονίζει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής Σορβόνης – Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Cancer, Biology and Therapeutics (INSERM U938), Consultation Thrombose en Oncologie.

Μιλώντας στο e-farmako ο κ. Γεροτζιάφας επισημαίνει ωστόσο πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, «κι αυτό γιατί το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι το επίπεδο εμβολιασμού. Δηλ. έχουμε περίπου 65% ποσοστό εμβολιασμού με μεγάλη ετερογένεια ανά περιοχές. Εάν δούμε τις καμπύλες στα γραφήματα με τον εμβολιασμό, βλέπουμε να πηγαίνει πάρα πολύ καλά η τρίτη δόση και το σύνολο των ανθρώπων στη χώρα που είναι πλήρως εμβολιασμένοι αυξάνεται, αλλά πάρα πολύ λίγο, που σημαίνει πως δεν θα καλυφθεί στο επερχόμενο κύμα που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές».

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της νέας μορφής του κορωνοϊού, ο Καθηγητής της Σορβόνης εξηγεί στο e-farmako: «Δεν έχει αλλάξει ο ιός. Είναι ο ίδιος ο ιός, άρα δεν υπάρχει ο βιολογικός λόγος να γίνει διαφορετικό το νόσημα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η ταχύτητα μετάδοσης, που είναι πολύ μεγάλη, είναι αυτό που λέμε πηγαίνει σαν σφαίρα! Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Αυτό σημαίνει πως πολύ μεγάλες μάζες του πληθυσμού θα μολυνθούν από τον ιό. Το ότι άλλαξε κάποιες δομές του τον διευκολύνουν να ξεφύγει από ορισμένα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός. Είτε αυτά είναι τα λεγόμενα της φυσικής ανοσίας -όπως αυτά κάποιου που αρρώστησε και παράγει αντισώματα, αλλά ο καινούργιος ιός είναι καμουφλαρισμένος και δεν τον ‘καταλαβαίνουν’-, είτε αυτά είναι ενός ανθρώπου που έχει κάνει τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου, αλλά τα αντισώματά του δεν τον ‘καταλαβαίνουν’ τον ιό γιατί είναι καμουφλαρισμένος. Εδώ όμως υπάρχει μια διαφορά ως προς την τρίτη δόση: με αυτήν είναι κανείς καλύτερα καλυμμένος σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις. Γι’ αυτό πρέπει επειγόντως ο κόσμος να κάνει την τρίτη εμβολιαστική δόση. Το νόσημα που θα παραχθεί θα είναι το ίδιο».

Σε ερώτηση για το εάν η νόσηση θα είναι πιο βαριά με την Όμικρον ο Καθηγητής Αιματολογίας τονίζει ότι «το εάν το νόσημα θα είναι βαρύτερο ή όχι -γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία και στη διεθνή ειδησεογραφία περισσότερο- έχει στην ουσία να κάνει με το τι θα θέλαμε να είναι κι όχι με την πραγματικότητα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μεταφέρεται πάρα πολύ εύκολα και προκαλεί τον Covid-19 ως αποτέλεσμα δύο παραμέτρων: του ιικού φορτίου, δηλ. πόσα μικροσωματίδια θα «πέσουν» μαζί σε έναν άνθρωπο, και ακόμη του πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει, με όλες τις καταστάσεις που έχει, διαγνωσμένες και αδιάγνωστες. Αυτό θα καθορίσει στην πορεία την πιθανότητα επιδείνωσης, δηλ. την αρρώστια και το πόσο βαριά θα είναι».

Μεγάλη σημασία για τον κ. Γεροτζιάφα έχει, όπως λέει, και «η παράμετρος ‘ανθρώπινη κοινωνία’, δηλ. το πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε την αρρώστια, η περίθαλψη. Κι έρχεται έτσι η συζήτηση στα θέματα του συστήματος υγείας, των αντοχών του προσωπικού του κ.τ.λ. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος να προφυλαχτεί, γιατί το νόσημα θα συνεχίσει να είναι βαρύ για κάποιους ανθρώπους».

Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός, αλλά δεν προλαβαίνουμε…

Είναι πλέον διαφορετικά τα δεδομένα σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς όπως υπογραμμίζει, «θα ήταν λύση ο εμβολιασμός εάν είχαμε ξεκινήσει μαζικό, καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως λέγαμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αν είχαμε ξεκινήσει από τότε. Σήμερα πια δεν προλαβαίνουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός καθολικός, αλλά δεν προλαβαίνουμε για το επερχόμενο κύμα…»

Και ποια είναι η επόμενη κατάσταση; Ο Καθηγητής της Σορβόνης απαντά ως εξής: «Πάμε στο δεύτερο μέρος, που είναι η περίθαλψη. Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που αρχίζουν να έχουν συμπτώματα μιας τυπικής γρίπης, σαν κρυολόγημα, πρέπει να απευθύνονται γρήγορα στους γιατρούς. Γιατί πια και στην Ελλάδα οι γιατροί στην κοινότητα έχουν την εμπειρία δυστυχώς από τα προηγούμενα κύματα να αντιμετωπίζουν τους αρρώστους. Επίσης, ξέρουμε πια πως υπάρχουν δύο και τρεις θεραπευτικές μέθοδοι και στρατηγικές που μπορούμε να τις εφαρμόζουμε από νωρίς, για να ανακόψουμε την πορεία προς το νοσοκομείο, να αρρωστήσει δηλ. κάποιος βαριά. Η λέξη-κλειδί αυτήν τη στιγμή είναι εάν ξεκινάει κάποιος να έχει λίγη ζάλη, λίγο πονοκέφαλο, λίγο να πονάνε τα κόκκαλά του, γρήγορα να πάει στον γιατρό του, να κάνει τεστ για να επιβεβαιωθεί. Ο γιατρός ξέρει τι θα του δώσει από το σπίτι ακόμη. Να μην περιμένει!».

Σχετικά με το ποιο είδους τεστ -rapid ή self- θα αποτυπώσει την αληθινή επιδημιολογική κατάσταση ο Καθηγητής Γεροτζιάφας ξεκαθαρίζει: «Oποιοδήποτε τεστ. Και στο τέλος PCR. Με το rapid test, εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος, έχουμε μια δυνατότητα να καταλάβουμε ποιο είναι το ιικό του φορτίο. Δηλ. εάν το rapid test ή το self test είναι αρνητικό κι έχει κορωνοϊό, σημαίνει πως το ιικό του φορτίο είναι χαμηλό, άρα δεν μεταδίδει. To rapid test έχει μεγαλύτερη ακρίβεια. γιατί το κάνει κάποιος που ξέρει και ξέρει να το διαβάζει και μπορεί να έχει πιο ασφαλή αποτελέσματα. Στο self test η διενέργεια έχει να κάνει ακόμη και με το μορφωτικό επίπεδο και την εμπειρία του ατόμου, οπότε είναι και λιγότερο ακριβές. Αλλά ό,τι έχουμε στα χέρια μας πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε». Και προσθέτει: «Όχι για να σταματήσουμε τη διασπορά, αλλά για να την ελέγξουμε και κυρίως για να μην έχουμε κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στα σπίτια ή στα μαγαζιά -που δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ανοιχτά- μεγάλες εστίες διασποράς, ώστε το μεγάλο κύμα που θα έρθει μετά τις γιορτές να μην ξεκινήσει από ψηλά επίπεδα. Αυτός είναι ο στόχος, αν μιλάμε πια με όρους επιδημιολογικούς κι όχι ατομικούς».

Ο Καθηγητής της Σορβόνης προχωρά και στην παραμετροποίηση της κατάστασης λέγοντας πως «δεν έχει να κάνει μόνο με το σύστημα υγείας, αλλά με το ζήτημα της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Κάνουμε ένα λάθος όταν συζητάμε και μετράμε θανάτους. Δυστυχώς, οι θάνατοι είναι το μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός και δείχνει τη σοβαρότητα του πράγματος. Αλλά να μην ξεχνάμε, πως εξαιτίας της προόδου και της θεραπείας, της διάγνωσης και των προσπαθειών που κάνουν οι γιατροί, τόσο στο επίπεδο της κοινότητας όσο και στα νοσοκομεία, οι άρρωστοι που πεθαίνουν είναι λιγότεροι. Άρα, όταν λέμε πως πάμε ή δεν πάμε καλά με τις απώλειες, να μην ξεχνάμε πως έχει προηγηθεί μια άλλη φάση που έχει να κάνει με το πόσο καλά και πόσο έγκαιρα θεραπεύουμε ή κάνουμε τη διάγνωση. Το μεγάλο κέρδος έρχεται από τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και ιδίως στην κοινότητα έξω από τα νοσοκομεία. Ο στόχος μας είναι να μην φτάσει ο κόσμος στα νοσοκομεία».

Οι δόσεις των εμβολίων και η Όμικρον

«Το πρόβλημά μας», απαντά ο κ. Γεροτζιάφας σχετικά με τον εμβολιασμό απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, «είναι πως η έστω και μία δόση του εμβολίου δεν μας καλύπτει στην Όμικρον. Άρα, η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος και η επιτάχυνσή του έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα: δεν καλύπτει τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη, είναι για να καλύψουμε τα επόμενα κύματα που θα έρθουν και να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι για του Μαρτίου ή ακόμη και του Σεπτεμβρίου, όταν θα πάμε στην επόμενη χρονιά».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, αναγκαστικά χρειάζεται επανασχεδιασμός για τη νέα φάση της πανδημίας, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά. Επισημαίνει ότι «αλλάζει defacto το πρόγραμμα ή η επίταση με την οποία μιλάμε για τον εμβολιασμό. Είναι άλλο πράγμα η συζήτηση που είχαμε το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί τότε ξέροντας τα δεδομένα που είχαμε και από τις ενδείξεις που είχαμε από το καλοκαίρι, περιμέναμε αυτό το κύμα. Ήμασταν σε μια επείγουσα κατάσταση -να εμβολιαστούμε τότε, για να γλιτώσουμε το κύμα του Γενάρη-, εκεί έμπαινε και η συζήτηση των υποχρεωτικών μέτρων ή της καθολικής υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τώρα το χάσαμε το τρένο. Πάει. Ξαναπροσαρμόζουμε την τακτική μας. Κι αυτή είναι εμβολιασμός με ενημέρωση, με συστήματα εκπαίδευσης των γιατρών, των πολιτών, προκειμένου να προχωρήσει. Δεν είμαστε σε φάση επιτάχυνσης. Ακόμη κι αν αύριο με μαγικό τρόπο όλοι οι πολίτες εμβολιαστούν την πρώτη δόση, θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισης μήνας για να γίνουν πλήρως καλυμμένοι εμβολιαστικά. Πράγμα που σημαίνει πως δεν προλαβαίνουμε ούτε το κύμα του Γενάρη. Αυτός είναι κι ο λόγος για να είναι και οι άνθρωποι πιο προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα της αποστάσεως με τις μάσκες και τα πλύσιμο χεριών κι όταν αρρωσταίνουν, να φωνάζουν γρήγορα τον γιατρό».

Αναφορικά με την αυξημένη προσέλευση και λόγω των ημερών στους ιερούς ναούς, ο Καθηγητής Γεροτζιάφας επισημαίνει στο e-farmako: «Έχει μεγάλη σημασία να έχει τον νου του ο κόσμος που πηγαίνει τώρα στις εκκλησίες. Καθώς δεν μπορεί κανείς να απαιτήσει για ακόμη μια φορά να αλλάξει το πρόγραμμά του στις θρησκευτικές του λειτουργίες, αυτοί που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τις τρεις δόσεις πρέπει να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικοί από ό,τι ήταν πριν. Πρέπει να ξέρουν ότι και με τη Θεία Κοινωνία κολλάει και φιλώντας τις εικόνες επίσης κολλάει, άρα να τα αποφεύγουν αυτά. Όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, να τρέξουν να εμβολιαστούν  για να μπορέσουν και να κοινωνήσουν και να προσκυνήσουν όπως το δόγμα τους το απαιτεί την Πρωτοχρονιά».

Όταν τον ρωτάμε για την κατάσταση στη Γαλλία συγκριτικά με την Ελλάδα ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού λέει: «Έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πάνω από 12 χρονών της τάξης του 90%, ενώ στην Ελλάδα ξέρουμε ποιο είναι το αντίστοιχο. Αυτό κάνει τη διαφορά. Φοράμε μια μάσκα κανονική, χειρουργική, απλή και στα σούπερ μάρκετ. Και στον δρόμο ακόμη δεν φοράμε μάσκες. Πολύ πιθανόν βέβαια να αλλάξει αυτό. Μένουν άλλα 5 εκατομμύρια του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Κι αν θα έχουμε πρόβλημα, θα το έχουμε από αυτούς».

 

 

 



Διαβάστε επίσης