Η ομάδα μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ είπε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο νέος πρόεδρος θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες από0 το 2% στο 5% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ήδη συζητούν την αύξηση του στόχου στο 3%, ωστόσο πολλές χώρες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Κάποιος είπε ότι κατάλαβε ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδίαζε να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι μιλάμε για 3% ή περισσότερο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Χάγη», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις σκέψεις του Τραμπ.
Οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ – μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία – συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης για να συζητήσουν πώς η ήπειρος θα προσαρμόσει τις αμυντικές πολιτικές ως απάντηση στην επιστροφή του Τραμπ.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε ξεχωριστά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Ο Σολτς δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι είναι «αρκετά βέβαιος ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία». Ανώτεροι Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να αξιολογήσουν τα σχέδια του εκλεγμένου προέδρου.
Οι στενότεροι συνεργάτες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, καθώς σταθεροποιεί την πολιτική του απέναντι στην Ευρώπη και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υποσχέθηκε να διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες και να αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους εάν δεν δαπανούσαν αρκετά για την άμυνα – τρομάζοντας τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.