Search
Close this search box.
Search

Ο Βασιλιάς της Ισπανίας στην έναρξη της Βουλής χωρίς τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Πριν 12 μήνες

Ο Βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ προεδρεύει αυτή την Τετάρτη στο Συνέδριο των Αντιπροσώπων της επίσημης έναρξης του Cortes Generales-Βουλή με το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα το XV Νομοθετικό Σώμα.

Θα το κάνει μαζί με τη βασίλισσα Letizia και την πριγκίπισσα Leonor, που είναι ήδη πλήρης κληρονόμος, σε μια εκδήλωση από την οποία θα απουσιάσουν και πάλι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως έκαναν το 2020.

Από τις 11:00, ο μονάρχης θα εκφωνήσει την ομιλία του από το θεωρείο της Κάτω Βουλής παρουσία των βουλευτών και γερουσιαστών που εξελέγησαν στις 23 Ιουλίου, της κυβέρνησης και των ανώτατων αρχών του Κράτους.

Θα είναι το πρώτο μετά την παρουσίαση του νόμου περί αμνηστίας που συμφωνήθηκε από το PSOE με τον Junts και το ERC, ο οποίος έχει την έγκριση των εταίρων της κυβέρνησης αλλά με μετωπική απόρριψη από το PP και το Vox εν μέσω σκληρών κατηγοριών κατά του προέδρου της εκτελεστικής εξουσίας, Pedro Sánchez, για «εξευτελιστική» δημοκρατία.

Μένει να φανεί, σε ένα πλαίσιο μέγιστης πόλωσης και έντασης, ποιο μήνυμα στέλνει ο Δον Φελίπε, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια προειδοποίησε ότι «η Ισπανία δεν μπορεί να είναι η μία εναντίον της άλλης» και έκανε έκκληση για «συμφωνία, συμφιλίωση, κατανόηση, σεβασμό και ελευθερία». Τη Μετάβαση για να ξεπεραστούν οι «διχασμοί, αντιπαραθέσεις και επιβολές».

Η εναρκτήρια ομιλία του Cortes είναι η πιο πολιτική παρέμβαση που κάνει συνήθως ο αρχηγός του κράτους, δεδομένης της υποχρεωτικής αμεροληψίας του. Η αμνηστία θα ισχύει για τους υπεύθυνους και εμπλεκόμενους στη «διαδικασία», εκτός από τους πράκτορες που συμμετείχαν στις κατηγορίες της αστυνομίας.

Το 2017, ο Felipe VI έδωσε μια αδημοσίευτη ομιλία δύο ημέρες μετά το παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία, όπου κατήγγειλε την «απαράδεκτη απιστία» και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της Generalitat, της οποίας τότε προήδρευσε ο Carles Puigdemont (ένας από τους κύριους δικαιούχους της αμνηστίας). Αυτή η ομιλία επικρίθηκε σκληρά από το κίνημα ανεξαρτησίας και από κόμματα στα αριστερά του PSOE.

Ο Sánchez, από την πλευρά του, πρόσφατα καυχήθηκε για την «εξαιρετική σχέση» που διατηρεί με τον Felipe VI και έχει επαινέσει τη «δουλειά» του και τον «απόλυτα σχολαστικό ρόλο» του τα τελευταία χρόνια. Το είπε όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ισραήλ για πιθανή δυσφορία στον μονάρχη λόγω των εκλογικών συμφωνιών του PSOE, δεδομένης της σοβαρής έκφρασης που έδειξε όταν ο Σάντσες υποσχέθηκε για άλλη μια φορά τη θέση του προέδρου της κυβέρνησης, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Απουσία ERC, Junts, EH-Bildu και BNG

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ήδη σε πλήρη θητεία, θα κάνει το ντεμπούτο της στον μπλε πάγκο του επιμελητηρίου. Εκεί στο δεν θα υπάρχουν πλέον υπουργοί από τα Podemos και θα υπάρχουν από τη Σουμάρ, εταίρους συνασπισμού του PSOE.

Ακριβώς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Sumar , άρα και οι Podemos (που είναι μέρος της), θα είναι παρούσα στην εκδήλωση, όπως και η Unidas Podemos το 2020. Στη συνέχεια, οι «βυσσινί» υπουργοί χειροκρότησαν τον βασιλιά όταν ζήτησε να αντιμετωπίσει το νομοθετικό σώμα με «διάλογο» και ο τότε εκπρόσωπος των Podemos, Pablo Echenique, εξήρε τη «γενναιότητα» του.

Μεταξύ των κοινοβουλευτικών εταίρων της κυβέρνησης, το PNV θα είναι παρόν στην επίσημη εκδήλωση, εκπροσωπούμενο μόνο από τους εκπροσώπους του σχηματισμού jeltzale στο Κογκρέσο και τη Γερουσία: Aitor Esteban και Estefanía Beltrán. Φυσικά, δεν θα παραστούν στη στρατιωτική παρέλαση αφού υποστηρίξουν ότι αυτές οι δημοκρατικές εκδηλώσεις γίνονται «πολιτικοστρατιωτικές εκθέσεις».

Βουλευτές από το PP, το Vox και το UPN θα είναι επίσης παρόντες, οι μόνοι που καταψήφισαν την επένδυση του Pedro Sánchez.

Άλλοι εταίροι του Executivο θα απουσιάσουν ξανά από την επίσημη εκδήλωση, όπως πριν από τέσσερα χρόνια: ERC Junts, EH-Bildu και BNG. Το 2020, αυτά τα κόμματα οργάνωσαν την απόρριψη της Μοναρχίας με μια κοινή εμφάνιση στην οποία ζήτησαν από τον Φελίπε VI να «απομακρυνθεί» από την πολιτική.

Η απουσία τους δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς, μετά την επίσημη έναρξη του 2020, οι ανεξάρτητοι «φύτεψαν» τον βασιλιά στους διαδοχικούς γύρους διαβουλεύσεων που κάλεσε τα τελευταία χρόνια για να προτείνει έναν υποψήφιο για την Προεδρία της Κυβέρνησης, και δεν ήταν παρούσα είτε στην ορκωμοσία του Συντάγματος από την πριγκίπισσα Λεονόρ στις 31 Οκτωβρίου, που συμπίπτει με τα 18α γενέθλιά της (που την καθιστά πλήρη διάδοχο του θρόνου).

Από την ανακήρυξή του ως βασιλιάς, την Τετάρτη θα είναι η τρίτη φορά που ο Φελίπε ΣΤ’ προεδρεύει αυτής της πράξης, αφού πριν από την επίσημη έναρξη του Φεβρουαρίου 2020 εγκαινίασε το XIII Νομοθετικό Σώμα το 2016.

Μόλις οι βασιλιάδες εισέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας μέσω της κεντρικής σκάλας, θα ηχήσει ο Εθνικός Ύμνος και η πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Francina Armengol, θα ανοίξει την εκδήλωση με ομιλία που θα προηγηθεί εκείνης του Felipe VI.

Μόλις ολοκληρωθεί η Πανηγυρική Σύνοδος, η Βασιλική Οικογένεια θα επιστρέψει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων για να χαιρετήσει τις αρχές και τους προσκεκλημένους με σειρά πρωτοκόλλου. Μετά τους χαιρετισμούς, οι αρχές θα επιστρέψουν στην Carrera de San Jerónimo και οι βασιλιάδες θα τοποθετηθούν στο βάθρο της τιμής για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν τους από την Ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων και την Πολιτική Φρουρά, έτσι θα ολοκληρωθεί η μέρα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.