Την απόλυτη προτεραιότητα η αύξηση της παραγωγής και παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της υιοθέτησαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναθέτοντας στην Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία μεταξύ άλλων με τη βιομηχανία.
Το θέμα της παραγωγής εμβολίων, όπως εξήγησε ο Σ.Μισέλ, ετέθη και κατά την κοινή συνεδρίαση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Μπάιντεν. Σε αυτή την πρώτη εδώ και 11 χρόνια τηλεδιάσκεψη οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της διασφάλισης της εφοδιαστικής αλυσίδας παραγωγής. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέθεσε στους 27 το όραμά του για την ανοικοδόμηση της διατλαντικής σχέσης που είχε διαρραγεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι 27 έδωσαν την εντολή στο Συμβούλιο να συνεχίσει με γρήγορο ρυθμό και την προετοιμασία για μια κοινή προσέγγιση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την κινητικότητα.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν παρουσίασε στους ηγέτες το νέο κανονισμό για την αδειοδότηση των εξαγωγών περιλαμβανομένων των δυο νέων αρχών, της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας.
Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι στο 2ο τρίμηνο του έτους η ΕΕ αναμένει 360 εκ. δόσεις περιλαμβανομένων και των 55 εκ. δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, και κατά συνέπεια θα πετύχει το στόχο για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Υπενθύμιε δε ότι η ΕΕ έχει εξάγει 77εκ. δόσεις και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, αλλά αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο όταν οι εταιρείες τιμούν τις υποχρεώσεις τους προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ καλεί δε και τους διεθνείς της εταίρους να αντιγράψουν την ανοιχτή συμπεριφορά της ΕΕ.
Η ΕΕ παρέλαβε μέχρι στιγμής 88 εκ. εμβόλια και τα κράτη μέλη έχουν προχωρήσει σε 62 εκ. εμβολιασμούς.