-->
15.05.2021

Οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ καλούν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουκρανία – Καμία απόφαση για νέες κυρώσεις

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν εκ νέου σήμερα τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην μεθόριο με την Ουκρανία και την παράνομα προσαρτημένη περιοχή της Κριμαίας, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους.

Οι 27 εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων (ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για 150.000 στρατιώτες) και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Σημείωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της από τη Ρωσία και όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, η ΕΕ θα παραστεί στις 23 Αυγούστου στη συνεδρίαση της πλατφόρμας της Κριμαίας.

Επιπλέον ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέφερε την έκκληση των 27 για τον Αλεξέι Ναβάνλι προς τη ρωσικές αρχές, να του δώσουν άμεσα πρόσβαση σε ιατρικό προσωπικό της εμπιστοσύνης του. Ο Ζ.Μπορρέλ υπενθύμισε ότι το θέμα Ναβάλνι το έθεσε στο Ρώσο ομόλογό του κατά το ταξίδι του στη Μόσχα στις αρχές Φεβουαρίου.

Όπως τόνισε, στο ίδιο τμήμα της συζήτησης, ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την απέλαση των 14 Ρώσων διπλωματών που σχετίζονται με έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της Τσεχίας και οι αρχές πληροφοριών της χώρας αναγνώρισαν ως πράκτορες της GRU.

Προς το παρόν οι 27 δεν εξέτασαν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ αντιθέτως υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα κατά 10 ακόμα προσώπων που σχετίζονται με το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και την αιματηρή καταστολή των πολιτών εκεί.

Μακρά, εντατική και πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών, ανακοινώνοντας επιπλέον τα ως τώρα αποτελέσματα των συζητήσεων για τη συμφωνία JCPOA (που διεξάγονται στη Βιέννη), την κατάσταση στη Γεωργία και την κρίση στην Αιθιοπία.Διαβάστε επίσης