-->
27.06.2022

Οι χώρες της Βαλτικής στέλνουν πυραύλους στην Ουκρανία – «Όχι» του ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις της Μόσχας

Κρίση στην Ουκρανία: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Την ίδια ώρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast.

«Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα. Ο Πολωνός πρόεδρος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι πως το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της Πολωνίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απειλεί με «σοβαρότατες συνέπειες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις απαιτήσεις της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η απόσυρση του ΝΑΤΟ από Βουλγαρία και Ρουμανία. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα της με την Ουκρανία, δημιουργώντας μια τεταμένη κατάσταση στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης