Οι πιο υψηλόβαθμοι στρατηγοί της Ρωσίας δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια μετά την αποτυχημένη ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει εκ νέου την εξουσία του και ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές για τουλάχιστον μία σύλληψη.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, δεν έχει εμφανιστεί ούτε δημόσια αλλά ούτε και στην κρατική τηλεόραση μετά την αποτυχημένη ανταρσία το Σάββατο, όταν ο Πριγκόζιν του ζήτησε να παραδοθεί. Τονίζεται μάλιστα ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά στον Γκερασίμοφ σε δελτία τύπου του υπουργείου Αμυνας από τις 9 Ιουνίου.
Ο 67χρονος Γκερασίμοφ είναι ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία και ο κάτοχος ενός εκ των τριών «πυρηνικών χαρτοφυλάκων» της Ρωσίας, σύμφωνα με κάποιους δυτικούς αναλυτές.
Εξαφανισμένος ο «Στρατηγός Αρμαγεδδών»
Καμία δημόσια εμφάνιση δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Στρατηγός Αρμαγεδδών» στον ρωσικό Τύπο για τις επιθετικές τακτικές του στη Συρία. Ο Σουροβίκιν είναι επίσης ο αναπληρωτής διοικητής των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα των New York Times, βασισμένο σε ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη ότι ο Σουροβίκιν γνώριζε από πριν για τα σχέδια του Πριγκόζιν και πως οι ρωσικές αρχές ερευνούσαν τυχόν συμμετοχή του σε αυτά.
Το Κρεμλίνο πάντως απέρριψε τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, λέγοντας ότι έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν πολλές εικασίες και κουτσομπολιά.
Η ρωσόφωνη έκδοση των Moscow Times και ένας στρατιωτικός μπλόγκερ έκαναν λόγο για σύλληψη του Σουροβίκιν, ενώ κάποιοι άλλοι στρατιωτικοί ανταποκριτές ανέφεραν πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ανακρίνονταν για πιθανή ανάμιξή τους στην ανταρσία.
Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές για σύλληψη του Σουροβίκιν.
Επιπλέον, στο Telegram, το κανάλι Rybar που διαχειρίζεται ένας πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία «εκκαθάρισης».
Σημείωνε μάλιστα ότι οι αρχές προσπαθούν να «ξεσκαρτάρουν» τα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού που έδειξαν μια «έλλειψη αποφασιστικότητας» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ανταρσίας, εν μέσω αναφορών ότι μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έκανε πολύ λίγα για να σταματήσει τον Πριγκόζιν στην αρχική φάση της εξέγερσης.
«Η ένοπλη εξέγερση της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έγινε αφορμή για μαζικές εκκαθαρίσεις στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε το Rybar.
Μια τέτοια κίνηση, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας και να προκαλέσει αναταραχή εντός των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο που η Μόσχα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση.
Θα μπορούσε επίσης να σταθεροποιήσει ή να ενισχύσει τις θέσεις άλλων ανώτερων αξιωματούχων του στρατού η της Ασφάλειας, οι οποίοι θεωρούνται πιστοί στο καθεστώς.
Δεν υπήρξε κάποιο επίσημο σχόλιο από το υπουργείο Αμυνας σχετικά με το συμβαίνει.
Νικητές και ηττημένοι
Στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές από τη Ρωσία αλλά και τη Δύση, πιστεύουν πως ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ένας παλιός σύμμαχος του Πούτιν που ο Πριγκόζιν ήθελε να ανατρέψει μαζί με τον Γκερασίμοφ επειδή τον θεωρούσε «ανίκανο», ίσως να είναι πλέον πιο ασφαλής στη θέση του.
«Πιστεύω πως ο Πριγκόζιν περίμενε να γίνει κάτι με τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ, ότι ο Πούτιν θα έπαιρνε αποφάσεις που θα τον ευνοούσαν», έγραψε στο Twitter ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός σε στρατιωτικά θέματα της Ρωσίας στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment.
«Ομως, η ανταρσία του μπορεί αντιθέτως να διασφάλισε την συνέχιση της θητείας (των Σοϊγκού και Γκερασίμοφ), παρά το γεγονός ότι όλοι τους θεωρούν ανίκανους και υπάρχει ιδιαίτερη απέχθεια εναντίον τους στις ένοπλες δυνάμεις της ρωσικής ομοσπονδίας» εξηγεί ο ειδικός.
Ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνοφρουράς και πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν, φαίνεται να είναι άλλος ένας από αυτούς που θα ωφεληθούν αφού εμφανίστηκε δημόσια και είπε ότι οι άνδρες του ήταν έτοιμοι «να σταθούν μέχρι θανάτου» στο πλευρό της Μόσχας για να την υπερασπιστούν απέναντι στη Wagner.
Εχει αναφερθεί μάλιστα στην πιθανότητα οι δυνάμεις του να αποκτήσουν βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης μετά την ανταρσία.
Ο Γκερασίμοφ έλαμψε δια της απουσίας του την Τρίτη, όταν ο Πούτιν ευχαρίστησε τον στρατό που απέτρεψε έναν εμφύλιο πόλεμο, σε αντίθεση με τον Σοϊγκου που έκτοτε έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις.
Ο αναπληρωτής του Γκερασίμοφ, Σεργκέι Σουροβίκιν, εθεάθη για τελευταία φορά το Σάββατο όταν εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με το οποίο καλούσε τον Πριγκόζιν να σταματήσει την ανταρσία του. Έδειχνε εξαντλημένος και παραμένει ασαφές αν μιλούσε υπό πίεση ή όχι.
Το απόγευμα της Τετάρτης, υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές τόσο από ρωσικά ΜΜΕ όσο και από blogger ότι ο Σουροβίκιν κρατούνταν στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας μετά από σύλληψή του.
Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ένας καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος, είπε -χωρίς να αναφέρει τις πηγές του- ότι ο Σουροβίκιν δεν είχε επαφή με την οικογένειά του από το Σάββατο και ότι δεν υπήρξε κάποιο νέο ούτε από τους σωματοφύλακές του.
Ο Πριγκόζιν, ο οποίος επέκρινε εδώ και μήνες τον Σόιγκου και τον Γκερασίμοφ για την «ανικανότητά» τους στον πόλεμο της Ουκρανίας, είχε επαινέσει συχνά τον Σουροβίκιν, ο οποίος τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού στον στρατό για την εμπειρία του στην Τσετσενία και τη Συρία.
Ο Σουροβίκιν, ο οποίος διετέλεσε γενικός διοικητής του πολέμου στην Ουκρανία πριν διοριστεί ο Γκερασίμοφ, θεωρείται από δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές και από τμήματα του ουκρανικού στρατού ως αποτελεσματικός χειριστής.
Ρώσοι πολεμικοί ανταποκριτές είχαν μάλιστα πει για αυτόν ότι θα μπορούσε να γίνει υπουργός Αμυνας στο μέλλον.
Πηγή: Reuters