Search
Close this search box.
Search

Οι Κινέζοι έχτισαν στο Παρίσι, το πρώτο ευρωπαϊκό αρχιτεκτόνημα

Πριν 2 έτη

Ένας 13 ορόφων πύργος κατοικιών είναι το πρώτο αρχιτεκτόνημα επί ευρωπαϊκού εδάφους του MAD, ενός από τα πιο γνωστά κινεζικά αρχιτεκτονικά γραφεία.

Σχεδιασμένος σε συνεργασία με το γαλλικό γραφείο Biecher Architectes, ο ύψους 50 μέτρων πύργος UNIC είναι μέρος της ανάπλασης/ανάπτυξης Clichy-Batignolles ενός πρώην σιδηροδρομικού σταθμού διαλογής στο βόρειο Παρίσι· η «οικολογική συνοικία» Clichy-Batignolles προορίζεται ως μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης από την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Με συνολικό εμβαδόν 6.600 τετραγωνικά μέτρα, ο UNIC σχεδιάστηκε ως τοπόσημο της ανάπλασης, δίπλα από την οποία είναι το πάρκο Martin Luther King σε μια περιοχή περισσότερο παραδοσιακών οικιστικών τετραγώνων.

«Η καμπυλόγραμμη δομή είναι ένα μοναδικό τοπόσημο, ορατό από πολλά σημεία της βορειοδυτικής γωνιάς της πόλης. Το εντυπωσιακό σχέδιο του UNIC λειτουργεί επίσης κατ’ αντίστιξη με τα κοντικά οικιστικά τετράγωνα Hausmann καθώς βρίσκεται δίπλα στην άκρη του πάρκου Martin Luther King. Το περίβλημά του ορίζεται από μια σειρά μη επαναλαμβανόμενων, κυματοειδών βεραντών που προσφέρουν στους κατοίκους πολλαπλές δυναμικές θέες της Πόλης των Φώτων» είπαν από το MAD. «Όπως και οι βεράντες, έτσι ούτε ένας όροφος, σε όλον τον UNIC, δεν είναι ίδιος με τον άλλον» πρόσθεσαν (https://www.youtube.com/watch?v=sQwtDsOmKWM&t=5s).

Μιλώντας στο Designboom για την πηγή έμπνευσης του αρχιτεκτονήματος, ο επικεφαλής του MAD, Ma Yansong εξήγησε ότι «σε κάποιον βαθμό εμπνεύστηκα από την Unité d’habitation του Le Corbusier. Εκείνη τη εποχή η μοντερνιστική τυπολογία κατοικιών του και το μανιφέστο του “Ένα σπίτι είναι μια μηχανή για να ζει κανείς μέσα” ήταν ρηξικέλευθα».

«Κερδίσαμε τον διαγωνισμό για τον UNIC το 2012. Η παγκοσμιοποίηση ήταν στο φόρτε της. Η ποικιλία και η ιδιωτικότητα θεωρούνταν υψηλές αξίες. Η με ταχύτατους ρυθμούς αστικοποίηση έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα διαβίωσης στις πόλεις. Το πλαίσιο δεν είναι το ίδιο. Τώρα, 60 χρόνια μετά τον πειραματισμό του Le Corbusier, χρειάζεται να επανεξετάσουμε το ποια είναι η ιδανική διαβίωση και να συζητήσουμε για αυτό εντός του σημερινού κοινωνικού πλαισίου. Πιστεύω ότι η ισότητα, η ποικιλία, η ιδιωτικότητα και η εγγύτητα στη φύση είναι ενδεχομένως σημαντικές» τόνισε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.