Search
Close this search box.
Search

Oι νέοι δείχνουν τον δρόμο: Τείχος ανοσίας 50% μέχρι μέσα Ιουνίου – Να εμβολιαστούμε για να βγάλουμε τις μάσκες

Πριν 4 έτη

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πολυπόθητη ανοσία απέναντι στον κοροναϊό, όμως όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε εξαιτίας των θετικών νέων, καθώς αν χαλαρώσουμε πρόωρα, ο κίνδυνος θα παραμείνει.

Ο ρυθμός εμβολιασμού των πολιτών, οι οποίοι – ειδικά μάλιστα όσοι ανήκουν στις νεότερες ηλικιακές ομάδες επιδεικνύουν μεγάλη προθυμία να εμβολιαστούν- σημειώνει ρεκόρ στο ραντεβού τους με την «Ελευθερία».

Όμως, όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται ακόμη υπομονή και, κυρίως, υπευθυνότητα για να απαλλαγούμε με ασφάλεια από την πανδημία.

Ανοσία 50% στα μέσα Ιουνίου

Ανοσία της τάξεως του 50% μέσα στον Ιούνιο θα έχει αποκτήσει ο πληθυσμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού και ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα, ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι».

Και προσέθεσε πως «αν πάμε βέβαια στο 60%-70%, δεν θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό, πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν, αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Η νεολαία δείχνει το δρόμο

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, στη μαζική συμμετοχή των νέων στον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι «η νεολαία δείχνει τον δρόμο και το φρέσκο μυαλό επεξεργάζεται καλύτερα τον κυκεώνα πληροφοριών, έχει την αισιοδοξία μέσα της και με κίνητρο ότι θα πρέπει να ξαναπάρει τη ζωή της πίσω, προχωρά στον εμβολιασμό.

Ενδεχομένως, οι νέοι να έβαλαν τα γυαλιά και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, που προτιμούν να κινδυνέψουν τη ζωή τους – σχεδόν, βέβαια – παρά να κάνουν ένα αθώο εμβόλιο».

Ο ίδιος εξήγησε ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου, οι πολίτες δεν χρειάζεται να μετρήσουν τα αντισώματά τους καθώς, όπως επεσήμανε, ο οργανισμός μας δεν αμύνεται μόνο μέσω των αντισωμάτων, αλλά με πολύ συγκεκριμένους και πολύπλοκους ανοσολογικούς μηχανισμούς, που δεν μετριούνται με τον τίτλο των αντισωμάτων. «Τουλάχιστον για 9 μήνες, ίσως και παραπάνω, ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι για διάστημα έως και τρεις μήνες φαίνεται να προστατεύονται από τη φυσική ανοσία. «Επομένως, σε διάστημα τριών μηνών από τότε που νόσησαν, μπορούν να εμβολιαστούν και να επεκτείνουν την ανοσία τους», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που λαμβάνουν θεραπείες με ανοσοκαταστολή, δήλωσε ότι πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για να βρεθεί το κατάλληλο χρονικό «παράθυρο», ώστε η ανοσιακή απάντηση του οργανισμού τους να είναι η βέλτιστη.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Σχετικά με τις μάσκες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά και ενδεχομένως – εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους – από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν».

Τέλος, υπογράμμισε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα φάρμακα, πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του ιού. «Δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα εξάμηνης ή δωδεκάμηνης διάρκειας, φάρμακα από το στόμα, εισπνεόμενα και, σύντομα, θα είναι διαθέσιμα», κατέληξε.

Δημόπουλος: Στο επόμενο δίμηνο το τείχος ανοσίας

Παρεμφερή άποψη για το τείχος ανοσίας διατύπωσε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος σχολίασε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, με το που άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών, υπάρχει μια μαζική συμμετοχή, η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο δίμηνο να μπορέσουμε να χτίσουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας, που θα επιτρέψει πλέον την οριστική απαλλαγή μας από τον κοροναϊό.

Παράλληλα, ανέφερε πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του κοροναϊού. «Υπάρχουν θεραπευτικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου. Δεν θα υπάρχει ένα φάρμακο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αντιικά φάρμακα, για να αναστείλουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού, αλλά σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στο να αναστείλουμε τη φλεγμονή, είτε με τα κορτικοειδή, είτε με άλλους παράγοντες, που εμποδίζουν ή μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία είναι αυτή που οδηγεί μερικούς ασθενείς σε πολύ βαριά κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Και προανήγγειλε θεραπείες για την πρόληψη των θρομβώσεων, την καλύτερη υποστήριξη του αναπνευστικού, αλλά και την αναστολή φλεγμονών. «Όλες αυτές οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι σε εξέλιξη και όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε και τη βελτίωση της πρόγνωσης των ασθενών που νοσηλεύονται», κατέληξε.

Η ώρα του εμβολίου για την ομάδα 45-49 ετών

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού στα εμβολιαστικά κέντρα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μέχρι την Παρασκευή, έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 3,1 εκατ. (3.097.693) εμβολιασμοί στη χώρα.

Σειρά πλέον παίρνει η ομάδα των 45-49 ετών, που έχει τη δυνατότητα από χθες, Μεγάλο Σάββατο, να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό της AstraZeneca, όπως ισχύει για τους 30-39 και 40-44 ετών.

Γεωργαντάς: Ρεκόρ εμβολιασμών από τον Ιούλιο – Πότε θα εμβολιαστούν οι 20άρηδες

Σε επίπεδο ρεκόρ αναμένεται να κινηθούν οι εμβολιασμοί από τον Ιούλιο, αγγίζοντας τα 2,7-2,8 εκατ. το μήνα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν, και η εμβολιαστική αλυσίδα «λειτουργεί άψογα».

Παράλληλα, τόνισε ότι από τον Ιούνιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται και οι ενήλικες κάτω των 30 ετών, ανοίγοντας ουσιαστικά ο δρόμος για τους 20άρηδες.

«Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε 66.000 εμβολιασμούς μέσα σε μία ημέρα και οι ρυθμοί επιταχύνονται. Από τις 5 Μαΐου θα έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα διαθέσιμα, θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι και πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου το τείχος ανοσίας θα έχει χτιστεί, καθώς από τον Ιούνιο θα μπορούν να εμβολιάζονται και όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες, δηλαδή όσοι είναι κάτω από 30 ετών», υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα των 45-49 ετών, για τους οποίους άνοιξε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα των ραντεβού, ανέφερε ότι 124.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα, για να αποδεχτούν τα προτεινόμενα ραντεβού, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με όλους τους υπόλοιπους τρόπους, είτε μέσα από την πλατφόρμα, είτε στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ.

Πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ

Ερωτηθείς πώς θα εμβολιαστούν οι πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι εδώ και 10 μέρες, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία παρουσιάστηκε στη Βουλή και υπερψηφίστηκε, όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκδώσουν έναν προσωρινό αποκλειστικά γι’ αυτή τη χρήση.

«Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: Όσοι έχουν ΑΦΜ ή όσοι έχουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που παραπέμπει στον προσωρινό ΑΜΚΑ, να μπορέσουν να τον εκδώσουν ψηφιακά. Όσοι δεν έχουν κάτι από αυτά τα δύο, πρέπει να επισκεφθούν ένα ΚΕΠ και εκεί θα τους κατευθύνουν στο τι έγγραφα πρέπει να στείλουν, για να μπορέσουν και αυτοί, αφού εκδώσουν τον προσωρινό ΑΜΚΑ, να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού», εξήγησε προσθέτοντας ότι ήδη έχουν εκδοθεί περίπου 6.000 προσωρινοί ΑΜΚΑ.

«Καμπανάκι» Γραβάνη: Οι εμβολιασμοί θα αποτύχουν αν χαλαρώσουμε πρόωρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, τονίζοντας ότι εάν ο κόσμος αρχίσει να χαλαρώνει πρόωρα, τότε η διαδικασία εμβολιασμού ενδέχεται να αποτύχει. Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι εάν όλα γίνουν σωστά, τότε θα έχουμε ένα διαφορετικό φθινόπωρο.

«Η διαδικασία του εμβολιασμού θα αποτύχει αν χαλαρώσουμε πρόωρα. Αν χαλαρώσουμε στις γιορτές, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι αρχές Ιουνίου. Αν προχωρήσουμε κανονικά, τον Ιούνιο θα έχουμε 40-50% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να τηρούμε μέτρα. Βγαίνοντας από το καλοκαίρι, θα έχουμε 60% ανοσία στην κοινότητα. Αρκεί ως τότε να προσέχουμε. Έτσι μόνο θα έχουμε διαφορετικό φθινόπωρο και θα δούμε εικόνες όπως αυτή του Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.

Για το αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κοροναϊού είπε: «Είναι πιθανό, ελέγχεται. Μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μικρά αντιικά φάρμακα, που θα δίνονται από το στόμα. Όταν βγουν, θα έχουμε σημαντικά όπλα για να καταπολεμούμε τον ιό από το σπίτι».

Και κατέληξε πως «μέχρι τον Αύγουστο, θα έχουν άδεια οι εταιρείες για εμβολιασμό νέων παιδιών 12-15 ετών», προσθέτοντας πως «μάλλον έτσι θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά».

Μουσική και εστίαση: Αν τηρηθούν τα μέτρα, οι περιορισμοί θα αρθούν

Για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας, αλλά για την άρση των περιορισμών, μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάνοντας μία εκτίμηση για το πότε θα αρχίσει η επιδημιολογική εικόνα να αντιστρέφεται.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν επέδρασε αρνητικά, ενώ αναφέρθηκε και στο επερχόμενο άνοιγμα της εστίασης, αλλά και στους εμβολιασμούς.

«Έχουμε μια ήπια υποχώρηση της πανδημίας, αλλά εύθραυστη. Το πρόβλημα δεν είναι πίσω μας. Είναι ακόμη δίπλα μας», είπε αρχικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης πως το άνοιγμα του εμπορίου δεν έχει επιδράσει αρνητικά. Αναφορικά με τους περιορισμούς που έχουν αποφασιστεί ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της εστίασης, όπως η έλλειψη μουσικής, τόνισε πως «αν τηρηθούν τα μέτρα, οι περιορισμοί θα αρθούν».

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση άρχισε να ξανασκέφτεται το θέμα της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα της εστίασης και δεν αποκλείεται να αρθεί σύντομα και αυτός ο περιορισμός, εάν διαπιστωθεί ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.