Πάνω από 51 εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες ξύπνησαν… νεότεροι κατά τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια το πρωί της Τετάρτης, βάσει του νέου νόμου.
Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο που τέθηκε σε εφαρμογή σήμερα, «σε όλους τους διοικητικούς τομείς της χώρας, υιοθετείται το σύστημα “διεθνούς ηλικίας” που χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλο τον κόσμο» βάζοντας τέλος σε αντιπαράθεση χρόνων για τη χρήση «κορεατικής» και «ημερολογιακής» ηλικίας.
Η τυποποίηση των ηλικιών θα «αμβλύνει τις διάφορες κοινωνικές συγχύσεις και διαφωνίες», ανέφερε ο Λι Γουάν-κιου, υπουργός Κυβερνητικής Νομοθεσίας, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Βάσει του προηγούμενου προτύπου μέτρησης της ηλικίας, με τη γέννησή τους οι Νοτιοκορεάτες θεωρούνται άμεσα ενός έτους και κάθε 1η Ιανουαρίου προσθέτουν μία χρονιά στην ηλικία τους. Εξαιτίας αυτού του παράδοξου εθιμικού υπολογισμού ένα βρέφος που γεννιέται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μόλις το ρολόι χτυπήσει δώδεκα θεωρείται δύο ετών. Tα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ: Η ηλικία των στρατεύσιμων ανδρών υπολογίζεται με άλλο σύστημα, όπως και αυτή κατά την οποία επιτρέπονται η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ηλικία των νεογνών είναι μηδέν και προστίθεται ένα έτος κάθε πρώτη Ιανουαρίου.
Παραμένει ασαφής η προέλευση των παράδοξων υπολογιστικών μεθόδων της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με μια θεωρία, το μωρό μόλις γεννηθεί είναι ενός έτους επειδή συνυπολογίζεται ο χρόνος που πέρασε στη μήτρα και οι εννιά μήνες στρογγυλεύονται για να γίνουν 12. Αλλοι την αποδίδουν στο αρχαίο ασιατικό αριθμητικό σύστημα, που δεν περιελάμβανε το μηδέν. Οι ερμηνείες της προσθήκης του ενός έτους κάθε πρώτη Ιανουαρίου είναι ακόμη πιο πολύπλοκες.
Πλέον, η «διεθνής ηλικία», σύστημα που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, θα αφορά τον αριθμό χρόνων ενός ατόμου από τη στιγμή της γέννησής του.
Πηγή: CNN