-->
03.12.2023

Οι προκλητικοί χάρτες της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις: Συνεχίζουμε στη Γαλάζια Πατρίδα

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση με τις νέες έρευνες του Ορούτς Ρέις υποχωρεί» απάντησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα», ενώ στην ανακοίνωσή του συμπεριέλαβε και χάρτες με την υφαλοκρηπίδα.

«Οι περιοχές στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα-1) της οποίας τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και καθορίστηκε και από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ‘’ΤΔΒΚ’’ 2011, υπογραμμίζει.

Και προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή που απαιτείται για το σκάφος σεισμικής έρευνας Ορούτς Ρέις  στα νοτιοδυτικά του κόλπου Mερσίνης (Εικόνα-2) δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση της NAVTEX. Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX από τον υδρογραφικό σεισμό της Αττάλειας για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους Ρέις σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου. Σύμφωνα με τη Ναυτική Οδηγία που εξέδωσε το Ορούτς Ρέις, μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, Αταμάν και Τζενγκίζ Χαν, θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες έως και τις 21 Δεκεμβρίου.Διαβάστε επίσης