Search
Close this search box.
Search

Οι Τούρκοι απειλούν την Κύπρο και στέλνουν γεωτρύπανα

Πριν 7 ώρες

Σε αισθητή ρητορική κλιμάκωσης προχωρά η Άγκυρα καθώς, μέσω διαρροών, δηλώνει πως δεν θα διστάσει να παρέμβει σε δραστηριότητες της Λευκωσίας που -κατά την ίδια- διακινδυνεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο. Η νέα πρόκληση από τη γείτονα έρχεται μάλιστα στον απόηχο των εξαγγελιών πως είναι θέμα χρόνου η επιστροφή των τουρκικών γεωτρύπανων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, γεγονός που αναμένεται να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες τόσο στις διεργασίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όσο και στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Μια πρώτη εικόνα πάντως για το κλίμα που επικρατεί στο τρίγωνο Αθήνας – Λευκωσίας – Άγκυρας θα υπάρχει στα τέλη του μήνα, καθώς -όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας- η νέα συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 28 Απριλίου, ενώ αντιπροσωπεία της τουρκικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων πρόκειται να επισκεφθεί την ελληνική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων στις 28-29 Απριλίου.

«Η Τουρκία, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της παρέχει το καθεστώς της Εγγυήτριας Δύναμης ενάντια σε δραστηριότητες της Ελληνικής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (σ.σ.: όπως αναφέρονται οι Τούρκοι στην Κυπριακή Δημοκρατία) οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στο νησί», δήλωσαν χθες πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, επισημαίνοντας πως… η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένα ελληνοκυπριακό νησί. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν σήμερα επικρατεί ειρήνη στο νησί της Κύπρου αυτό συμβαίνει χάρη στην Τουρκία», υποστηρίζει επίσης η Άγκυρα και καλεί τη Λευκωσία «να συμβάλει σε μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα των δύο λαών».

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά δηλώνει πως δεν έχει συναντήσει κανένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των μαχητικών Eurofighter. «Εμείς μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια συνομιλία με τη Γερμανία», αναφέρουν πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ, απαντώντας στα δημοσιεύματα που ήθελαν το Βερολίνο να προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία. «Η διαδικασία με τις βρετανικές κρατικές Αρχές και τους αξιωματούχους της κατασκευάστριας εταιρείας διεξάγεται χωρίς προβλήματα, όπως είχε προγραμματιστεί», επισημαίνουν.

Και όλα αυτά, μετά τις εξαγγελίες του ψευδοκράτους πως τα τουρκικά γεωτρύπανα επιστρέφουν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την επανέναρξη των εργασιών, η κίνηση της Άγκυρας συνιστά μία ακόμα υπενθύμιση πως δεν εγκαταλείπει τις παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και τις δραστηριότητές μας στο εξωτερικό για να καλύψουμε την ανάγκη του ενεργειακού ελλείμματος. Ως απαιτούμενο της ενεργειακής μας πολιτικής, συνεχίζονται οι δραστηριότητές μας στο εξωτερικό υπό την ηγεσία του υπουργείου μας. Σύντομα σκεφτόμαστε να αρχίσουμε τις δραστηριότητές μας στην “ΤΔΒΚ” (σ.σ.: όπως αναφέρονται οι Τούρκοι στο ψευδοκράτος) και στα ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), Φατίχ Άιγιλντιζ, μιλώντας στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει έναν στόλο για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών σχεδιασμών της, αποτελούμενο από τέσσερα θαλάσσια γεωτρύπανα και δύο σεισμικά σκάφη.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.