-->
23.03.2023

Οικονομικό Επιμελητήριο: Οι 12 προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο δώδεκα προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απορροφηθούν οι κραδασμοί των ανατιμήσεων.

Όπως αναφέρει, το ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι τιμές διεθνώς αυξάνονται ενώ οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή φαίνονται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμενόταν. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το επιμελητήριο σημειώνει ότι απαιτείται μια εργαλειοθήκη ευρωπαϊκής πολιτικής για τον συντονισμό των εθνικών αντιδράσεων για την άμεση αντίδραση στις δραματικές αυξήσεις τιμών. Ειδικότερα σήμερα, όπου οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν εντυπωσιακά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ομοψυχία και ενότητα απέναντι στο νέο κύμα των ανατιμήσεων.

Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως υπογραμμίζεται, έχουν στόχο την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και είναι οι εξής:

Αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική, με δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων. Κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Κατάθεση Προτάσεων και επιδότηση νέων έργων με στόχο την αποθήκευση της ενέργειας και ειδικότερα του Φυσικού Αερίου. Η αποθήκευση του Φυσικού Αερίου θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολυεργαλείο για την ελληνική οικονομία.
Μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ και επαναξιολόγησή του στο τέλος του διαστήματος.
Άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσουν στο 6%.
Άμεση ενεργοποίηση νέου κύκλου «εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών αλλά και επέκταση του προγράμματος σε ΜμΕ.
Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
Παράταση των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2 για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Δημιουργία ενός προγράμματος αντίστοιχου με την κάλυψη των πάγιων δαπανών, με στόχο την αποπληρωμή των ενεργειακών τιμολογίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έρθουν αντιμέτωπες με τις ανατιμήσεις.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%.
Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (πέρα της νομοθετημένης αύξησης του 2%, από 1/1/2022), στο πλαίσιο των ευοίωνων προοπτικών της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας, με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Διαβάστε επίσης