Με νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού ξεκινάει η χρονιά στη Βουλή, με στόχο να δοθούν λύσεις σε ζητήματα διαχρονικά αλλά και τις βάσεις για την μακροπρόθεσμη βιώσιμη ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο ERTNEWS, ανέδειξε τη σημασία του νομοσχεδίου για την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεσμοθέτηση πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, που για πρώτη φορά ενσωματώνει προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, ενώ δίνει τη δυνατότητα ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναλυτικότερα, ένα σημαντικό μέρος αυτού το νομοσχεδίου αποτελούν τα δωμάτια προσωπικού, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, η οποία σημείωσε πως σε συνέχεια των νομοθετικών ρυθμίσεων του καλοκαιριού σχετικά με τη στέγαση του προσωπικού και η οποία προέβλεπε ξεχωριστό χώρο διαμονής των ατόμων που εργάζονται στον τουρισμό και τα οποία τους χειμερινού μήνες θα στεγάζονται δημόσιοι υπάλληλοι, από τον χώρο της παιδεία, υγείας κλπ
Επιπλέον, αναφερόμενη στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σημείωσε πως θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων αυτών με κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, όπως το να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό και προδιαγραφές ασφαλείας, δηλαδή ασφάλιση για αστική ευθύνη για ζημιές, ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν. Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον το Υπουργείο Τουρισμού με κλιμάκια της ΑΑΔΕ θα μπορεί να διενεργεί και ελέγχους.
Επιπλέον η υπουργός σημείωσε πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ενισχύσουμε τις ορεινές περιοχές της χώρας και γι’ αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων τουριστικών καταφυγίων, πλατφόρμα ψηφιακή για τον ορεινό τουρισμό» υπογραμμίζοντας την πρόσθεση «να δοθεί η δυνατότητα η υποδομή που χρησιμοποιείτε για τη χιονοδρομία να μπορεί να λειτουργήσει όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να λειτουργήσει και ως τουριστική υποδομή» φέρνοντας το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου αξιοποιεί την υποδομή που για τη χιονοδρομία τους καλοκαιρινούς μήνες, για φυσιολατρικό τουρισμό, για περιπατητικό τουρισμό, για δραστηριότητες αναψυχής στα βουνά. «Αυτό σημαίνει λοιπόν πως μπορεί και εμείς ως Ελλάδα που έχουμε και το καταπληκτικό κλίμα, να αξιοποιήσουμε την υποδομή αυτή που υπάρχει ούτως ή άλλως».
Μάλιστα πρόσθεσε πως οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας πλέον θέλουν και επιδιώκουν να γνωρίσουν την ηπειρωτική Ελλάδα ηπειρωτική Ελλάδα και στόχος του υπουργείου είναι Τους τόπους, να αναδείξουμε τόπους με φυσική ομορφιά και να τους συνδέσουμε βεβαίως με την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την φοβερή γαστρονομική μας παράδοση.
Ερωτηθείς για το «Πρόγραμμα Τουρισμός για όλους» σημείωσε πως τώρα τελειώνει ο προηγούμενος κύκλος και τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε για πρώτη φορά μεγάλη απορροφητικότητα, ενώ για τον νέο κύκλο του προγράμματος θα υπάρξουν δύο κληρώσεις, μία για την περίοδο υψηλής ζήτησης και μία για την περίοδο χαμηλής ζήτησης (άνοιξη, φθινόπωρο, χειμώνα).
Τέλος σχετικά με την πορεία του τουρισμού τη χρονιά που έφυγε η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως το 2024 – αν και δεν υπάρχουν ακόμη τα τελικά επίσημα στοιχεία- θα είναι ή χρονιά αναφοράς ή νέα χρονιά ρεκόρ, υπογραμμίζοντας πως τα έσοδα θα είναι περίπου στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ πρόσθεσε πως ο στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού και μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ποιοτική ανάπτυξη, γι’ αυτό και η αναβάθμιση των υποδομών, τόσο του ορεινού τουρισμού, όσο και σε ότι έχει να κάνει με τον θαλάσσιο τουρισμό, υποδοµές, μαρίνες, υποδομές σε καταδυτικά κέντρα, όπως επίσης και στη γαστρονομία ή τον οινοτουρισμό.
Με την κ. Κεφαλογιάννη να σημείωνε πως «οι εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς στη χώρα μας, που είναι πολύ διαφορετικές από το μοντέλο που έχει καθιερωθεί τόσα χρόνια» είναι εκείνο που θα μπει σε προτεραιότητα για τον τουρισμό, ενώ τόνισε πως το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» θα είναι η Θεσσαλονίκη.