-->
25.05.2024

Ολοκληρώθηκε η τετραμερής ΝΑΤΟ, Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας για να υποχωρήσει ο Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε – σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού – περί τις 7μμ η τετραμερής συνάντηση κορυφής ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής, έγινε με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να αποσύρει το βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οικοδεσπότης στη συνάντηση όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού είναι ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή πήραν μέρος εκτός από τον Στόλτενμπεργκ και τον Ερντογάν ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιινίστο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Παρόντες όπως μπορεί κανείς να διακρίνει από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανατολού ήταν από τουρκικής πλευράς ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ΥΠΑΜ, Χουλουσί Ακάρ, ενώ πίσω από τον Ερντογάν διακρίνονταν ο εκπρόσωπος του, Ιμπραχήμ Καλίν και ο ΥΦΥΠΕΞ Σεντάτ Ονάλ. Στο πλευρό του Νιινίστο ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο και στο πλευρό της Άντερσον η ΥΠΕΞ της Σουηδίας Ανν Λίντε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται «ιστορικής σημασίας». Μοναδικό εμπόδιο οι αντιρρήσεις Ερντογάν που απαιτεί από Ελσίνκι και Στοκχόλμη για να υποχωρήσει να άρουν τον εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αλλά και να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη νομοθεσία τους για την τρομοκρατία.

Με την Άγκυρα να κατηγορεί Φινλανδία και Σουηδία ως χώρες που δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» του ΡΚΚ καθώς και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, απαιτώντας μάλιστα την έκδοση τους στην Τουρκία.

Ενδεικτική για τη δυσκολία των συνομιλιών η δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσουν σε μια «δύσκολη συζήτηση» με την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, χαιρετίζοντας ωστόσο μια «πρόοδο».

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, που ανατρέπουν δεκαετίες ιστορικής ουδετερότητας, θέλουν τώρα να ενωθούν μαζί μας. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μαδρίτη.Διαβάστε επίσης