-->
25.01.2022

Ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας – Κράτησαν λιγότερο από 2 ώρες

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Λιγότερο από 2 ώρες κράτησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στηνν Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση, που θα αναφέρει τη διεξαγωγή των συνομιλιών και θα προαναγγέλλει τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και συζητούνται ευαίσθητα θέματα εθνικής πολιτικής των δύο χωρών.

Σήμερα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος υπό το βάρος των γεγονότων στην ανατ. Μεσόγειο και τη σκληρή ρητορική εκατέρωθεν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συζητήσεις αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Οι πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση, διατυπώθηκαν για άλλη μια φορά οι θέσεις των δύο πλευρών και διατήρησαν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες από καμία πλευρά και ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ προσωπικά ήταν εκείνη που ωθούσε τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανατ. Μεσόγειο.Διαβάστε επίσης