Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε από τις 9 το πρωί της Τρίτης (23\1) για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.
Στην εισήγησή του ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι πολιτεία και εκκλησία είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και επισήμανε ότι όποια ζητήματα υπάρχουν λύνονται με νομική ρύθμιση στο σύμφωνο συμβίωσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος έφτασε στη Μονή Πετράκη γύρω στις 8:30 χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ συμμετέχουν 76 Μητροπολίτες. Λείπουν τέσσερις μητροπολίτες: Κοζάνης, Μυτιλήνης, Ζακύνθου και Ελευθερουπόλεως.
Όσον αφορά στη στάση των Ιεραρχών απέναντι σε νομοσχέδιο είναι κοινή και ομόφωνη κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια και κατά της τεκνοθεσίας.
Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των ιεραρχών είναι οι τόνοι που χρησιμοποιούν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους. Το τελευταίο διάστημα μητροπολίτες να χρησιμοποιούν μια ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, αλλά και κάποιοι να κάνουν λόγο ακόμα και για λαοσυνάξεις.
Υπάρχουν όμως και πιο ήπιοι και ήρεμοι ιεράρχες, όπως είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει ότι η Εκκλησία αυτό που θα κάνει με μεγάλη ευθύνη είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις θέσεις της και γιατί αντιδρά στο νομοσχέδιο.
Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ετοιμαστούν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.
Την εισήγηση θα κάνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και θα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της Εκκλησίας.
Αμέσως μετά οι ιεράρχες θα συζητήσουν διεξοδικά και στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της εκκλησίας.