Συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Νωρίτερα, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη. Ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, ανέφερε σχετικά πως «αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις προσπαθούν να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας».
«Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή», πρόσθεσε.
Καλώντας τα κόμματα να καταψηφίσουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο κ. Σκέρτσος προέτρεψε όλους να διαβάσουν την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που «κάνει πανηγυρική κρίση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου» και λέει ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί θεμελιώδεις συνταγματικές προβλέψεις, που αφορούν στην ισότητα, στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στο κράτος δικαίου, στη Δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς «απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών καταδικάζει ή αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο», σημείωσε.
Η συζήτηση
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε ότι επιταγή του Συντάγματος είναι ότι οι Ελληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το νομοσχέδιο εκπληρώνει τη συνταγματική επιταγή ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, έχουμε ίσα δικαιώματα και οι διακρίσεις για λόγους φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού είναι διακρίσεις αντισυνταγματικές. «Η αναγνώριση της ισότητας στο γάμο, αποτελεί συνταγματική εκπλήρωση του καθήκοντος που όλοι και όλες έχουμε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η συζήτηση αφορά την νομική αναγνώριση της έννομης ένωσης δύο ανθρώπων. Χαρακτήρισε αλυσιτελές το επιχείρημα ότι δήθεν το νομοσχέδιο προσκρούει σε όσα το Σύνταγμα αναφέρει για την κρατούσα θρησκεία, γιατί η Ελλάδα δεν έχει θεοκρατικό καθεστώς και η Βουλή αποφασίζει.
Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί για αυτό το νομοσχέδιο και τα σοβαρά προβλήματα που θα φέρει και τους επικίνδυνους νόμους που θα ανοίξει, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ενημέρωσε ότι το κόμμα θα απέχει από την ψηφοφορία.
Ολες οι προτάσεις αντισυνταγματικότητας δεν είναι θεμελιωμένες, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, τονίζοντας ότι είναι προτάσεις που περισσότερο απηχούν απόψεις των τριών κομμάτων. «Το νομοσχέδιο σε κανένα σημείο δεν προσκρούει στο Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Δουδωνής, επισημαίνοντας ότι εκείνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι ότι διευρύνει την προστασία που παρέχει το Σύνταγμα στο γάμο και στην οικογένεια.
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε πως έργο της Βουλής δεν είναι να προστατεύει, τον λόγο και την πίστη της Εκκλησίας, αυτό είναι έργο της Εκκλησίας, δεν είναι αντικείμενο της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής.