Search
Close this search box.
Search

OΠΕΚΕΠΕ: Μέσα στον Αύγουστο οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων

Πριν 5 ώρες

Μέσα στον Αύγουστο αναμένονται να γίνουν οι πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για όσους εισέπραξαν με ψευδή δικαιολογητικά αγροτικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι δεσμεύσεις θα γίνουν μέσω της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο εποπτεύων εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να επιβάλει δεσμεύσεις ακόμα και στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Αυτό αποτελεί και τον βασικό λόγο για την ενεργή συμμετοχή της Αστυνομίας στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η οποία ήδη έχει αιτηθεί και παραλάβει αντίγραφο της βάσης δεδομένων με περίπου 650.000 ΑΦΜ.

Η επεξεργασία των ΑΦΜ θα βασιστεί σε ορισμένα «κριτήρια κινδύνου», με στόχο την ανάδειξη των λεγόμενων «κόκκινων ΑΦΜ» – δηλαδή εκείνων που φέρονται να έλαβαν επιδοτήσεις με ψευδή ή πλαστά δικαιολογητικά.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα κινηθούν διαδικασίες άμεσης δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν οι εμπλεκόμενοι επιστρέψουν οικειοθελώς τα ποσά που έλαβαν αχρεωστήτως. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να τύχουν απαλλαγής από ποινική δίωξη ή να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δυνατότητα αυτή δεν ισχύει για όσους έχουν εμπλακεί σε πλαστογραφίες ή αν η δραστηριότητά τους συνδέεται με εγκληματική οργάνωση.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.