Search
Close this search box.
Search

Οπενχάιμερ: Πρεμιέρα και στην Ιαπωνία- Αντιδράσεις από τους επιζώντες της Χιροσίμα

Πριν 3 μήνες

Οι Ιάπωνες κινηματογραφόφιλοι είχαν επιτέλους την ευκαιρία να δουν το Οπενχάιμερ αυτό το Σαββατοκύριακο, οκτώ μήνες μετά την παγκόσμια κυκλοφορία της βιογραφικής ταινίας και έπειτα από ανησυχίες για το πώς θα μπορούσε να γίνει δεκτό στη μοναδική χώρα που βιώνει άμεσα τη φρίκη των πυρηνικών όπλων.

Η βραβευμένη με Όσκαρ υπερπαραγωγή του Βρετανοαμερικανού σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 2023 και η κοινή της κυκλοφορία το ίδιο Σαββατοκύριακο με το «Barbie» δημιούργησε ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό θέαμα με την ονομασία «Barbenheimer».

Ωστόσο αυτό έκανε πολλούς Ιάπωνες να αισθάνονται άβολα – όπως και το οδυνηρό περιεχόμενο μιας ταινίας που επικεντρώνεται στην καταστροφική τεχνολογία που εξαπέλυσε ο J. Robert Oppenheimer και η ομάδα επιστημόνων του.

Κάποιοι στην Ιαπωνία θεώρησαν ότι η ανεπίσημη εκστρατεία μάρκετινγκ «Barbenheimer» αφορούσε τις πυρηνικές επιθέσεις του 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το στούντιο Universal Pictures επέλεξε να μην συμπεριλάβει τη χώρα στην παγκόσμια κυκλοφορία του τον περασμένο Ιούλιο.

Η τρίωρη βιογραφική ταινία έχει σπάσει αρκετά ρεκόρ από την κυκλοφορία της πέρυσι, και έγινε η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη Universal.

Στην Ιαπωνία, κατέλαβε την τέταρτη θέση στο box office μετά την κυκλοφορία του την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Kogyo Tsusinsha, κερδίζοντας 379 εκατομμύρια γιεν (2,5 εκατομμύρια δολάρια) τις πρώτες τρεις ημέρες του.

Στο πλαίσιο της διαφημιστικής της καμπάνιας, η Universal αναζήτησε τις απόψεις του επιζώντος της ατομικής βόμβας Tomonaga Masao, ο οποίος είναι ο πρόεδρος μιας ομάδας «hibakusha» με έδρα το Ναγκασάκι – το όνομα που αποκαλούν οι επιζώντες. Σε αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν στον επίσημο ιαπωνικό ιστότοπο της ταινίας, ο Masao είπε ότι μπορούσε να αισθανθεί τον αγώνα όταν ο Oppenheimer αρχίζει να αντεπιτίθεται στην κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών που εμφανίζεται μετά τον πόλεμο.

«Αυτό συνδέεται με το θεμελιώδες πρόβλημα του κόσμου σήμερα, όπου ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά γίνεται όλο και πιο απομακρυσμένος», φέρεται να είπε.

«Εδώ αντιλαμβανόμαστε το κρυφό μήνυμα του Νόλαν για επιδίωξη της ευθύνης των πολιτικών», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος της Χιροσίμα, Hiraoka Takashi, φέρεται να είπε ότι είδε «έναν άνθρωπο γεμάτο αντιφάσεις», του οποίου το επιστημονικό έργο οπλίστηκε από το κράτος και του οποίου η προειδοποίηση για υποβάθμιση της απειλής πυρηνικού πολέμου αργότερα αγνοήθηκε από τις ίδιες αρχές.

«Η ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών εξακολουθεί να γεμίζει τον κόσμο μας σήμερα», είπε, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να το ξαναδώ και να σκεφτώ τι είναι ένα έθνος που πιστεύει στην πυρηνική αποτροπή».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.