Νέα άνοδο των ποσοστών της ΝΔ, αλλά και απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο ερώτημα για την πρωθυπουργία καταγράφει η Opinion Poll στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Action 24: στην εκτίμηση ψήφου, κερδίζει 0,6 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει πάνω από μία μονάδα και «προσγειώνεται» στο 17,4%.
Πτώση εμφανίζει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζεται να χάνει την δημοσκοπική δυναμική που του είχε προσδώσει η επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο φθινόπωρο. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μερική επανασυσπείρωση και κερδίζει μία μονάδα – παρότι παραμένει 5ο κόμμα, πίσω από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση , δείχνει να κερδίζει καθαρά τον «εμφύλιο» με τον Στέφανο Κασσελάκη, το σχήμα του οποίου μένει στην 8η θέση, με απώλειες σχεδόν μίας μονάδας, αλλά εντός Βουλής, με 4,2%, πίσω από την ενισχυμένη «Φωνή Λογικής» και την Πλεύση Ελευθερίας. Εκτός Βουλής εμφανίζει η Opinion Poll τη Νίκη, που «γράφει» ένα 2,9% στην εκτίμηση ψήφου – και έτσι η μέτρηση βγάζει οκτακομματική Βουλή, αφού και οι Σπαρτιάτες καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά.
Πάντως οι πολίτες θέλουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην προεδρική εκλογή – και μόνον ένα 14% ζητά από την κυβέρνηση να προσωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Παράλληλα – και με δεδομένη την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο διεθνές σκηνικό, το 80% των πολιτών δηλώνει ότι θεωρεί σημαντική την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι υπέρ της συναίνεσης στην προεδρική εκλογή τάσσεται το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ – και μόλις το 18,2% θέλει παραταξιακή υποψηφιότητα «ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης», σύμφωνα με την διατύπωση της σχετικής ερώτησης από την εταιρεία.
Ελπίδες και ανησυχίες
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι Έλληνες υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά δίνοντας την πρώτη θέση σε ένα θετικό συναίσθημα – την ελπίδα και την τρίτη στην αισιοδοξία, ενώ η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία βρέθηκαν στην δεύτερη και στην τέταρτη θέση, αντίστοιχα. Ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το ύψος των μισθών και των συντάξεων και δεύτερο πρόβλημα τις τιμές και το κόστος της ενέργειας. Στην ερώτηση δε για το τι θα ήθελαν να αλλάξει στο κράτος το 2025, απαντούν σε ποσοστό 31,4% «η οικονομία». Παράλληλα, το 57% δηλώνει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, ενώ το 54% δηλώνει ότι φοβάται κάποιο πολεμικό επεισόδιο μέσα στη χρονιά.
Ο Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς
Το 49,4% δηλώνει αυθόρμητα ότι θεωρεί τον Ντόναλντ Τραμπ ως το «πρόσωπο της χρονιάς» και ακολουθούν οι αναφορές του 12,7% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολουθούν με πολύ χαμηλά ποσοστά οι αναφορές στον Βλαντιμίρ Πούτιν, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Στέφανο Κασσελάκη και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Δημοσκόπηση Marc: Άνοδος ΝΔ, πτώση ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκακομματική Βουλή
Ανακάμπτει περαιτέρω η ΝΔ με την έλευση του 2025, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Το κυβερνών κόμμα καταγράφηκε στο 31,4% στην εκτίμηση ψήφου, δηλαδή με προβάδισμα 13,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στο 18%, με πτωτική πορεία στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση της Marc είναι η πρώτη των τελευταίων μηνών που εμφανίζει τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, με 8,5% στην εκτίμηση ψήφου. Το κόμμα Βελόπουλου είναι στην πέμπτη θέση, με 7,1% κάτω από το ΚΚΕ που «έγραψε» 8,2%. Από τα μικρότερα κόμματα, το κόμμα Κασσελάκη είναι στο 5,1% στην εκτίμηση ψήφου, η Πλεύση Ελευθερίας στο 5%, η Φωνή Λογικής στο 4,8%, ενώ το ΜεΡΑ25 και η Νίκη εμφανίζονται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 3%, πράγμα που σημαίνει Βουλή με 10 κόμματα.
Αισιοδοξία ως προς το προσωπικό του μέλλον έχει για αυτή τη χρονιά το 41,5%, με μόλις το 23,5% να το περιμένει χειρότερο. Αντίθετα, αρνητικές είναι προσδοκίες για τη χώρα – το το 38,4% περιμένει ότι αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από την περυσινή και μόνον το 27,6% καλύτερη. Μάλιστα, η εταιρεία έχει κάνει σύγκριση με τα όσα δηλώνονταν τις πρώτες ημέρες του 2023 – και διαπιστώνει ότι η αισιοδοξία για την προσωπική κατάσταση έχει ανέβει σημαντικά, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για την πορεία της Ελλάδας.
Πού χρειάζονται αλλαγές
Στους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς για την ακρίβεια εντοπίζει το 54,4% ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε να αυξηθεί η αποτελέσματικότητά τους. Το 43,2% ζητά αλλαγές στην λειτουργίας της Δικαιοσύνης, το 34% στις ελεγκτικές επιτροπές Υγείας, το 31,3% στην Αστυνομία και το 24,2% στις Πολεοδομίες, ενώ ακολουθούν η Επιθεώρηση Εργασίας, οι Δήμοι, οι Εφορίες και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.
Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς γενικότερα, η άποψη της κοινής γνώμης είναι αρνητική – το 33,2% λέει ότι προσπαθούν, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, το 30,3% ότι δεν κάνουν καθόλου καλά τη δουλειά τους και το 28,2% ότι δεν κάνουν όσα πρέπει.
Δείτε την έρευνα: