-->
29.03.2024

Οργή Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας για τη στάση της Βουλγαρίας στη Σύνοδο Κορυφής

Τον έντονο εκνευρισμό τους για τις συνεχείς αναβολές στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα στις Βρυξέλλες, μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Έντι Ράμα και ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι στηλίτευσαν την επιμονή της Βουλγαρίας να θέτει βέτο κατά των Σκοπίων (μπλοκάροντας έτσι και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας).

H προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου των Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τα Δυτικά Βαλκάνια ακυρώθηκε – ενδεικτικό του κακού κλίματος της συνεδρίασης, την οποία οι ηγέτες της Β. Μακεδονίας, της Αλβανίας και της Σερβίας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα απειλούσαν ότι θα μποϊκοτάρουν.

Μακρόν: Είναι «πολύ νωρίς» για συμφωνία ανάμεσα σε Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία

Πιο σκληρός, αλλά και ψυχαγωγικός, στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος είπε (μεταξύ άλλων) ότι «αυτό το μέρος [η Ε.Ε.] δεν δείχνει να βρίσκεται σε υγιή κατάσταση», καθώς «μία χώρα του ΝΑΤΟ [η Βουλγαρία] παρέχει στον εισβολέα της Ουκρανίας αυτόκλητα σημαντική βοήθεια».

«Νιώθω βαθιά θλίψη για την Ε.Ε., ελπίζω να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε», είπε ο κ. Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη στάση της Σόφιας, αλλά είπε ότι είναι απλά ένα σύμπτωμα του «στρεβλού πνεύματος» της πολιτικής της διεύρυνσης.

«Σέβομαι απολύτως» τις ανησυχίες της Βουλγαρίας, πρόσθεσε, αλλά «διαφωνώ απολύτως και απεχθάνομαι» τον τρόπο που τις εκφράζει.

Ήταν «πολύ ευφυής» η απόφαση των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών να μην παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, παρατήρησε ο κ. Ράμα, λέγοντας ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. «ένιωθαν πολύ άσχημα» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η Αλβανία πάντως, για την οποία «η Ευρώπη είναι σαν θρησκεία», θα συνεχίσει – υπογράμμισε – τις μεταρρυθμίσεις για τη θεσμική της αναβάθμιση.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι τόνισε η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζήτημα ασφαλείας στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σπαταλούμε πολύτιμο χρόνο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Σόφιας «πλήγμα για την αξιοπιστία της Ε.Ε.». Η γαλλική συμβιβαστική πρόταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ως έχει, «δεν είναι αποδεκτή», τόνισε.

Βόρεια Μακεδονία: Ο πρόεδρος Πεντάροφσκι κατηγορεί τη Βουλγαρία για εκβιασμό

Ο κ. Κοβατσέφσκι, σε ανάρτησή του χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αλλά και στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνει αποδεκτή: «καθαρή διατύπωση για τη μακεδονική γλώσσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και σαφής προστασία της μακεδονικής ταυτότητας· απάλειψη των ιστορικών θεμάτων ως κριτήριο για τις διαπραγματεύσεις· έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν την έναρξη της διαδικασίας των συνταγματικών τροποποιήσεων για τη συμπερίληψη των Βουλγάρων, των Κροατών και των Μαυροβουνίων στο Προοίμιο του Συντάγματος· και ισχυρές εγγυήσεις τόσο εκ μέρους της Βουλγαρίας όσο και της Ε.Ε. ότι η Σόφια δεν θα θέσει νέους όρους, πέραν αυτών που θα συμφωνηθούν στο υπό διαμόρφωση διαπραγματευτικό πλαίσιο και στο διμερές πρωτόκολλο».

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία που ήταν «πολύ δίκαιες» στη στάση τους απέναντι στη χώρα του (ο κ. Ράμα παρατήρησε ότι το 80% των Σέρβων είναι υπέρ της Ρωσίας και ότι συνεπώς δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά να ευθυγραμμιστεί με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις).

Κατηγόρησε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ότι διακινούσαν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν επιθετικές κινήσεις της Σερβίας κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του «λεγόμενου Κοσόβου». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά στο κράτος Δικαίου, τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό, την ελευθεροτυπία» ως το Δεκέμβριο, πρόσθεσε, «και ίσως τότε να είμαστε σε καλύτερη διάθεση».

Ευρωπαίος αξιωματούχος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η τετράωρη πρωινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε «σαφώς και αδιαμφισβήτητα» την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μέλλον της περιοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για το κράτος Δικαίου, το σύστημα δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Σημαίνει επίσης ότι οι ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση – πρόκειται απολύτως για την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «συνεχίζονται οι εργασίες για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τα εκκρεμή διμερή ζητήματα» μεταξύ της Βουλγαρίας και της Β. Μακεδονίας, «με μία αίσθηση του ακραία επείγοντος».



Διαβάστε επίσης