Όπως επιβεβαιώνεται πια από όλες τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο πλευρές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από το Φιδονήσι, το οποίο κατέχει όμως στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό και στις ακτές της Ρουμανίας.
Η ίδια η Μόσχα επιχειρεί να παρουσιάσει την εν λόγω αποχώρηση ως κίνηση καλής θέλησης. Ως μια κίνηση που στόχο έχει να συμβάλει στην επανεκκίνηση του εξαγωγικού εμπορίου των ουκρανικών σιτηρών και έτσι στην εκτόνωση της επισιτιστικής-πληθωριστικής κρίσης. Ο ΟΗΕ από την πλευρά του επιθυμεί άλλωστε την εν λόγω επανεκκίνηση, προωθώντας τη δημιουργία σχετικού εξαγωγικού διαδρόμου.
Το Κίεβο, ωστόσο, από την άλλη μεριά, μιλά για στρατιωτική ήττα των Ρώσων. Ξένοι αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Φιδονήσι υπό την απειλή ουκρανικών πληγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να σημειωθεί πως γαλλικά Α/Κ πυροβόλα Caesar, που έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία, θα μπορούσαν από την περιοχή της Οδησσού να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις στο Φιδονήσι (εάν δεν το έχουν κάνει ήδη).
Μόλις τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως εάν οι Ρώσοι παγιώσουν τον έλεγχό τους στο Φιδονήσι, τότε θα μπορούν με εφαλτήριο και βάση το συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο να κυριαρχήσουν στρατιωτικά συνολικά στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.
Υπό αυτήν την έννοια και μόνο, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από εκεί αποτελεί εκ του αποτελέσματος επιτυχία για την ουκρανική πλευρά και τη Δύση που στηρίζει το Κίεβο σε αυτόν τον πόλεμο.