Search
Close this search box.
Search

Oυκρανία: Θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα μέσα σε λίγους μήνες

Πριν 1 μήνα

Η Ουκρανία θα μπορούσε να αναπτύξει μια στοιχειώδη πυρηνική βόμβα εντός μηνών, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ένα έγγραφο ενημέρωσης που ετοιμάστηκε για το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το όπλο θα κατασκευαστεί από πλουτώνιο και θα χρησιμοποιούσε παρόμοια τεχνολογία με την πυρηνική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945, ανέφερε η έκθεση. Παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε το πυρηνικό του οπλοστάσιο το 1996, το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχει εννέα επιχειρησιακούς αντιδραστήρες και έχει σημαντική τεχνογνωσία στον τρόπο κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η είδηση βλέπει το φως αφότου ο Τραμπ φέρεται να υποστήριξε το τελεσίγραφο-σοκ που έδωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, ότι η Ουκρανία είτε θα γίνει μέλος του μπλοκ είτε θα γίνει πυρηνική δύναμη. Διευκρίνισε αργότερα ότι εννοούσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εγγύηση ασφάλειας και έκτοτε το Κίεβο αρνήθηκε ότι εξετάζει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Σύμφωνα με τους Times, το ενημερωτικό έγγραφο που ετοιμάστηκε για το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Η δημιουργία μιας απλής ατομικής βόμβας, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Μανχάταν, δεν θα ήταν δύσκολο έργο 80 χρόνια αργότερα. Το βάρος του πλουτωνίου που είναι διαθέσιμο στην Ουκρανία μπορεί να εκτιμηθεί σε επτά τόνους… Ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων θα απαιτούσε πολύ λιγότερο υλικό», συνέχισε.

Η βόμβα θα ήταν αρκετά μεγάλη για να καταστρέψει μια ολόκληρη ρωσική αεροπορική βάση ή συγκεντρωμένους στρατιωτικούς ή βιομηχανικούς στόχους, κατέληξαν οι συντάκτες του εγγράφου. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόνλντ Τραμπ έχει δεσμευθεί να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα σε μια μέρα από τη στιγμή που θα αναλάβει καθήκοντα, ενώ καυχήθηκε για την «πολύ καλή του σχέση» με τον πρόεδρο Πούτιν.

Είπε επίσης ότι η εισβολή δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και επέκρινε το επίπεδο υποστήριξης του Μπάιντεν προς την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία. Ο Ζελένσκι τον περασμένο μήνα φέρεται να είπε στο ΝΑΤΟ να αφήσει τη χώρα του να ενταχθεί στην ομάδα διαφορετικά θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε ένα τελεσίγραφο σοκ που φέρεται να υποστηρίχθηκε από τον Τραμπ. Έκανε την πρόταση-βόμβα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες – καλώντας το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί γρήγορα την Ουκρανία ή θα γίνει και πάλι πυρηνική δύναμη, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Ζελένσκι φέρεται να σχεδίαζε να παρουσιάσει αυτό που αποκαλείται «σχέδιο νίκης» στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντ’ αυτού έκανε τη δραματική ανακοίνωση σε έκπληκτους δημοσιογράφους. Μιλώντας στον Τραμπ, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε: «Ή η Ουκρανία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα για να θωρακίσουμε την άμυνά μας. Ή θα πρέπει να συνάψουμε κάποιου είδους συμμαχία. Εκτός από το ΝΑΤΟ, δεν γνωρίζουμε καμία αποτελεσματική συμμαχία σήμερα ».

Είπε ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με την πρότασή του πριν κάνει τη δήλωση στη σύνοδο κορυφής, επιμένοντας ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα παρείχε στη χώρα του την απόλυτη εγγύηση ασφάλειας για την προστασία της από τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προτείνει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 800 μιλίων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως μέρος ενός σχεδίου για τον πρόωρο τερματισμό του πολέμου.

Τα σχέδια, τα οποία σκιαγραφήθηκαν από τρία στελέχη του Τραμπ, θα περιλάμβαναν την αστυνόμευση της ζώνης από βρετανικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία με τα σημερινά σύνορα παγωμένα. Το Κίεβο θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσει ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τα σχέδια, οι ΗΠΑ θα εξόπλιζαν την Ουκρανία με αντάλλαγμα να εμποδίσουν τη Ρωσία να ξαναρχίσει τον πόλεμο. Ωστόσο, η ευθύνη για την επάνδρωση και τη χρηματοδότηση της νεκρής ζώνης θα βαρύνει αποκλειστικά τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας. «Μπορούμε να παρέχουμε εκπαίδευση και άλλη υποστήριξη, αλλά η κάννη του όπλου θα είναι ευρωπαϊκή», είπε ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ στη Wall Street Journal. «Δεν στέλνουμε Αμερικανούς για να διατηρήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Και δεν πληρώνουμε. Βάλτε τους Πολωνούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους να το κάνουν».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.