Search
Close this search box.
Search

Παγκόσμια αγωνία: ΗΠΑ και Βρετανία επιτρέπουν στην Ουκρανία χρήση πυραύλων – Σουηδία και Φινλανδία έτοιμες για πόλεμο

Πριν 1 ώρα

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά την απόφαση Μπάιντεν να δώσει πράσινο φως σε χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία. Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει πως θα αυξηθεί η ένταση, ενώ έχει πει, επίσης, πως πρόκειται για μια κλιμάκωση που ενδέχεται να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα, στη Σκανδιναβία κυκλοφορεί φυλλάδιο οδηγιών, το οποίο αναφέρει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να επιβιώσουν σε περίπτωση πολέμου.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης Μπάιντεν, σε ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 11 άτομα.

Ρωσία: Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία μετά την απόφαση των ΗΠΑ

Από τη μεριά της, η Ρωσία δήλωσε πως μπορεί να χρησιμοποιήσει νέα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία εάν το Κίεβο πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό είπε σήμερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Ο Βολόντιν δεν παρουσίασε περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα οπλικά συστήματα και είπε ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει τη Ρωσία χρησιμοποιώντας παρόμοιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Είπε ωστόσο ότι η επέκταση της χρήσης τους θα «καταστρέψει πλήρως τις ρωσο- αμερικανικές σχέσεις».

Σουηδία και Φινλανδία έτοιμες για πόλεμο

Η Σουηδία άρχισε από σήμερα την αποστολή πέντε εκατομμυρίων φυλλαδίων στους κατοίκους της χώρας, προτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύρραξη, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Από την έναρξη του πολέμου αυτού, η Στοκχόλμη καλεί τους Σουηδούς να προετοιμαστούν, τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, για την πιθανότητα μιας σύγκρουσης, δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία. Η γειτονική Φινλανδία από την πλευρά της έχει φτιάξει έναν ιστότοπο που παρέχει παρόμοιες συμβουλές στους πολίτες της ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την πολυετή ουδετερότητά τους και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.

Το σουηδικό φυλλάδιο, που τιτλοφορείται «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρει πού βρίσκονται τα πυρηνικά καταφύγια, τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να επιλέξουν οι κάτοικοι και ποιες είναι οι πηγές αξιόπιστων πληροφοριών. Στις 32 σελίδες του περιγράφει, με τη βοήθεια απλών σκίτσων, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Σουηδία και δίνει συμβουλές για την αποθήκευση νερού και τροφίμων.

Σουηδία

Τέτοια φυλλάδια έχουν σταλεί στους Σουηδούς πέντε φορές (συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, αναθεωρημένης έκδοσης) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη αποστολή των φυλλαδίων, το 2018, είχε προκαλέσει αίσθηση αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο από το 1961, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας κάλεσε τις αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα να διευκολύνουν τη χρήση μετρητών, φοβούμενη ότι οι υπηρεσίες θα παρέλυσαν σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου σε μια χώρα όπου οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με κάρτες.

Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία η οποία επαναλαμβάνει ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της ρωσικής απειλής. Προειδοποιώντας τον πληθυσμό, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Καρλ-Όσκαρ Μπόχλιν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα ο πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Μίκαλε Μπιντέν, προτρέποντας τους Σουηδούς «να προετοιμαστούν ψυχολογικά για έναν πόλεμο».

Μολονότι η Σουηδία στέλνει συχνά στρατιώτες της σε ειρηνευτικές αποστολές, η χώρα δεν έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση από την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων. Η μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris κατέγραψε, μετά τις προειδοποιήσεις αυτές, αύξηση των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή της για επείγοντα περιστατικά από παιδιά που ανησυχούσαν για έναν πιθανό πόλεμο.

Τις δύο επόμενες εβδομάδες θα σταλούν στους Σουηδούς 5,2 εκατομμύρια φυλλάδια, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο στα αραβικά, τα φαρσί, τα ουκρανικά, τα πολωνικά τα σομαλικά και τα φινλανδικά. Στο φυλλάδιο δεν αναφέρονται ονομαστικά ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία όμως τονίζεται ότι η στρατιωτική απειλή σε βάρος της Σουηδίας έχει αυξηθεί. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, μια ένοπλη επίθεση», αναφέρεται.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, μιας χώρας που έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έθεσε από σήμερα στη διάθεση των πολιτών έναν ιστότοπο με συμβουλές ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση κρίσης.

Και η Βρετανία έτοιμη μετά τις ΗΠΑ να δώσει πράσινο φως για τη χρήση μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων κατά της Ρωσίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο και αυτό μετά τις ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.

Ήδη ο σκιώδης υπουργός άμυνας των Συντηρητικών Τζέιμς Κάρτλιτζ σε συνέντευξή του νωρίς το πρωί δήλωσε πως ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, πριν από τις αμερικανικές εκλογές, στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο Μπάιντεν ο οποίος όμως τότε είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Μερικές μέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ αυτών ο Γκραντ Σαπς και ο Μπεν Γουάλς είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους παρά τις τότε αντιρρήσεις του Τζον Μπάιντεν.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο σερ Κιρ Στάρμερ, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, από τη μια υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς και από την άλλη τόνισε πως “πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία”.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.