Συναγερμός έχει σημάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά τον εντοπισμό μιας εντυπωσιακής διαρροής που εντοπίστηκε στο διαστημικό σκάφος της Ρωσίας, που είναι προσδεδεμένο σε αυτόν. Η Ρωσία μελετά ήδη το αξιόπλοο του σκάφους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να στείλει ακόμα ένα σκάφος για τη διάσωση του πληρώματος.
Η διαρροή ψυκτικού υγρού από το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 της Ρωσίας που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρχισε τη 14η Δεκεμβρίου. Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από τη NASA ήταν ορατή η διαρροή από το πίσω μέρος του οχήματος στο διάστημα.
Εάν η θερμική ανάλυση – που θα επιτρέψει να εκτιμηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό της καμπίνας – δείξει ότι το διαστημικό σκάφος MS-22 δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πλήρωμα, η εκτόξευση άλλης κάψουλας Soyuz, που προβλεπόταν να γίνει στα μέσα Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ρωσική βάση εκτόξευσης στο Καζακστάν, μπορεί να επισπευστεί και η κάψουλα να φθάσει στον ΔΔΣ χωρίς πλήρωμα, εξήγησε.
Αν χρειαστεί όντως η εσπευσμένη αποστολή, το διαστημόπλοιο που έχει υποστεί ζημιά θα επιστρέψει στη Γη χωρίς πλήρωμα.
Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 μετέφερε τον Σεπτέμβριο στον σταθμό δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τους Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν, καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο.
Επί του παρόντος βρίσκονται επτά άνθρωποι στον ΔΔΣ, όμως αν το MS-22 κριθεί πως δεν είναι πλέον αξιόπλοο, ο διαστημικός σταθμός θα διαθέτει μόλις ένα σκάφος διάσωσης, ικανό να μεταφέρει μόνο τέσσερις ανθρώπους, στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.
Η ρωσίδα κοσμοναύτρια Άννα Κικίνα, οι αμερικανοί αστροναύτες Νικόλ Μαν και Τζος Κασάντα και ο ιάπωνας Κοΐτσι Ουακάτα έφθασαν στον ΔΔΣ με διαστημόπλοιο Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX τον Οκτώβριο.
Χρειάζεται επιπλέον δουλειά για να εξακριβωθεί εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από μικρούς μετεωρίτες φυσικής προέλευσης, συντρίμμια ανθρώπινης προέλευσης ή τεχνική βλάβη, σύμφωνα με τον Μονταλμπάνο.
Ο ΔΔΣ παραμένει ένα από τα λιγοστά πεδία όπου η σύμπραξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συνεχίζεται ανεπηρέαστη από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το 1998, περίοδο αμερικανορωσικής συνεργασίας, μετά την κούρσα του διαστήματος στην οποία είχαν αποδυθεί οι δύο χώρες την περίοδο του ψυχρού πολέμου.