Σε μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μισθοφόροι έφτασαν στην αυτονομιστικά ελεγχόμενη ανατολική Ουκρανία, για να οργανώσουν προκλήσεις, σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας. «Ο σκοπός αυτών των προκλήσεων θα είναι, φυσικά, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει προβοκάτσιες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να δώσει στη Μόσχα ένα πρόσχημα για να επιτεθεί. Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.
Δεύτερος στρατιώτης νεκρός στην ανατολική Ουκρανία
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το AFP.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο στρατιώτη, σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην περιοχή, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.
«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.
Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει προβοκάτσιες με στόχο να υπάρξουν απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία ώστε να αποκτήσει η Μόσχα μια αφορμή για να επιτεθεί.
Ουκρανοί βουλευτές και δημοσιογράφοι δέχτηκαν πυρά, σε επίσκεψη στην εμπόλεμη ζώνη
Ουκρανοί βουλευτές και ξένοι δημοσιογράφοι δέχτηκαν πυρά στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα βουλευτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέπτονται την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκε πυρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Επιπρόσθετα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι τα σχόλια των Ουκρανών αυτονομιστών τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να ακολουθούν το σενάριο επιχείρησης αντιπερισπασμού («false flag») που πολλοί είχαν προβλέψει, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για πόλεμο. Η Ουκρανία δεν έκανε τίποτα που να δικαιολογεί τις εκκενώσεις που διατάχθηκαν στις περιοχές αυτές, υπογράμμισε η Μπέρμποκ.
Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών και ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφθηκε τη ζώνη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε καταφύγιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεπε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, αλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.
Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
Ανοιχτές σε διάλογο με τη Ρωσία οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.
«Έχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες», προειδοποίησε η Χάρις.
Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.
«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις».
Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. «Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η Χάρις.
ΝΑΤΟ: Η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε το Σάββατο ότι απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.
Ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισσότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.
«Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη», είπε.
«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.
Η Ρωσία έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορό της με την Ουκρανία επιμένοντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί πιέσεις για την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία ωστόσο έχει απαντήσει ότι, με βάση τις συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών, κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες του.
«Επομένως ο κίνδυνος είναι τώρα ο συνδυασμός της μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών με την πολύ απειλητική ρητορική και την διατύπωση απαιτήσεων που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε και λένε ότι αν δεν τις ικανοποιήσουμε θα υπάρξουν στρατιωτικές επιπτώσεις».
Τζόνσον: Συντριπτική επίδειξη ενότητας για να αποφευχθεί η εισβολή
Η Δύση θα χρειαστεί μια συντριπτική επίδειξη ενότητας για να πείσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφύγει μια “καταστροφική” εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά προτού μεταβεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία κυριαρχεί η ουκρανική κρίση και οι ανησυχίες της Δύσης ότι η Ρωσία πρόκειται να εισβάλει στη γείτονά της.
«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία να αποφευχθεί μια άχρηστη αιματοχυσία, αλλά θα χρειαστεί μια συντριπτική επίδειξη αλληλεγγύης από τη Δύση, μεγαλύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει στην πρόσφατη ιστορία», ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση προς τα μέσα ενημέρωσης ο βρετανός πρωθυπουργός.
Στην τριήμερη διάσκεψη στο Μόναχο, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, συμμετέχουν αξιωματούχοι χωρών σε ανώτατο επίπεδο, περιλαμβανομένων της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.