Search
Close this search box.
Search

Πακιστάν: Μετά την απαγόρευση στο YouTube να απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, απαγόρευση και στην Wikipedia για «βλασφημία» κατά του Ισλάμ

Πριν 2 έτη

Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης του Πακιστάν απέκλεισε τις υπηρεσίες της Wikipedia στη χώρα επειδή πλήττουν το μουσουλμανικό αίσθημα, καθώς δεν αφαιρούν το υποτιθέμενο βλάσφημο περιεχόμενο από τον ιστότοπο.

Οι επικριτές κατήγγειλαν την ενέργεια του Ισλαμαμπάντ, λέγοντας ότι ήταν ένα πλήγμα στα ψηφιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους αμφιλεγόμενους νόμους του Πακιστάν περί βλασφημίας, όποιος κριθεί ένοχος για προσβολή του Ισλάμ ή των ιερών προσωπικοτήτων του μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο, αν και η χώρα δεν έχει ακόμη επιβάλει θανατική ποινή για βλασφημία.

Ακόμα όμως και οι ισχυρισμοί για το αδίκημα είναι συχνά αρκετοί για να προκαλέσουν βία από τον όχλο ή ακόμα και θανατηφόρες επιθέσεις. Διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι οι κατηγορίες για βλασφημία έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για να εκφοβίσουν τις θρησκευτικές μειονότητες και να ξεκαθαρίσουν προσωπικούς λογαριασμούς.

Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν λέει ότι μπλόκαρε τη Wikipedia επειδή αγνοήθηκε η προθεσμία 48 ωρών για την αφαίρεση του περιεχομένου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας. «Τέτοια πράγματα πληγώνουν τα αισθήματα των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Μαλαχάτ Ομπαΐντ από τη ρυθμιστική αρχή.

Ανέφερε, δε, ότι οι πακιστανικές αρχές βρίσκονται σε συνομιλίες με στελέχη της Wikipedia και η απαγόρευση θα μπορούσε να αρθεί εάν η πλατφόρμα καταργήσει εντελώς το αντι-ισλαμικό περιεχόμενο.

Το Ίδρυμα Wikimedia ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν θα συμμετάσχει στη δέσμευσή μας για τη γνώση ως ανθρώπινο δικαίωμα και θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στα έργα της Wikipedia και της Wikimedia αμέσως, έτσι ώστε ο λαός του Πακιστάν να συνεχίσει να λαμβάνει και μοιράζεται τη γνώση του με τον κόσμο».

Ο Μοχσίν Ράζα Καν, Πακιστανός ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι είναι εύκολο να ενημερωθεί ή να αντικατασταθεί το υλικό της Wikipedia που θεωρείται ιερόσυλο ή προσβλητικό για τους μουσουλμάνους – επομένως ο αποκλεισμός του ιστότοπου δεν αποτελεί λύση.

«Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης του Πακιστάν και άλλες αρχές θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν κάποια βιώσιμη τεχνική λύση σε τέτοια προβλήματα, καθώς βλάσφημο περιεχόμενο είναι διαθέσιμο παντού», είπε. «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της γνώσης».

Το Ιδρυμα Ψηφιακών Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Λαχώρη χαρακτήρισε νωρίτερα την απαγόρευση της Wikipedia προσβολή του δικαιώματος πρόσβασης των Πακιστανών σε πληροφορίες και ότι αποτελεί χλεύη για τη δέσμευση της χώρας να τηρεί τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο παρελθόν, το Πακιστάν απαγόρευσε για κάποιο διάστημα το TikTok δύο φορές για φερόμενο ανέβασμα «ανήθικου, άσεμνου και χυδαίου» περιεχομένου.

Ωστόσο, η απαγόρευση άρθηκε αργότερα αφού το TikTok διαβεβαίωσε το Πακιστάν ότι θα αφαιρούσε ανήθικο περιεχόμενο και θα απέκλειε τους χρήστες που ανεβάζουν «παράνομο περιεχόμενο». Η εφαρμογή κατέβηκε εκατομμύρια φορές στο Πακιστάν όταν επιβλήθηκε η απαγόρευση το 2020 και το 2021.

Επίσης, το 2008, το Πακιστάν απαγόρευσε το YouTube λόγω βίντεο που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. Οι μουσουλμάνοι γενικά πιστεύουν ότι οποιαδήποτε φυσική απεικόνιση του προφήτη του Ισλάμ είναι βλάσφημη.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.