Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 με επίκεντρο, όπως παρουσιάζει η «Καθημερινή», τους συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων.
Χαρακτηριστικά, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.
Παραδείγματα: Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo… αναβαθμίζει σε 28%.
Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα… διπλωματικό 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν. «Ναι» σε όλα από 25%.
Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.
Όπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές με τον νέο τρόπο υπολογισμού τα κομπιουτεράκια των υποψηφίων θα πάρουν φωτιά καθώς «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου».
Αναλυτικά ο νέος χάρτης των Πανελλαδικών εξετάσεων διαμορφώνεται ως εξής:
1.Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα
Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα (4), με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.
2. Συντελεστές Βαρύτητας
Επίσης, στις Πανελλαδικές 2022 θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του. Τα Πανεπιστήμια, έως τα τέλη Μαΐου, θα ορίσουν τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους, αντικειμένου. Για παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικών, μπορεί να επιλέξει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τα μαθηματικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα, για τα οποία θα πρέπει να ορίσει και σε αυτά χαμηλότερο συντελεστή σε ποσοστό. Δηλαδή για την εισαγωγή του στο τμήμα Μαθηματικών ο υποψήφιος πρέπει να έχει υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, καθώς αν η βαθμολογία του είναι χαμηλή, ο μέσος όρος του πέφτει.
3.Νέο Μηχανογραφικό Δελτίο
4. Και στα ΙΕΚ
Και στις Πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ. Επίσης από εφέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Ποια Πανεπιστήμια «ανεβάζουν» και ποια «κατεβάζουν» βάσεις
Νέες ΕΒΕ έβαλαν τμήματα Πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα κυρίως αυτών, που είδαν πολλές κενές θέσεις στα αμφιθέατρά τους, μετά την περσινή πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης. Η επιθυμία επανακαθορισμού ξεκίνησε από τα ίδια τα Πανεπιστήμια που ξανασκέφτηκαν την νέα διαδικασία και μάλιστα κάποια κεντρικά τμήματα από τα περιζήτητα, αύξησαν την ΕΒΕ, στην προσπάθεια τους να ανεβάσουν και άλλο τον πήχυ, καθώς δεν έχουν και πρόβλημα έλλειψης φοιτητών. Ηδη, από πέρυσι όπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστήμια, όπως αρχιτεκτονικά τμήματα, ζητούσαν να αλλάξουν την ΕΒΕ που αρχικά είχαν βάλει, αλλά είχαν παρέλθει οι ημερομηνίες.
Αμεσα εφέτος, ανταποκρίθηκαν πανεπιστημιακά σε όλη την χώρα, η πλειονότητα των οποίων χαμήλωσε τους συντελεστές. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η δυνατότητα υποψηφίων με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισέλθουν ευκολότερα σε Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, ενώ αντίθετα να δυσκολεύει περισσότερο η «μάχη» για μία θέση στις λεγόμενες «καλές» σχολές των Κεντρικών Πανεπιστημίων.
Οι νέοι συντελεστές σε 18 τμήματα
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι αλλαγές στην ΕΒΕ αφορούν στο τμήμα Φυσικής Επιστήμης και Αθλητισμού το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη μείωσε από το 1 στο 0,8 τον συντελεστή, όπως και το αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στις Σέρρες. Επίσης σε μείωση από το 0,9 στο 0,8 προχώρησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ενώ συντελεστή 0,8 όρισε και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης το οποίο δεν είχε ορίσει ΕΒΕ πέρυσι. Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν διαφοροποιεί τις ΕΒΕ του, ενώ σε διαφοροποιήσεις έχει προχωρήσει το ΠΑΔΑ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης.
Στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Θεατρικών Σπουδων: 0,80
Φιλολογίας: 1,20
Ψυχολογίας: 1
Διαχείριση λιμένων: Δεν όρισε
Δυτικής Μακεδονίας:
Μηχανολόγων Μηχανικών: 1,20
Ορυκτών πόρων: 0,80
Σχεδίασης προιόντων: 0,80
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών: 1,20
Χημ. Μηχανικών: 1,20
Όλα τα τμήματα γεωπονικών, οικονομικών, θετικών και Επιστημών Υγείας: 0,80
Ψυχολογίας: 1
Παιδαγωγικών-Νηπιαγωγών: 1
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευση: 0,80
Τμήμα Επικοινωνίας με έδρα την Κοζάνη: 0,86
Πηγή: υπ. Παιδείας
Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο-Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές.