Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί η εκλογή του Ρόμπερτ Πρέβοστ ως νέου Πάπα με το όνομα Λέων ο 14ος.
Ο λευκός καπνός βγήκε με την τέταρτη ψηφοφορία, μία μέρα νωρίτερα από όσο αναμενόταν, όμως το πρόσωπο του νέου Πάπα δεν θεωρούνταν από τα φαβορί για διάδοχος του Φραγκίσκου.
Ο Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην Ιστορία, κάτι που προκάλεσε πανηγυρισμούς στις ΗΠΑ, όπου τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την είδηση.
Το παρασκήνιο της εκλογής
Πώς, όμως, ο Ρόμπερτ Πρέβοστ, από το απόλυτο αουτσάιντερ, εξελέγη Πάπας;
Ο Λέων ο 14ος επιβεβαίωσε το ρητό του Βατικανού: “Όποιος μπαίνει στο Κονκλάβιο Πάπας, βγαίνει Καρδινάλιος”.
Δεν ήταν καν στα προγνωστικά με τους επικρατέστερους, δεν παίχτηκαν στοιχήματα για αυτόν, αφού ως ακλόνητο φαβορί εμφανιζόταν ο Ιταλός Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος μάλιστα είχε εξασφαλίσει ήδη 49 ψήφους μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Όμως το απόγευμα οι ψήφοι μετατοπίστηκαν.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, που έχουν γνώση των διαδικασιών του Κονκλαβίου, η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων ήταν υπέρ του Παρολίν σε σημαντικό ποσοστό, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για μια σταθερή και ενιαία συναίνεση μεταξύ των εκλεκτόρων Καρδιναλίων στις επιλογές τους, ικανή να υπερβεί τις εσωτερικές και εξωτερικές διαιρέσεις της Εκκλησίας.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο πρώτος που δεν το ήθελε αυτό ήταν ο ίδιος ο Παρολίν.
Ο Παρολίν έκανε ένα βήμα πίσω
Ο Παρολίν εξακολουθούσε να προηγείται του Πρεβόστ στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας (49 έναντι 38) που διεξήχθη μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, όπως αναφέρει η El Mundo που επικαλείται την Corriere della Sera.
Έτσι, χθες, πίσω από τα τείχη του Βατικανού, οι “ψίθυροι” ανέφεραν ότι εκείνος έκανε ένα βήμα πίσω, κατευθύνοντας ψήφους υπέρ του ανερχόμενου Πρέβοστ.
Ο Ιταλός Παρολίν, ο οποίος διετέλεσε και επικεφαλής του Κονκλάβιου, κατάλαβε ότι δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει το όριο των 50 ψήφων -έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 89- και υποχώρησε.
Υπήρχε επίσης και η φήμη ότι αυτό το “βήμα πίσω” του Παρολίν, ήταν η αιτία που την πρώτη ημέρα, στη μία και μοναδική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Κονκλάβιο, καθυστέρησε να ανέβει καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα – που, όπως αποδείχθηκε, ήταν μαύρος.
Πρόκειται, ωστόσο, για εκτιμήσεις που είναι δύσκολο να επαληθευτούν λόγω του όρκου απόλυτης μυστικότητας -με ποινή αφορισμού- που δεσμεύει τους Καρδιναλίους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Πρέβοστ, που υπήρξε ιεραπόστολος επί είκοσι χρόνια στο Περού -όπου ίδρυσε και ενορία- και γνωρίστηκε εκεί με τον πάπα Φραγκίσκο σε μία από τις επισκέψεις του, επωφελήθηκε από την “υπόγεια” αντιπαράθεση που χαρακτήρισε αυτό το Κονκλάβιο, μεταξύ των Καρδιναλίων της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.
Επίσης, ευνοήθηκε σημαντικά από τον αντίκτυπο της δημόσιας τοποθέτησής του κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει πάνω από το 90% της διεθνούς βοήθειας που διαχειριζόταν η USAID. Εκείνη τη στιγμή, ο Πρέβοστ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή ως “εγκληματική επιλογή”.
Ο ίδιος, γιος μεταναστών, αντιμετωπίστηκε με θετική διάθεση και από τους γαλλόφωνους Αφρικανούς καρδιναλίους.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Corriere della Sera, ολόκληρη η συντηρητική πτέρυγα των Καρδιναλίων τον αντιμετώπισε με συμπάθεια, μπροστά στην προοπτική ενός Πάπα από τους Καρδινάλιους απομακρυσμένων περιοχών του κόσμου που είχε διορίσει τελευταία ο Φραγκίσκος.
Αυτοί έλαβαν υπόψη τους τις εξαιρετικές ικανότητες διαμεσολάβησης που επέδειξε ο Πρέβοστ κατά την τελευταία Σύνοδο, όπου κατάφερε να φέρει σε συμφωνία τους συντηρητικούς επισκόπους με τους προοδευτικούς Γερμανούς, οι οποίοι ζητούσαν, για παράδειγμα, χειροτονίες γυναικών στον κατώτερο βαθμό ιεροσύνης, αν όχι σε ανώτερα ιερατικά αξιώματα.
Ο Καρδινάλιος Πρέβοστ ήταν στο Κονκλάβιο ο λιγότερο… Αμερικανός από τους Αμερικανούς, καθώς έζησε και υπηρέτησε ως ιεραπόστολος και επίσκοπος στο Περού πάνω από 20 χρόνια. Έχει πάρει μάλιστα και περουβιανή υπηκοότητα.
Ο “αριστερός” Πάπας
Η επιλογή του ονόματος Λέων είναι ενδεικτική της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος Πάπας.
Ο τελευταίος Λέων ήταν ο Πάπας Λέων ο 13ος, ο πρώτος που μίλησε για εργατικά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις, τον έλεγαν “Κομμουνιστή Πάπα”.
“Ο τελευταίος Πάπας που επέλεξε αυτό το όνομα ήταν ο Λέων ο 13ος, που η θητεία του διήρκεσε 25 χρόνια, από το 1878 μέχρι τον θάνατό του το 1903. Ήταν ο τέταρτος μακροβιότερος Πάπας. Η εγκύκλιός του “Rerum Novarum”, η πίστη του στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του έδωσε το όνομα ”Ο Πάπας των Εργατών””, αναφέρει το Rome Reports.
Ο “Ήσυχος Αμερικανός” όπως τον αποκαλούν έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, πολλά εμπόδια να ξεπεράσει για να φέρει την Καθολική Εκκλησία στο σήμερα.
“Ο ρόλος των γυναικών στην Εκκλησία. Το ζήτημα των Καθολικών ομοφυλόφιλων και πως θα απαντήσει στις συνεχείς καταγγελίες για σεξουαλικά σκάνδαλα. Και ο ίδιος έχει κατηγορηθεί από μία ομάδα επιζώντων σεξουαλικής κακοποίησης στο Σικάγο ότι επέτρεψε αναγνωρισμένους σεξουαλικούς κακοποιητές να παραμείνουν ιερείς”, λέει ρεπορτάζ του BBC.