Search
Close this search box.
Search

Παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ – Στην Κεντρική Επιτροπή η «τελική σύγκρουση»

Πριν 5 μήνες
ΣΥΡΙΖΑ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς που πρόσκεινται στον πρόεδρο και τα υπόλοιπα στελέχη, μεγαλώνει ολοένα περισσότερο. Οι επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη ζητούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, καθώς θεωρούν ότι δεν έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κόμμα, ενώ ο ίδιος και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι έχει τη μεγάλη αποδοχή της βάσης. Από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά πάντως έναν λιγότερο βουλευτή, μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η οποία και ξεκαθάρισε ότι δεν παραδίδει την έδρα της.

Σε τοπίο στην ομίχλη προσομοιάζει το θολό εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ, εννιά ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ της 7ης Σεπτεμβρίου, κι ενώ δεν έχουν σταματήσει οι εκατέρωθεν βολές ανάμεσα στην πλευρά των υποστηρικτών της ηγεσίας και σε όσους αμφισβητούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πετά το γάντι στους επικριτές του και δήλωσε μιλώντας στο Mega: «όπως έχω πει σε καθαρά εάν αμφιβάλλουν για τη στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα».

Από την πλευρά τους οι “87” καλούν τον πρόεδρο να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία για να στηθεί εσωκομματική κάλπη για την ηγεσία, με την Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει στο ACTION 24: «Να αναλάβει την ευθύνη (να προσφύγει σε εσωκομματική κάλπη, αυτό θα δράσει λυτρωτικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φαραντούρη ο οποίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία, εφόσον υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Όπως ανέφερε μιλώντας στο Σκάι: «Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά, τότε ναι».

Η διάσταση απόψεων στους κόλπους της Κ.Ο., όπως καταγράφτηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση αποτυπώνεται και στις νεότερες τοποθετήσεις των βουλευτών .

Ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναφέρει πως: «όποιος αμφισβητεί τον πρόεδρο μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής να θέσει τον εαυτό του στην ψηφοφορία και να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος όποιος δεν το κάνει πρέπει να σεβαστεί όμως τις αποφάσεις του κόμματος».

Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Προφανώς και τη σέβομαι την πρόταση αυτή της Όλγας Γεροβασίλη. Δεν μπορώ να κατανοήσω από την άλλη μεριά την πρόταση του Στέφανου του Κασσελάκη, ο οποίος λέει ότι δεν μπορούμε να ξαναεμπιστευτούμε τα μέλη του κόμματος».

Από την πλευρά της η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο OPEN, σχολίασε πως: «δεν βρίσκω κανένα λόγο να ζούμε με εξάμηνα και κάθε 6 μήνες να ζητάνε ως η διαφωνούν με τον Κασσελάκη την προσφύγει σε νέες κάλπες για την επανεπιβεβαίωση του ως πρόεδρο ή οτιδήποτε άλλο

Στο επίκεντρο παραμένει και η υπόθεση της Αθηνάς Λινού που διαγράφτηκε από την Κ.Ο όπως ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η βουλευτής δεν απάντησε στο αίτημα να παραιτηθεί. Με επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η Αθηνά Λινού αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα ενώ αργότερα προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους εκτόξευσαν κατηγορίες σε βάρος της.

Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Αθηνά Λινού σε δηλώσεις της στα ΝΕΑ, τόνισε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης κλήθηκε στην πραγματικότητα να επιλέξει ανάμεσα σ΄ εμένα και στον Παύλο Πολάκη και δυστυχώς επέλεξε να συρρικνώσει το κόμμα και ταυτόχρονα να ταυτιστεί με τον κ. Πολάκη στην απόδοση στο πρόσωπό μου μιας ανύπαρκτης ενοχής».

Μέσα σε αυτό το εσωκομματικό σκηνικό, η Πόπη Τσαπανίδου την Παρασκευή ορκίζεται και αναλαμβάνει βουλευτικά καθήκοντα στη θέση του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου.

Κομβική η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η συνοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής κι ενώ αναμένονται σημαντικές κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα, τόσο στο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Ας δούμε τα δεδομένα και εν συνεχεία ενδεχόμενα και σενάρια.

Μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι αμφισβητήσεις προς την ηγεσία θα οδηγήσουν σε πρόταση μομφής και ποιοι θα τη στηρίξουν. Για να περάσει απαιτείται το 50% συν ένα από τις ψήφους των μελών που είναι 300. Άρα, για να γίνει πράξη το σενάριο θα πρέπει να κατατεθεί η μομφή από πρόσωπο ή ομάδα, να στηριχθεί τουλάχιστον, ας πούμε από την ομάδα των “87” στελεχών, που φαίνονται να κινούνται πιο επιθετικά κατά της ηγεσίας και που έχουν σημαντική δυναμική. Θα πρέπει ωστόσο για να περάσει από το πεδίο των εντυπώσεων στο πεδίο της δρομολόγησης εξελίξεων να βρουν συμμάχους, είτε μεμονωμένα πρόσωπα και σίγουρα κάποια άλλη ομάδα.

Και εδώ έρχεται το δεύτερο ερώτημα, τι θα πράξει η πλευρά του Παύλου Πολάκη και οι υποστηρικτές του, εντός ΚΕ.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες μετά τις εξελίξεις στην Π.Γ. πολλοί θεωρούσαν ως δεδομένο ότι ο Χανιώτης βουλευτής, ανεξάρτητος μετά την αποπομπή από την Κ.Ο αλλά μέλος των κομματικών οργάνων, θα άρχιζε ανένδοτο κατά της ηγεσίας. Οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ωρών και το γεγονός ότι δηλώνει δικαιωμένος, μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από τον Στέφανο Κασσελάκη, κατά πολλούς φέρνουν κοντά σενάριο επαναπροσέγγισής του με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δεν είχε σηκώσει τους τόνους προς τον Παύλο Πολάκη, παρά την αμφισβήτηση που δέχτηκε από εκείνον.

Κρίσιμος παράγοντας βεβαίως και ρυθμιστής των εξελίξεων και η πλευρά του Νίκου Παππά, που έχει συνταχθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αυτά είναι κάποιες πληροφορίες και βασικά σενάρια ως προς την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, ουδείς ωστόσο μπορεί να προεξοφλήσει τι θα πράξουν μεμονωμένα στελέχη, ή εάν κάποια στελέχη που λογίζονται σε συγκεκριμένε κινήσεις ή ομάδες, θα κάνουν τελικά διαφορετικές επιλογές, ή ακόμα και αν θα δούμε κάποιες άλλες συμμαχίες.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.