Search
Close this search box.
Search

«Παράθυρο ευκαιρίας» η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τι ζητά ο Ερντογάν για τα Στενά του Βοσπόρου

Πριν 1 έτος

«Ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων»

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι «η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων με ανανεωμένη εμπιστοσύνη από τους λαούς αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων». Mιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Βίλνιους η κα Φερεντίνου επισήμανε ότι θα είναι πολύ κρίσιμη.

«Το θέμα της Τουρκίας αποτελεί μέγα πρόβλημα και μέγα εμπόδιο. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος Ερντογάν θέτει εμπόδια. Θεωρεί ότι αν δεν σταματήσουν οι διαδηλώσεις υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία, εμείς δεν θα εγκρίνουμε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Και όπως τόνισε, σήμερα Τρίτη αναμένεται να γίνει συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ με τον Χακάν Φιντάν και συνομιλητές από τη Σουηδία για να υπάρξει κάποια επίλυση στο τουρκικό μπλόκο και τα νέα αιτήματα που εγείρει η Άγκυρα ώστε να βαδίσουν ομαλά προς τη σύνοδο του Βίλνιους.

Τι ζητά ο Ερντογάν για τα Στενά του Βοσπόρου

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, στο προσκήνιο της επικαιρότητας έρχεται η αποκάλυψη του πρακτορείου Ρόιτερς το οποίο εμπλέκει τον γιο του Ταγίπ Ερντογάν σε σκάνδαλο το οποίο διερευνούν οι σουηδικές και οι αμερικανικές αρχές σχετικά με τη σύναχη συμφωνίας για αποκλειστικό συμβόλαιο, με αντίτιμο εκατομμύρια δολάρια.

Όπως είπε η τουρκική πλευρά διέψευσε άμεσα το δημοσίευμα λέγοντας ότι είναι κατασκευασμένο σενάριο και ότι η χώρα δεν θα αλλάξει τη στάση της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ζητά να μετονομαστούν τα Στενά του Βοσπόρου, τα στενά των Δαρδανελίων σε «Τουρκικά στενά».

Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της Αριάνας Φερεντίνου για την τακτική της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Δύση γενικότερα και γι’ αυτό θέτει συνεχώς νέα αιτήματα.

«Θεωρεί προφανώς ότι όσο πιο πολλά είναι αυτά τα οποία διεκδικεί, τόσο πιο πολλά πιθανά μπορεί να πάρει. Το θέμα των Στενών τον ενδιαφέρει διότι επηρεάζει τις σχέσεις του με πάρα πολλές χώρες. Θέλει διακαώς η Τουρκία τα δύο αυτά στενά, το καθεστώς των οποίων καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, θέλει να τα περάσει σαν μέρος της κυριαρχίας της» σημείωσε ο κ. Δεσποτόπουλος εξηγώντας παράλληλα ότι αυτή η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας.

«Θέλει να δημιουργήσει και ένα προηγούμενο προκειμένου κάποια στιγμή να το περάσει σε ένα ελεύθερο τουρκικό καθεστώς απαλλαγμένο από τις ρήτρες των συνθηκών» πρόσθεσε εκτιμώντας όμως ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναλύοντας το μήνυμα πίσω από το συγχαρητήριο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο διεθνολόγος υποστήριξε ότι όντως «δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά αλλά το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων είναι στην Άγκυρα και όχι στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο αρκεί ο διάλογος αυτός να έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να αφορά την πραγματική πραγματική μας διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή το θέμα της Κύπρου.

«Η Ελλάδα πάντα ήταν πρόθυμη για διάλογο διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης κλπ. Αρκεί να έχουμε ένα πλαίσιο λογικής και όχι παράλληλους μονολόγους» σημείωσε. Μιλώντας για την κατάσταση ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι το να έχουμε αυτή τη στιγμή νηνεμία είναι μεγάλη επιτυχία και ότι δεν μιλάμε για διαχείριση δυσκολιών.

Σχολίαζοντας το νέο αίτημα της τουρκικής πλευράς προς το ΝΑΤΟ για τη μετονομασία των Στενών του Βοσπόρου o κ. Δεσποτόπουλος τόνισε ότι δηλωτικό της πρόθεσης των Τούρκων να αλλάξουν ένα υπάρχον στάτους κβο. «Τα Στενά είναι κομβικής σημασίας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και εκεί θέλει η Τουρκία να επιβάλει έναν πιο διευρυμένο από αυτό που της ορίζουν οι συνθήκες. Υποκρύπτει μια εμφανή πολιτική σκοπιμότητα που έχει να κάνει με τον έλεγχο των Στενών» σημείωσε σχετικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.