-->
03.12.2022

Παρέμβαση 15minutes.gr: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος – Δεν πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτειες 

Σε μια περίοδο που οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο τρέχουν, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, φαίνεται πως είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις, που θα παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες.
Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες κάλπες, αν φυσικά δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση, με το μπόνους των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα.
Εδώ όμως υπάρχει κίνδυνος το πρώτο κόμμα, ακόμα και με διευρυμένη διαφορά από το δεύτερο, να μην μπορεί να κάνει κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό για να πάρει το μπόνους.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη του, να ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι άλλα.
Οι διεθνείς συγκυρίες που ακροβατούν πλέον, απαιτούν σταθερές κυβερνήσεις, ενώ κάποιοι επισημαίνουν πως η χώρα μπορεί να μπει σε περιπέτειες, αφού για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια, δεν θα υπάρξει ευκαιρία να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Και αυτό γιατί ένα συμμαχικό σχήμα δεν θα προχωρούσε σε αλλαγή νόμου.
Εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου προχωρήσει σε αλλαγή θα επιστρέψει στο νόμο που κυβέρνησε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή με το μπόνους των 40 εδρών να μετατραπεί σε μπόνους των 50 για το πρώτο κόμμα ώστε να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις.
Διαβάστε επίσης