Στη Βουλή φέρνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου και βουλευτή Α’ Αθήνας Παύλου Γερουλάνου, το ζήτημα της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο επηρεάζει τοξικοεξαρτημένους, κατοίκους, καταστηματάρχες, εργαζόμενους και επισκέπτες. Μάλιστα ο κ. Γερουλάνος βρέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα (28/4) στην περιοχή του Αγίου Παύλου και συνομίλησε με κατοίκους και τοξικοεξαρτημένους.
«Όσοι ασχολούμαστε χρόνια επισταμένως με το ζήτημα, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στις αγωνιώδεις προσπάθειες δημοτικών αρχών να βρεθεί λύση, αναγνωρίζουμε την πολυεπίπεδη δυσκολία αντιμετώπισής του» αλλά και πως «χωρίς συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς κεντρικής εξουσίας, σχέδιο που θα βασίζεται στη συνεργασία του συνόλου των φορέων της διοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών που μπορούν να συμβάλουν στο να δώσουμε ξανά ζωή σε υποβαθμισμένες γειτονιές και διέξοδο στους εξαρτημένους συμπολίτες μας, ξεριζώνοντας τις πιάτσες ναρκωτικών, κάθε επιμέρους πρωτοβουλία θα χάνεται στη μαύρη τρύπα του προβλήματος», τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτοντας σχετική ερώτηση στους υπουργούς Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τους βουλευτές «παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για νομοθετικές ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των εξαρτήσεων, σήμερα βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Την ίδια ώρα, ο κεντροβαρής και πανθομολογούμενα ελπιδοφόρος τομέας της πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις, που υπηρετούνταν μέχρι σήμερα από τα Κέντρα Πρόληψης, με έμπειρους κοινωνικούς επιστήμονες και σοβαρές παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απαξίωση από την κυβερνητική διαχείριση».
Την ερώτηση – πέρα από τον κ. Γερουλάνο υπογράφουν ο Ιωάννης Τσίμαρης (ΚΤΕ Υγείας), ο Γιώργος Μουλκιώτης (ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη), η Ράνια Θρασκιά (ΚΤΕ Ψυχικής Υγείας) και η Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΤΕ Δικαιοσύνης).
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θέτουν ειδικότερα τα εξής ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:
«- Τι είδους άμεσα μέτρα και ποια σκοπεύετε να λάβετε προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος με στόχο την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας;
– Υπάρχει ολιστικό σχέδιο από την κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση και αποφόρτιση των γειτονιών του κέντρου της Αθήνας από το πρόβλημα των ναρκωτικών;
– Έχει καταστρώσει ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων εξειδικευμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών; Σκοπεύει ο Οργανισμός να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε γειτονιές της Αθήνας όπου διαχρονικά το πρόβλημα των ναρκωτικών λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις;».