Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά με παρβοϊό σε παιδιά.
Μετά τα περιστατικά στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατο ενός παιδιού, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο ανακοίνωσε ότι κι άλλο παιδί νοσηλεύεται σήμερα με παρβοϊό.
Ειδικότερα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε στο ΩΚΚ στις 26 Απριλίου 2024.
Το παιδί εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική/Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έως τη μεταφορά του στον νοσηλευτικό όροφο πριν από λίγες ημέρες. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Παρβοϊός: Ο θάνατος του παιδιού στη Θεσσαλονίκη
Σχετικά με το παιδί από τη Θεσσαλονίκη που έχασε τη ζωή του από παρβοϊό, το Ωνάσειο νοσοκομείο εξηγεί:
«Στις 30 Μαρτίου 2024, μεταφέρθηκε ένα άλλο παιδί από τη Θεσσαλονίκη το οποίο βρισκόταν σε ανακοπή κατά την εισαγωγή και στο οποίο έγινε άμεσα τοποθέτηση συσκευής Εξωσωματικής Μεμβράνης Οξυγόνωσης (ECMO). Το παιδί δεν έδειξε σημεία βελτίωσης και κατέληξε την επόμενη ημέρα, 31 Μαρτίου 2024».
Τι είναι η «πέμπτη νόσος» που προκαλεί ο παρβοϊός
«Συναγερμός» σήμανε στη χώρα μας -όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εξαιτίας συρροής κρουσμάτων λοίμωξης που προκαλείται από παρβοϊό. Ο παρβοϊός (Parvovirus B19), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι ένας κοινός ιός που προκαλεί τη νόσο του λοιμώδους ερυθήματος, ή αλλιώς την «πέμπτη νόσο» (πέμπτη κατά σειρά παιδική ασθένεια μετά την ιλαρά, παρωτίτιδα, οστρακιά, ερυθρά), όμως, οδήγησε στο θάνατο ένα παιδί 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη, μετά από επιπλοκή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε στις αρχές Μαΐου ΕΟΔΥ στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ζητώντας τους να βρίσκονται σε εγρήγορση, το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με συμπτώματα οξείας μυοκαρδίτιδας από Parvovirus B19 κι από εκεί στην Αθήνα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου τελικά κατέληξε.
Επίσης, ένα ακόμη παιδί παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Ωνάσειο, όμως βρίσκεται σε ελεγχόμενη κατάσταση, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού, προέκυψε πως η πλειονότητα των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με παρβοϊό, ενώ σε κάποια υπήρχε και ταυτόχρονη συλλοίμωξη με ρινοϊούς και εντεροϊούς. Ο ΕΟΔΥ συνέστησε την άμεση διακοπή της λειτουργίας του παιδικού σταθμού για δύο εβδομάδες και απολύμανση. Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων έχει εκδώσει ανακοίνωση εδώ και ένα περίπου μήνα για έξαρση κρουσμάτων παρβοϊού και περιστατικών της πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) στην Ευρώπη (Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία και Νορβηγία) από τα τέλη του 2023 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Τα συμπτώματα
Ο παρβοϊός είναι στην πραγματικότητα κοινή λοίμωξη και προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά (5 έως 15 ετών), αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός είναι οι περισσότερο ύποπτες.
Ο παρβοϊός έχει όλα τα συμπτώματα των άλλων κοινών λοιμώξεων (πυρετό, βήχα, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο), ενώ το πιο κοινό σύμπτωμα που σχετίζεται με αυτόν είναι το κόκκινο εξάνθημα, κυρίως στα μάγουλα. Αυτό εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα και κυρίως στα παιδιά.
Τα 2/3 του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus, λόγω προγενέστερης λοίμωξης. Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά κάθε 4 έως 10 χρόνια. Το 20% των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.