«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Δηλαδή πέρα από την ιλαρά, την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται» λέει ο κ. Ανδρέου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αν κολλήσει κάποιος από άλλο άτομο, όπως εξήγησε ο παιδίατρος, εμφανίζει μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα, με μυαλγία και πονοκέφαλο.
Το χαρακτηριστικό που κάνει ο Β19 είναι ότι αυτός που έχει κολλήσει «βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο – και στη συνέχεια στον κορμό -, σαν να έχει δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα» προσθέτει ο κ. Ανδρέου διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σύμπτωμα που εμφανίζουν όλα τα παιδιά.
Έτσι βγαίνει και η διάγνωση «γιατί δεν υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά ευρήματα για να το καταλάβεις» συνεχίζει ο ίδιος.
«Επιπλοκές κάνει σε σπάνιες περιπτώσεις» σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου. «Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», εξηγεί.
Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων, λέγοντας ότι ο ιός προσβάλλει τις γυναίκες που κυοφορούν. «Οι έγκυοι όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή το μωρό θα κάνει κι αυτό αναιμία ή και θα γεννηθεί νεκρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του βρέφους».
Παγώνη: Πρόβλημα οι επιπλοκές από τον παρβοϊό
«Δεν είναι κάτι φοβερό ο παρβοϊός, τον γνωρίζουμε», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.
Σύμφωνα με την ίδια, τα συμπτώματα είναι του απλού κρυολογήματος – βήχας, πυρετός, αδιαθεσία, πονόλαιμος, εξάνθημα το οποίο είναι χαρακτηριστικό στα παιδιά, στα μάγουλα.
Ο παρβοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια και με την επαφή. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι οι επιπλοκές που κάνει. Αυτό που έκανε με το κοριτσάκι, τη μυοκαρδίτιδα, μπορεί να κάνει και περικαρδίτιδα».
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συστήνει σε όλους ψυχραιμία και προσοχή: «Δεν χρειάζεται πανικός, είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Χρειάζεται προσοχή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο εμβόλιο, όμως ανάλογα με τη συμπτωματολογία αντιμετωπίζεται».